USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

REKTÖR İDRİS DEMİR’E AÇIK MEKTUP…

07-02-2021

Saygıdeğer Hocam,

Batman Üniversitesi rektörlüğüne atanmanız münasebetiyle sizleri tebrik ediyor, akademik kariyer nedeniyle bir süre ayrı kaldığınız baba ocağına tekrar hoş geldiniz diyorum.

Sizden önceki rektörümüzden bayrağı devir almanız, inanıyorum ki tarafınızdan önemli bir şans olarak değerlendirilecektir.

Batmanlı olmanız hasebiyle üniversitemizin içinde bulunduğu konumu ve hassasiyetleri, rektörlüğe aday olmadan önce mutlaka araştırmışsınızdır. Hatırlatmak gerekir ki, Batman üniversitesinin eğitimsel, toplumsal ve kültürel gerçeklerini irdelediğimizde, yapılan bütün yatırımlara rağmen arzu edilen seviyeye ulaşamamanın sıkıntılarını yaşamaktadır.

Bu olumsuzluklara ilaveten, önceki rektörlük döneminde merkez kampüste bulunan akademik birimlerin Batı Raman kampüsüne taşınması, öğrenci kayıplarının ve bazı akademik birimlerin kapanması olasılığını güçlendirmektedir.

Örnek olması açısından belirtmek gerekir ki, Sosyal Bilimler MYO’da ikinci öğretimde okuyan ve çoğu kız olan öğrencilerin önemli bir kısmı, aileleri tarafından yeni yerleşkenin uzaklığı nedeniyle üniversiteye gönderilmemiştir. Kız çocuklarının önlerinde ki bu engelin kaldırılması ve bu vebalden uzaklaşılması gereklidir.

Üniversitemizin yerleşke planlaması ve kaynakların doğru kullanılmasıyla alakalı sorunların ivedilikle çözülmesi ve gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçları daha etkin kullanabilmek adına, merkez yerleşkesinin standartlarının geliştirilmesi, bu vesileyle öğrencilerimizin şehrin avantajlarından daha fazla faydalanması sağlanmalıdır.

Kuruluşundan bugüne kadar gelişim göstermesi, üniversiteler arasında sıralama yükseltmesi ve akademik başarı ile adından söz ettirmesi gereken Batman Üniversitesinin, resmi internet sayfasında yayınlamış olduğu 2019-2020 kontenjan doluluk oranı, şehrin bütün paydaşlarıyla birlikte oluşturacağınız bir yaklaşımla acilen gözden geçirilmeli ve bu soruna kökten çözüm bulunmalıdır.

Sayın hocam,

Batman üniversitesini köklü ve gelişmiş olan üniversitelerle karşılaştırmayı hakkaniyet ölçüsüyle bağdaştırmadığım için dikkatlerinizi daha önceki makalelerimde de örnek olarak gösterdiğim ve Batman üniversitesiyle birlikte 2007 yılında kurulmuş olan Karabük üniversitesine çekmek istiyorum. Bu vesileyle Karabük üniversitesinde yaşanan akademik başarı ve öğrenci tercihleri ile Batman üniversitesi arasındaki uçuruma sizde hayret edeceksiniz.

Şöyle ki, Merkez nüfusu 130 bin olan Karabük’te yaklaşık 52 bin üniversite öğrencisi öğrenim görürken, Merkez nüfusu 447 bin olan Batman’da ise ilçeleriyle birlikte yaklaşık 13 bin civarında üniversite öğrencisi öğrenim görmektedir.

Karabük Üniversitesinde 5 enstitü, Tıp ve Diş hekimliği başta olmak üzere 16 fakülte, 5 yüksekokul ve 8 meslek yüksekokul ile 34 akademik birimle eğitim verilirken, Batman üniversitemiz ise 3 enstitü, 7 fakülte, 4 yüksekokul ve 8 meslek yüksekokulu ile toplamda 22 akademik birimde eğitim vermektedir.

Batman Üniversitesinin akademik birimlerinden olan teknik eğitim ve teknoloji fakültelerinin mevcut öğrencilerini mezun ettikten sonra kapanacağı haberleri doğruysa, öğrenci sayısında ki potansiyel azalma gerçeğini göz ardı edemeyiz.

Bu gerçeklerle birlikte sizin döneminizde ilimize saygın fakültelerin kurulabilmesiyle ilgili sürecin başlatılması, ilgili akademik kurulların aktif hale getirilerek bu sürecin doğru yönetilmesi ve nihai sonuca ulaştırılması, Batman halkının en büyük beklentisidir.

Yeni kurulacak saygın fakültelerin, Batman üniversitesine farklı perspektifler ve zenginlikler katacağı, yine kurulması gereken saygın fakülteler sayesinde yeni yerleşkeye öğrenci taleplerinin artabileceği malumunuzdur.

Bulunduğu şehri ve sivil toplum kuruluşlarını etrafında örgütleyememiş bir üniversiteden başarı beklemek elbette ki doğru bir yaklaşım değildir. Ancak, şehrimizin ve sivil toplum kuruluşlarının da üniversitemizi sahiplenmesi için üzerinize büyük bir vazife düştüğünü söylemek gerekir.

Bu manada etrafınızda kümelenmek isteyecek olan bazı kişi ve kurumların kendi menfaatlerini Batman’ın menfaatinden üstün tutmaya çalışacaklarını, sizi sorumluluk alanından uzaklaştırarak kendi geleceklerine yatırım yapabileceklerini ve bir bilim ışığı olması gereken üniversiteyi dedikodularla karartabileceklerini unutmayın.

Bir bilim insanı olarak Batman Üniversitesinin başarı çizgisini yükselteceğinizden, araştırma yönünü güçlendireceğinizden, oluşturacağınız yeni ve dinamik ekibinizle üniversiteyi bir bilim servetine dönüştüreceğinizden, bilimin ışığı altında hocası, öğrencisi ve idari personeli ile birlikte ve bir bütün halinde ilimize hizmet edeceğinizden hiç şüphe duymuyoruz.

Göreviniz boyunca doğru çalışmalarınızı destekleyeceğimizden, yanlış olanı ise hatırlatıp düzeltmenize katkı sunacağımızdan emin olabilirsiniz.

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?