USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

RAKAMLARLA BATMAN'DA SEÇİM ANALİZİ

04-06-2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasıyla neticelenen 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Türkiye tarihinin en kritik seçimi olarak tarihteki yerini almış oldu. 

Kıran kırana geçen seçimde hem oy hem de milletvekili kaybı yaşayan HDP sadece Batman’da değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin birçok şehrinde geriye düşmüş oldu. 

Yeşil sol parti çatısı altında seçime giren HDP, şayet kendi logosuyla seçime girmiş olsaydı yine de bu oy kaybını yaşardı diyenlerin fikirlerini önemsemek gerekiyor. 

BATMAN’DA SANDIKTAN ÇIKAN SONUÇ 

Siyasetin asıl amacı toplumda var olan talep ve beklentileri tespit etmektir.  

Partiler tarafından tespit edilen talep ve beklentiler şayet siyasete yansıtılmıyor ve taşınmıyorsa, buna mukabil sandıktan çıkan sonuca mazeret üretiliyorsa, bu gerçeklerle yüzleşmekten kaçınmak demektir. 

Batman’da seçime katılım, sandığa yansıyan oy oranları, sandıktan çıkan sonuç ve Milletvekili sayısındaki değişim, bölge seçmeninin portatif olmadığının en büyük göstergesidir. 

Yeşil sol parti çatısı altında seçime katılan HDP yerel siyasetçilerinin kitlesini motive edememesi, rehavet göstermesi, bu partiye yakın sivil toplum kuruşlarının etkili çalışmaması, aday tercihine karşı ortaya konan tepki, Batman’da yaşanan oy kayıplarının birer sebebi olarak gösterilebilir. 

HDP seçmeninin bir kısmının genel merkezin siyaset yapma tarzının güncellenmesi gerektiğine inandığı için sandığa gitmediğini veya seçmen davranışını değiştirdiğini söyleyenler, siyasetin sorumluluklar üzerinden yapılması gerektiğini ifade ediyorlar. 

Herkesin bildiği gibi siyaseti anlamlı kılmanın yolu, seçmeni anlamaktan ve düşüncelerini anlamlı kılmaktan geçer. 

Siyaseti kişisel duygular üzerinden değil, sorumluluklar üzerinden icra etmeye çalışan HÜDAPAR, Batman’da ortaya koyduğu çalışmayla sadece kendi kitlesini değil aynı zamanda hem mütedeyyin kararsız seçmeni hem de sandığa gitmekte kararsız olan seçmeni etkilemeyi başardı. 

Aklın akılla çarpıştığı seçimlerde olası bütün stratejilere karşı yeni stratejiler belirleyen HÜDAPAR Batman il teşkilatı, bir taraftan siyaseti çirkinleştirmek üzere algı operasyonları yapanlarla mücadele ederken diğer taraftan seçmenin algısını doğru yöneterek kazanabileceğini göstermiş oldu.

AK Parti'nin son dönemlerde Batman'da yaşadığı yoğun kan kaybını durdurmaya başaran Ferhat Nasıroğlu, Bütün zorluklara ve sıkıntılara rağmen başarıya giden yolun kilometre taşlarını döşemeyi başardı.

Kurumsal çalışma kavramı istikametinde parti teşkilatını motive eden, küskünleri bir araya getiren, seçim çalışmalarında beklenenin üstünde performans gösteren Nasıroğlu, AK Parti'nin küskün tabanını sandığa taşımayı başararak seçim atmosferinin psikolojik sürecine olumlu destek sundu.

Siyasal iletişim açısından uzun süredir Batman'da sıkıntı yaşayan AK Parti’de, Ferhat Nasıroğlu'nun parti tabanına yaptığı çağrı ve sunduğu yaklaşım, küskün seçmen üzerinde önemli ve olumlu bir etki bıraktı.

CHP ise Batman'da seçim tarihinin en yüksek oy oranına ulaşarak başarılı bir seçim süreci geçirdi.

Bu süreçte Hüseyin Yaşar'ın ve teşkilatın ortaya koyduğu gayret ve çaba, partinin iç enerjisini ortaya çıkarmaya yetti.

Bundan sonra aynı enerji, gayret ve çaba devam eder mi? Hep birlikte izleyip göreceğiz.

RAKAMLARLA BATMAN'DA SEÇİM SONUÇLARI

1.tur seçimlerinde Kılıçdaroğlu Batman’da %67,57 oy oranıyla 221.356 oy alırken Erdoğan ise %30,95 ile 101.386 oy aldı. 

2. tur seçimlerinde ise Kılıçdaroğlu Batman’da %68.06 oy oranıyla 213.499 oy alırken Erdoğan ise %31,94 ile 100.177 oy aldı. 

Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüzde 67,57 oy aldığı Batman'da seçime katılım oranı %84,93 iken ikinci turda seçime katılım oranı yüzde 80,23'e indi.  

Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda oy oranını ilk tura göre % 0,49 oranında arttırırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ilk tura göre oy oranını 0,99 oranında arttırmış oldu. 

HDP’nin desteklediği Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turda yüksek katılımla yüksek oy aldığı Batman’da seçmenin ikinci tura ilgisini azaltması dikkatlerden kaçmadı. 

28 Mayıs seçimlerine katılımın ilk tura göre %4,7 düştüğü Batman’da CHP'nin Zafer Partisi ile imzaladığı protokolün seçmenin bir kısmında büyük rahatsızlık oluşturduğunu görebiliyoruz.  

28 Mayıs Seçimlerinde katılım oranının düştüğü Batman’da HDP seçmeni Kılıçdaroğlu'nun son iki haftada kullandığı milliyetçi dilden rahatsız olmasına rağmen bu rahatsızlık Kılıçdaroğlu'na verilen oylara yansımadı. 

14 Mayıs seçimlerinde Kılıçdaroğlu Batman Merkez, Kozluk, Beşiri ve Hasankeyf'te başarılı olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Gercüş ve Sason'da destek gördü.  

28 Mayıs seçimlerinde ise Kılıçdaroğlu Batman Merkez, Kozluk ve Beşiri'de başarılı olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Hasankeyf, Gercüş ve Sason'da destek gördü. Birinci turda %50,78 ile Kılıçdaroğlu diyen Hasankeyf ikinci tur tercihini %50,09 ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yana kullandı.

24 Haziran 2018 Milletvekili seçimlerinde %62,1 ile meclise 4 milletvekili gönderen HDP (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs 2023 seçimlerinde %57,8 ile meclise 3 milletvekili gönderebildi.

24 Haziran 2018 Milletvekili seçimlerinde %24,9 ile meclise 1 milletvekili gönderen AK Parti, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde HÜDAPAR ittifakıyla birlikte %29,2 oy oranına ulaşarak meclise 2 milletvekili göndermeyi başardı.

24 Haziran 2018 Milletvekili seçimlerinde %1,9 oy oranına sahip olan CHP, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde %8,5 oy oranına ulaştı.

Sonuç olarak sosyal medya mecralarından yapılan anketler, algı operasyonları ve siyaset mühendislikleri gibi tiyatro etkinlikleri bizlere perdeyi indirecek tek gücün seçmen olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?