USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BATMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN KANSER HASTALARINA VETO… 

24-09-2023

Kanserin hem hastayı hem de yakınlarını sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarak etkileyen ‘zor bir hastalık’ olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz.  

Bu hastalıkla mücadele eden insanlarımız aslında vücutlarındaki terör hücreleriyle mücadele ederler. 

Kanser hastalarının tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, manuel (ilkel yöntem), yarı otomatik veya tam otomatik (robotik) cihazlardan biriyle hazırlanır. 

Batman Eğitim ve Araştırma hastanesinde kemoterapi tedavisi gören hastalarımız, eğer müdahale edilmezse bu üç yöntemden biri olan ilkel yöntemle yani manuel ilaç hazırlama yöntemiyle zorlu bir tedavi sürecine mahkûm edilecekler. 

Sağlık Bakanlığı İzin Veriyor İl Sağlık Müdürlüğü İptal Ediyor… 

Ölümle yaşam arasında kemoterapi tedavisi gören kanser hastaları için Batman EA hastane yönetimi tarafından talebi yapılan, daha yüksek bir etkinlik ve hizmet kalitesi sunmasıyla birlikte insan kaynaklı hataları azaltan tam otomatik kemoterapi ilaç hazırlama cihazının alınmasına Bakanlık tarafından izin veriliyor. 

Bu karar hastane yönetimi, onkoloji biriminde çalışan uzman doktorlar, servis çalışanları ve hastalar tarafından büyük bir sevinçle karşılanıyor.   

Bu izne istinaden 24 ay süreyle hizmet alınması için teknik şartnamesi Batman il sağlık müdürlüğü tarafından hazırlanan, EKAP üzerinden açık ihale usulü ile 15 gün ilanda kalan hizmet alımına, yaklaşık maliyet sınırının altında sadece bir firma tarafından teklif veriliyor. 

18.08.2023 tarihinde işin uzmanı olarak toplanan komisyon üyeleri yaptığı değerlendirmede, teklif veren 1 sıra numaralı şirketin en uygun ve en avantajlı teklifi verdiğine oybirliğiyle karar vererek, İKN:2023/693690 ve 89 karar numarasıyla komisyon olurunu onaylaması için ihale yetkilisine yani il sağlık müdürüne gönderiyor.   

İhale yetkili makamı olan il sağlık müdürü ise aynı gün yani 18.08.2023 tarihinde ‘tek firma iştiraki’ notuyla rekabet ortamı sağlanmadığından dolayı iptali uygundur kararıyla kanser hastalarının modern teknolojiden faydalanma hakkını veto ediyor.   

Uzman üyelerden oluşan ihale komisyonu bahse konu cihazın alımına uygunluk veriyor, sağlık müdürü iptal ediyor, kanser hastaları bu iptal kararıyla mağdur oluyor… 

Konuştuğumuz bazı uzmanlar, kemoterapi ilaç hazırlama işlemlerinin özellikli bir iş olması sebebiyle Türkiye’de bu işi yapan sadece belli firmaların teklif verebileceğini söylüyorlar. 

Tek firmanın şartnameye teklif vermesi veya ihaleye katılması, yasaya ve ihale mevzuatına aykırı mı bilmiyorum? 

Doğrusunu isterseniz kamu görevi gören basın mensupları olarak bizler ihaleyle veya ihaleyi kimin kazandığıyla hiç ilgilenmiyoruz. 

Zira İhalenin güvenirliliği, saydamlığı ve şeffaflığı zaten idarenin görevidir. 

Bizi ilgilendiren vatandaşlarımıza daha kaliteli, insan onuruna daha fazla yakışan, modern sağlık hizmetinin önemini hatırlatmak suretiyle hastalara, doktorlara ve sağlık personeline faydası dokunacak, insan sağlığındaki hataları asgari seviyeye düşürecek modern tıbbi cihazların şehrimize kazandırılmasına destek olmak ve bununla ilgili farkındalık oluşturmaktır. 

Yukarıda yazdığımız süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli husus, işin uzmanları tarafından oluşan komisyon üyelerinin kanser hastaları ve idarenin lehine olan kararlarının, makul ve meşru sebeplerle mi yoksa sübjektif ve keyfi amaçlarla mı iptal edildiğidir. 

Çünkü alımı iptal edilen robotik cihaz sebebiyle kanser hastalarının ilkel yöntemle, yani manuel yöntemle tedavi edilmesi kararı, insan onurunu inciten gerçekten ilkel düşünceli bir karardır. 

Kanser hastaları için önem taşıyan bu teknolojinin, rekabete uygun şartlarda, daha fazla katılımcıyla ve en kısa zamanda karşılanması için tekrardan ihaleye çıkılması bu hastalıktan mustarip olanların haklı talebidir. 

Şayet Batman il sağlık müdürlüğü bu talebi yerine getirmezse ve ilkel yöntemle kanser hastalarının tedavi edilmesi kararında ısrar ederse, aşağıdaki sorulara cevap vermek mecburiyetindedir. 

Sağlık Bakanlığı tarafından hizmet alımı için ihaleye çıkılması kabul edilen ve ihalesi yapılan tam otomatik kemoterapi ilaç hazırlama cihazı gerçekten bir ihtiyaç değilse, neden Sağlık Bakanlığından talep ettiniz? Neden ihaleye çıktınız? Neden ihalesini yaptınız? 

Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyaç olarak gördüğü ve modern tıp teknolojisinden Batmanlıların faydalanması için izin verdiği 5 milyon muhammen bedelli bu cihazın ihtiyacı devam ediyorsa, Batmanlı kanser hastalarının tedavi sürecinin manuel (ilkel yöntem) olarak sürdürülmesi konusundaki ısrarınızın sebebi nedir? 

İhale yetkili makamı olan sağlık müdürüne cihazın faydasından ve hasta psikolojisine öneminden bahseden hastane yönetimine, biz asistanken ilaçları bu yöntemle hazırlıyoruz diyenler, manuel telefon mu? Yoksa akıllı telefon mu kullanıyor? 

Evlerinde siyah beyaz televizyon mu? Yoksa modern çağın ürettiği akıllı televizyon mu kullanıyor? 

Çocuklarını çağın teknolojisiyle mi eğitiyor? Yoksa modern teknolojiden uzak tutarak çocuklarını ilkel kabile hayatına mı mahkûm ediyor? 

Bir önceki Valimiz Hulusi Şahin ve Dr. Hakan Pamukçu döneminde OTMM tanı merkezinin projesi başlatılmıştı.

Batman’a atandığı günden bu yanan OTMM tanı merkezinin temelinin atılması için Vali Ekrem Canalp’ın Sağlık Bakanlığı nezdinde son bir buçuk yılda ortaya koyduğu muazzam çabaya rağmen temel atma kısmına ancak uzun bir süre sonra ulaşılabildi.

Projesi ve temel atma süreci yaklaşık iki buçuk yıl süren OTMM tanı merkezinin inşaat süreci ve sonrasında binanın sertifikasyon işlemlerinin kaç yılda biteceği ve nükleer denetim sürecinden ne kadar sonra onay alacağı belirsiz iken, il sağlık müdürünün OTMM bittikten sonra oraya tam otomatik kemoterapi ilaç hazırlama cihazını alırız demesi, en basit ifadeyle halkımızın sağlığını önemsememektir. 

Yetenekli kamu yöneticilerine ihtiyaç var… 

Onkoloji (kanser) tedavisi ileri teknoloji gerektiren hem doktor hem sağlık personeli hem hasta hem hasta yakınları hem de kamu bütçesi açısından oldukça zorlu bir süreçtir. 

Batman’da bu alanı yönetecek yetenekte olan kamu yöneticilerine ihtiyaç var. 

‘5 milyon lirayı yönetemeyecek bir kabiliyetin, devlet bütçesine ve sağlık sektörüne olumlu bir katkı sunmasını beklemek doğru değildir.’ görüşüne sahip olanların söylemini bu süreçten sonra yok saymak mümkün değildir. 

Sağlık hizmetinin kalitesini anlamak için kanser hastalarına verilen hizmete ve yaklaşıma bakmak gerekir. 

Eğer ihaleyle ilgili tereddüttünüz varsa bunun önlemini almak ihaleyi iptal etmekle değil, onun için uygun şartları sağlamakla mümkündür. 

Bir sözümüzde siyasilere… 

Halkın içinde olan siyasiler, hastanelerin modernize edilmesinden, doktor sayısını arttırmaktan, hastaların konforunu sağlamaktan, hizmet kalitesini yükseltmekten ve çağın gerektirdiği modern tedavi imkânlarını Batmanlıların hizmetine sunmaktan mesuldürler. 

İktidar ve cumhur ittifakı bileşenlerinin yereldeki siyasi aktörleri kanser hastaları için önem arz eden bu cihazın ehemmiyetini bilmiyorlarsa, çok basit bir araştırmayla bu cihazın doktorlara, sağlık personeline ve hastalara sağlayacağı konforu ve faydayı işin uzmanlarından öğrenebilirler. 

Batman sahipsiz değildir diyenler, sağlık camiasında ve kanser hastalarında umutsuzluk oluşturan bu ilkel kararı basın yoluyla öğreniyorsa, bilsinler ki Batman gerçekten sahipsizdir.  

Kanser hastalarının bu ihtiyacını erteleyenlere müsamaha gösterenler, siyasi çözüm üretemeyenler, kurum müdürlerinin gerisinde kalanlar, en basit ifadeyle onların günahına ortak olurlar. 

Sorun üreten yöneticilere toleranslı davranmak liderlik yeteneği değildir; bilakis belirsizlik ve stresin bu şehirde devamına onay vermek demektir. 

Unutmayın siyaset çözüm üretme sanatıdır. 

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?