USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DSİ SOL SAHİL KANALI PROJESİ BATMANI TAHIL DEPOSU YAPACAK 

10-09-2023

Batman’ın yatırım ve proje merkezine dönüştüğü 2014 yılında tamamlanan ve sadece bölgemizin değil, ülkemizin medarı iftiharı olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından başlatılan ve ilimizin en büyük yatırım projesi olarak hafızamıza kazınan DSİ Sol sahil Sulama kanalının yine onun bakanlığı döneminde devreye alınması tesadüfi değildir.

Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, ülkemiz ekonomisinin ayağa kalkması için yoğun ve inanılmaz bir mesai harcarken, Batman’a yaptığı en büyük yatırımın hayata geçirilmesi anını ise yine Batman’a hizmete büyük heyecanla başlayan yeni milletvekilimiz Ferhat Nasıroğlu duyurdu.

Bu bağlamda hem ülkemizin hem Batman’ın hem de çiçeği burnunda Milletvekilimiz Ferhat Nasıroğlu’nun en büyük şansı hiç şüphesiz Mehmet Şimşek gibi önemli bir güce ve değere sahip olmaktır.

FUKARALIĞI YENME VAKTİ…

DSİ Batman Sol Sahil Sulama Kanalı sayesinde ilimiz 10 fabrika kadar önemli bir projeye sahip olmuştur; Çünkü sulu tarım daha çok mahsul, daha çok istihdam, daha çok gelir ve fukaralığın daha hızlı azalması demektir.

Bu projenin hizmete alınmasıyla birlikte başta Merkez olmak üzere, toplam 34 köy bu sudan faydalanacaktır. 

Son yıllarda yaşanan küresel gelişmeler bizlere tarımda dışa bağımlılığın, enerjide dışa bağımlı olmak kadar tehlikeli olduğunu göstermiştir.

Şehrin siyasileri ve yöneticileri ilimizde yaşanan işsizliğin azalması, insanımızın iş güç sahibi olması ve akşam evine dönerken elinde poşetle dönebilmesi için yeni OSB alanları oluşturmaya çalışırken, çarkları dönenfabrikalar kurulsun diye proje üretirken ve tekstil kentin büyütülmesi için çaba harcarken, gençlerimizin tarımsal üretime dâhil olması yıllarca göz ardı edilmişti.

Oysa DSİ Batman Sol Sahil Kanalı enaz 10 fabrika kadar önemlidir; Zira sulu tarımla daha çok mahsul, daha çok istihdam, daha çok gelir elde edileceği gibi aynı zamanda fukaralığın hızla azalmasına da yardımcı olacaktır.

Bunlara ilaveten genç nüfusun tarım alanına daha fazla girmesi, hem tarımdaki kalite ve verimliliğin artması hem de şehrimizin kalkınması açısından çok kıymetlidir.

Özellikle Rusya ve Ukrayna savaşından sonra tarımın aslında petrol kadar önemli olduğunu sadece biz değil bütün dünya gördü.

İlk kez uluslararası diplomaside tahıl koridoru, tahıl anlaşması diye bir olaya tanık olduk.

İşte bu nedenle arazilerimizin sulanması demek, fukaralığın sona ermesi ve dışa bağımlılığın azalması demektir. Bu sayede ‘Başakların daha içi dolmadan, susuzluktan kurumasının önüne geçilecek.’

Başka bir ifadeyle Bozkırla Vahanın savaşında ve insanımızın fukaralığa karşı verdiği mücadelede, vahanın kazanan taraf olması demektir.

Kuraklığın yerine bereketin gelmesi demektir.

Bu mücadeleyi en iyi bilen örnek hiç şüphesiz Mehmet Şimşek’tir.

Başarı Mehmet Şimşek’le birlikte tesadüf olmaktan çıktığı gibi, bizlerde onun hayat mücadelesini örnek almalı, tarlalarımız için mücadele etmeli, şehrimizi doğa ile uyum içinde tarımsal üretim merkezi haline dönüştürmeli ve geleceğimizi sadece tesadüfe ve yağmura değil, enerji ve su verimliliğiyle birlikte sürdürülebilir bir tarım politikasına teslim etmeliyiz.

Bu projenin hızlı ve eksiksiz bir şekilde tamamlanması için görev süresi içinde üzerine düşeni yapan Vali Ekrem Canalp’ın hakkını teslim etmemiz gerektiğini buradan vurgulamak gerekir.

Siyaset Böyle Yapılır…

Bu projeyle birlikte Batman Barajının rezervuarından temin edilecek sular ile Batman Çayı’nın Sol Sahilinde ve Batman ili dâhilinde yer alan sulanabilir arazilerden 9.574’ü cazibe, 9.184’ü de pompaj olmak üzere, toplam 18.758 ha sahanın sulanması amaçlanmaktadır.

1993 yılında ihalesi yapılan ve yeni parayla 2,1 milyar, eski parayla yaklaşık 2,1 katrilyon TL’ye mal olan DSİ Sol Sahil Sulama Kanalı, Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek sayesinde sulamaya açılmıştır.

DSİ Batman Sol Sahil Projesi kapsamında mevcutta yaklaşık 38.000 dönüm arazi sulanmaktadır.

P1 ve P2 Pompaj sulamasının devreye alınmasıyla birlikte yaklaşık 70.000 dönüm arazi daha suya kavuşmuş olacaktır.

70 Bin dönüm arazinin sulu tarıma geçmesi durumunda;

Kuru tarımda buğday 157 Milyon TL,

Sulu tarımda buğday 315 Milyon TL,

Sulu tarımda mısır 630 Milyon TL gelir getirmektedir.

Yani 70 bin dönüm arazide sadece kuru tarımdan sulu tarıma geçilmesi sebebiyle yaklaşık 473 Milyon TL gelir artışı sağlanacaktır.

Başka bir ifadeyle bu kadar para Batman ekonomisi için çok büyük bir fayda sağlayacaktır.

DSİ yaptığı yatırımlarla modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmaya, tarımda su tasarrufu sağlamaya, çiftçilerimizin kazançlarını doğrudan ve dolaylı yollarla arttırmaya ve bölge tarımına katkı sunmaya devam ediyor.

Kuraklığın yerine bereketin gelmesi dileğiyle,

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?