USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MART 2024 YEREL SEÇİMLERİNDE BATMAN'I KİM KAZANIR?

15-11-2023

Türkiye, genel seçimlerin ardından şimdi de adım adım yerel seçimlere doğru yaklaşırken AK Parti'nin 81 ilde göstereceği adaylar için Genel Merkez düzeyinde hummalı bir çalışmanın devam ettiği bildiriliyor. 

 AK Parti yerel seçimlerde önceliğini başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bir önceki yerel seçimde kaybedilen şehirleri geri almak üzerine kuracak. 

Bu sebeple 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde ittifaka devam edeceklerini açıklayan AK Parti ve MHP’de ön hazırlık çalışmaları devam ediyor. 

Sadece AK Parti değil, pek tabi bütün partiler yerel seçimler için çalışmalarını dikkatli bir şekilde sürdürüyor. 

Seçmen ise partilerin göstereceği adayların açıklanmasını büyük bir merakla bekliyor. 

AK Parti Batman'da Aday Sorunu Yaşar mı? 

Genel seçimlerin ardından siyasi kulislerde AK Parti Batman il teşkilatının yenilenebileceği konuşulurken, teşkilat üyelerinden bir kısmının siyaset yapma heveslerinin sorgulandığı bir dönem yaşanıyor. 

Her ne kadar il teşkilatı düzeyinde şimdilik bir değişim yaşanmadıysa bile, değişimin bazı ilçe başkanlıklarında yaşandığını biliyoruz.

14 Mayıs seçimlerinden sonra AK Parti Batman il teşkilatının bugün itibariyle 31 Mart 2024 yerel seçimlerine hazır olduğunu veya bu seçimleresaha çalışmalarıyla doludizgin hazırlandığını söylemek pek mümkün değil.  

Siyasi kulislerde MHP’nin AK Parti’den Sason Belediye başkanlığıyla birlikte il ve ilçe encümenliklerinden bazı sıraları isteyeceği konuşuluyor. 

Cumhur ittifakı ortağı olan MHP’nin, Batman stratejisini önümüzdeki günlerde kamuoyuylapaylaşması bekleniyor.

Cumhur İttifakı’na destek veren diğer partilerden HÜDA-PAR ise 14 Mayıs'ta kazanılan başarının tekrarı için AK Parti'den gelecek teklifi bekliyor. 

HÜDA PAR saha kabiliyeti ve güçlü sandık üyeleriyle birlikte ittifak olmazsa bile seçimlere en hazırlıklı parti görünümünü koruyor.

HÜDA PAR için ayrı bir parantez açmak gerekir; Davut Şahin'in il başkanlığında HÜDA PAR şu anda ortaya koyduğu başarılı çalışmalarla Batmanlıların gönül dünyasına girmeyi başarıyor.

HÜDA PAR ile ittifak kurduğunda AK Parti'nin yerel seçimlere daha güçlü ve daha doğru adımlarla gidilebileceği konusunda genel merkezler düzeyinde bir kanaatin oluştuğu konuşuluyor. 

Ve yine genel merkezler düzeyinde AK Parti’nin 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Batman’da HÜDA PAR ile ittifaka gitmesinin seçim stratejisi açısından büyük bir avantaj oluşturacağı düşünülüyor.

AK Parti’de Belediye Başkanlığı aday adaylığı başvuru süreci başlamasına rağmen birkaç ilçe ve encümenlik adaylığı dışında halen Batman İl Belediye Başkanlığı için bir başvurunun yapılmaması ise kafalarda soru işareti oluşturuyor.

Peki, AK Parti Batman Belediye Başkanlığını Kazanır mı? 

Spor gibi siyasetin özü de rekabettir, yarıştır.  

2017 yılında İstanbul’da düzenlenen 2.futbol zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifade ettiği gibi, plansızca oynayan, taktiği ve siyaseti olmayan bir takımın kupayı kaldırma ihtimali nasıl yoksa milletine söyleyecek sözü olamayan siyasetçilerin, siyasi partilerin de başarı şansı yoktur. 

Futbolun özünde rekabetle birlikte, fedakârlık vardır; futbol gibi siyasetin özü de rekabettir, yarıştır. 

AK Parti yerel seçimlerde Batman’da sürekli mağlubiyet alıyorsa bunun sebebi hiç şüphesiz farklı karakterleri, farklı kimlikleri ve farklı hikâyeleri bir araya getirebilecek bir fedakârlığın bulunmayışıdır. 

AK Parti Batman'da savunmadan çıkıp hücum takımı olarak oynamadığı sürece, farklı karakterleri, farklı hikâyeleri ve farklı kimlikleri bir araya getirebilecek adayları bulmadığı müddetçe ve rakibin kalesine yüklenmek yerine savunmada kalmayadevam ederse, bundan önceki yerel seçimlerde olduğu gibi yine kazanma şansı bulamaz. 

Siyaset tıpkı futbol gibi bir takım oyunudur. Futbolda galibiyet tutkuyla, aşkla ve adanmışlıkla kazanılır. 

AK Parti Batman’da oyunu kontrol etmeye çalışan ve kazanmak için var gücüyle çalışan bir teşkilata sahip olsaydı, tüm şartlar aleyhine dahi olsa birçok isim risk alarak aday adaylığı için başvurusunu yapar, seçime hükmedebilmek için önce sahada ardından sandıkta üstünlüğü ele geçirmeye çalışırdı.

AK Parti’den Batman Belediyesi Başkanlığı için bugüne kadar bir tane bile başvuru yapılmaması, kabul etmek gerekir ki oyunu genişletmek yerine ağır savunmada kalmayı tercih eden il teşkilatının seçtiği oyun tarzından kaynaklanmaktadır.

Eğer AK Parti Batman’da seçimi kazanabilecek pratiğe sahip olabilseydi, il teşkilatı rakibin sahasına yüklenmiş bir takım halinde motive edilmiş olsaydı, kazanmak üzerine oluşturulmuş bir takıma sahip olsaydı, şu anda teşkilatta görev yapan hangi siyasetçi siyasi kariyerini Batman Belediye Başkanlığı gibi bir makamla taçlandırmak istemezdi?

Bugün bazı isimler yerel seçimlerde AK Parti’den Batman Belediye Başkanlığı aday adaylığını açıklayamıyorsa, geciktiriyorsa veya öteliyorsa, biliniz ki AK Parti’nin Batman’da yaşadığı motivasyon ve heyecan eksikliğinden kaynaklanıyor. 

AK Parti’nin Batman’da yerel seçimlerde başarılı olması için halkla sık sık temas kurması, genç seçmenlere kendini iyi izah etmesi ve bir sonuç olarak eğer il teşkilatında bir değişim düşünülüyorsa bunun olup olmayacağı konusunda ayyuka çıkan dedikoduların acilen bitirmesi gerekiyor.

AK Parti 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Batman’da başarılı olmak istiyorsa, ruhunu ortaya koyacak bir başkan ve teşkilatla; aşkla, şevkle, tutkuyla ve adanmışlıkla mücadele ederse, bunlara ilaveten kayyım belediyesinin hizmetlerini referans olarak seçmenlere anlatabilirse ve ittifak partileriyle ortak bir strateji yürütebilirse, kazanmaması için hiçbir sebep yoktur. 

İlçelerde Durum Nedir? 
İlçelerde her seçimde olduğu gibi yine aday belirleme sürecinin çok sancılı geçeceğini söylemek mümkün. 
Zira ilçelerde başarıya ulaşabilmek için sadece ağalık, şeyhlik ve zenginlik yetmiyor. 

Kırsal kesimlerde başarıya ulaşmak için iyi bir siyasetçi, demografik yapıyı iyi okuyan bir lider, seçmenle iyi iletişim kurabilen bir yetenek, encümenlik stratejisini yürütebilecek ve rakipleri doğru analiz edebilecek siyasi bir zekâya sahip olmak gerekiyor. 
HEDEP ve Millet ittifakı ne yapacak?

Batman'da Millet ittifakının ortak aday konusunda bir çalışma yapıp yapmayacağı henüz belli değil. 
Ancak konuşulan senaryoların başında her partinin kendi adayını çıkaracağı düşüncesi hâkim. 

Bir önceki HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan29 Haziran 2023 tarihinde Van’da yaptığı açıklamada,2024 yerel seçimlerinde bütün iller ve büyükşehirlerde kendi adaylarını çıkaracaklarını söyledi. 

HEDEP Batman'da yerel seçimlere yeni bir yüzle mi girecek? Yoksa bir önceki adaylarla mı katılacak? Henüz kesin bir bilgi yok. 

Ancak HEDEP parti tabanı yeni bir anlayışla ve yerel adaylarla seçime gidilmesi yönünde beklentisini ortaya koyuyor. 

AK Parti il teşkilatı Batman il merkezinde HEDEP adayını güçlü olarak kabul eder ve savunmaya çekilirse, seçimi HEDEP sakin bir şekilde kazanır. 

Ve fakat AK Parti Batman il teşkilatı Cumhur ittifakıyla birlikte katılımcı ve yenilikçi bir yönetim anlayışıyla savunmadan çıkıp rakip kaleye saldırırsa, seçim ilimizde kıran kırana geçer. 

Sonuç olarak, 2024 yerel seçimlerine HEDEP Batman'da emin adımlarla yürürken, AK Parti'de ise şimdilik seçimi kazanabilecek bir emare ve psikolojik üstünlük yok. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?