USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

PET-CT CİHAZI NEREYE KURULACAK?

20-05-2021

Batman’da kanser tedavisi gören hastalar özellikli bir tetkik olan Onkolojik Bilgisayarlı Tomografi (PET-CT) çekimi için çevre illere gitmekten kurtuluyor.

Cihazın kurulumuyla ilgili İhale-kurulum süreçleri başladı. İhale-kurulum süreçlerinin ardından en kısa sürede aktif olarak hastaların hizmetine sunulacak olan PET-CT cihazının yatırım maliyeti yaklaşık 10 milyon TL olacak.

Batman İl Sağlık Müdürlüğünün vatandaşlarımıza kaliteli sağlık hizmetini sunmak için hiç durmadan çalıştığını daha önceki yazılarımda ifade etmiştim. Bu ifade ileride karşılaşabileceğimiz sorunları gerçekçi ve bütünsel bir yaklaşımla ortaya sunmamız için bir engel değildir.

Diğer hastalarda olduğu gibi kanser hastalarının da en iyi hizmeti, en uygun koşullarda almasını sağlamak için il sağlık müdürlüğünün hummalı bir çalışma içinde olduğunu biliyoruz. Ancak bir ileri medikal görüntüleme tekniği olan PET-CT cihazının her gün binlerce hastaya hizmet veren Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi hizmet binasına kurulması demek, daha büyük yığılma demek, daha yoğun trafik demek, daha büyük sorun demektir.

Daha büyük sorunlar getirecek diyoruz çünkü bir milyona dayanan nüfusuyla sadece Batman’a değil, civar il ve ilçelere ’de hizmet verecek olan PET-CT cihazının kurulumu için Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi hizmet binasının bodrum katı düşünülüyor.

Böyle bir düşünce eyleme dönüşürse, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde trafik daha fazla kilitlenecek, dar olan koridorlarda insan hareketliliği daha fazla çoğalacak, civar il ve ilçelerden gelen hastaların yüküyle birlikte hastaların ve çalışanların enerjisi düşecektir.

Nükleer tıp bölümü tarafından kullanılan PET/CT, sintigrafi gibi tetkiklerde ve radyoaktif iyot tedavilerinde, vücutta radyasyon birikir ve bunların uygulandığı kişiler ışın yayar. Eğer insan hareketliliğinin yoğun olduğu Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesine bu cihaz kurulursa, tedaviye gelen diğer hastaların dar koridorlarda bu ışına maruz kalması engellenemez.

Yaşadıkları maddi ve manevi sorunlarla birlikte zor bir süreçten geçen kanser hastaları için devreye alınacak olan Onkolojik Bilgisayarlı Tomografi (PET-CT) cihazının sağlık alanına sunacağı katkı çok önemlidir. Ancak tedavi gören/görecek olan kanser hastalarının rahat, nezih, temiz ve insan hareketliliğinin az olduğu bir ortamda tedavi imkânına kavuşturulması çok daha önemlidir.

Az öncede ifade ettiğimiz gibi PET çekimi işleminde hastalara damardan radyoaktif bir sıvı enjekte edilmektedir. Bu sıvı test sırasında görüntü alınmasına müsaade etse de testten sonra insanların vücudunda birkaç gün boyunca kalmakta ve çevreye ışın yaymaktadır.

Bu sebeple PET-CT cihazının 100 yatağa dönüştürülen Tilmerç Sağlıklı Hayat Merkezine veya hastane dışında yakın bir yere kurulması, hem tedavi görmeye gelen diğer hastaları kanser hastalarında biriken ışınlara maruz bırakmayacak, hem de Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesine ilave ek yükler bindirmeyecektir.

Böyle bir planlama aynı zamanda Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinin verimliliğini düşürmeyecek, dar koridorlarda insan hareketliliğini yükseltmeyecek, kanser hastalarının da konforlu bir ortamda tedavi görmesine imkân sunacaktır.

Bu vesileyle önümüzdeki aylarda kanser hastalarının hizmetine sunulacak olan PET-CT kurulumunu Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesine yakın bir yer olan Tilmerç Sağlıklı Hayat Merkezine kurmak ve burayı Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezine dönüştürmek ortak aklın yoludur.

Tilmerç Sağlıklı Hayat Merkezini Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezine dönüştürmek, Batman’da insan sağlığını doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen olumlu ve olumsuz faktörleri de doğru yönetmemizi sağlar. Aksi bir tutum ise her geçen gün büyüyen ilimizin önümüzdeki yıllarda daha fazla maddi ve manevi kayıplara katlanmasına sebep olacak.

Böyle bir tedavi ve tanı merkezi aynı zamanda Sağlık Turizm’in de önünü açmış olur. Zira yapacağımızı tanıtımlarla yakın ülkelere mensup kanser hastalarının sağlıklarına kavuşmak ve faydalı hizmetler almak amacıyla ilimizi ziyaret etmelerini sağlamış oluruz.

Evet, günümüzde kanser tedavisinde radyasyon onkolojisi çok önemlidir. Batman il sağlık müdürlüğü kanser hastalarımızın sağlığa ulaşımını kolaylaştırmak için gerçekten ciddi çabalar harcıyor, bütün hastaların en kaliteli hizmete en kısa sürede ulaşmasını sağlamaya çalışıyor ve bunun için büyük bir teşekkürü hak ediyor.

Her geçen gün büyüyen şehrimizin sağlık yönünden olumlu/olumsuz bütün senaryolarını çalışan Batman il sağlık müdürlüğünün gereksiz tartışmalara girmeden ortak aklı devreye koyacağından kimsenin şüphesi olmasın.

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?