USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SAĞLIKTA KOMŞU İLLERDEN İYİYİZ…

31-03-2021

Geçmiş yılları hatırlayanlar çok kısıtlı imkânlarla ilimizde sağlık hizmetlerinde tedaviye ulaşmaya çalıştıklarını anımsarlar.

Bugün kadın doğum hastanesi diye bilinen SGK hastanesi sadece ilimize değil aynı zamanda çevre il ve ilçelere de hizmet vermeye çalışıyordu. Uzman doktorun çok az bulunduğu, doktor, tahlil ve ilaç sırası için uzun kuyrukların oluştuğu ve ameliyatlarda bıçak parasının konuşulduğu 1990’lı dönemlerden bahsediyorum.

Doktora muayene olamadığı için kuyrukta düşenler, tahlil yaptıramadığı için teşhisi konulamayanlar, ilaç bulamadığı için tedavisini tamamlayamayanlar, yoğun bakım ünitesi olmadığı ve/veya yatak sayısı kısıtlı olduğu için Diyarbakır’a sevk edilenlerin ve bir sonuç olarak işini gücünü bırakıp haftanın iki üç gününü hastanede geçirdiğimiz dönemlerden bahsediyorum.

Oysa bugün 1725 yatak kapasitemize ilave olarak 218 yoğun bakım ünitesiyle Batman, sağlıkta çok önemli gelişmeler kaydederek birçok komşu ilden daha iyi duruma ulaşmış vaziyette.

Erken teşhisin öneminin arttığı bir dönemde yaygınlaşan teknolojik gelişmeleri hemşerilerimizin hizmetine sunan il sağlık müdürlüğü, sadece teknolojik gelişmelerle sınırlı kalmayıp, hekim kalitesi ve hekim niteliği açısından da ilimizi son derece iyi bir düzeye çıkarmış durumda.

Eğitim ve Araştırma hastanesinin hizmete girmesiyle birlikte ilimiz sağlık alanında önemli bir yatırımı daha kazanmış oldu. İleri teknolojiyle donatılan/donatılmaya devam edilen Batman Eğitim ve Araştırma hastanesi, en kısa zamanda mevcut eksikliklerini tamamladıktan sonra hizmet yelpazesini genişletmiş olacak.

KANSER HASTALARI İÇİN PET CİHAZI…

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde bir artış eğilimi gösteren kanser, erken safhada teşhis edilmediği, ileri teknolojiyle evresi tespit edilemediği vakit hem tedavi maliyeti artıyor, hem de öldürücü olabiliyor.

Son yıllarda kanserin görülme oranının ilimizde artması sebebiyle, hastalığın korkutucu gerçeklerini ve kanser tedavisi gören hastaların yaşadığı çileleri birçok kez hatırlatmış ve Batman Eğitim ve Araştırma hastanesinde ileri medikal görüntüleme tekniği olan PET-BT cihazının neden olmadığını bir önceki yazılarımızda sorgulamıştık.

Özellikle onkolojide tümörün saptanması, evrenin belirlenmesi, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi, yayılma şüphesi, ışın tedavisi planlaması ve bazı durumlarda mevcut olan kitlenin iyi ya da kötü huylu olup olmadığının tespit edilmesinde kullanılan PET-BT cihazının, Batman’lı vatandaşlarımızın hizmetine sunulması için il sağlık müdürlüğünün hummalı girişimleri devam ediyor.

Nüfusu bir milyonun üzerinde olan şehirlerde kullanıma sunulan PET-BT cihazının, ilimizde hizmete sunulması için ara formüller üretmeye gayret eden il sağlık müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyor, bu hizmetin müjdesini en kısa zamanda bekliyoruz.

PANDEMİDE YÜKSEK RİSKE DOĞRU…

Sağlık Bakanlığı’nın ‘İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı’ tablosuna göre Batman’da vaka oranı 20 – 26 Mart arasında 100 binde 46,11 olarak belirlendi. Bir önceki hafta mavi olan ilimiz böylece SARI renge geçmiş oldu.

Bu durumun en büyük sebebi hiç şüphesiz kontrolsüz gevşeme, rehavet ve her şeyin yolunda gittiği algısıdır. Mavi renkle başarı elde etmiş bir şehir olarak bunu kaybetmek istemiyorsak, salgının devam ettiğini, tedbir ve kuralların önemli olduğunu, maskeyi, mesafeyi, temizliği önemsemeye devam etmenin ve kurallara riayet etmenin önemini hatırlamamız ve hatırlatmamız gerekiyor.

Batman’ın günlük COVİD19 test pozitiflik oranı %5, günlük test kapasitesi 4000, son günlerde yapılan test sayısı ise 1000 civarında.

SERVİSLERDE DURUM NASIL?

Servislerde doluluk oranı %45 olan ilimizde, pandemi için ayrılan servislerdeki doluluk oranı ise %35 civarında. Bunlara ilaveten genel yoğun bakım ünitesi doluluk oranı %60 dolayında iken, pandemi için ayrılan yoğun bakım doluluk oranı ise %35 oranında bulunuyor.

Yatak ve yoğun bakım ünitesi doluluk oranlarına göre mevcut durumda sağlık kapasitemiz krizlere cevap verecek düzeyde ve donanımda bulunuyor. Ancak, Mart ayı başında ilimiz Mavi renk ile az riskli konumdaydı. Mevcut vaka sayılarındaki artışa bağlı olarak ilimiz şu an sarı renk ile orta risk konumunda bulunuyor. Çevre illerden sevk alan konumda bulunan Batman’da yatak doluluk oranı, şimdilik kritik düzeyin altında bulunuyor.

Bütün Batmanlıların maske, mesafe, temizlik ve sabırdan ödün vermeden fedakârlıkla bu mücadeleyi sürdürmesi gerekiyor. Unutmamalıyız ki; Normalleşmenin devamı ancak tedbir ve tavsiyelere bağlı kalmakla ilerleyebilir.

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?