USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MAVİDE KAL BATMAN…

12-03-2021

2020 yılının son aylarında salgında artan yoğunluk ve ölüm vakaları Batman il hıfzıssıhha kurulunu daha fazla tedbirler üretmeye yönlendirmiş ve bu tedbirler sayesinde salgında pik grafiğinde aşağı doğru düşüşler başlamıştı.

Mart ayının başlamasıyla birlikte yeni normalleşme sürecine göre iller risk değerlendirme ölçütlerine göre renklere ayrılarak yerinde karar dönemi başlatılmıştı. Risk haritasında yer alan 4 kategoriye göre Batman, riskin az olduğu iller arasında bulunarak mavi kategoride yer almıştı.

Nerdeyse her ailenin yakınlarını kaybettiği ve salgın nedeniyle ciddi bedeller ödediği Batmanlılar, yaşadıkları ve şahit oldukları görüntülerin etkisiyle de olsa il hıfzıssıhha kurulunun verdiği kararlara sımsıkı bağlanarak ilimizin mavi renk kategorisinde bulunmasını sağladı.

İlimizde bazı kısıtlamaların Mavi renk kapsamında gevşetilmesine rağmen Batmanlıların kuralları gevşetmemesi, önlemleri ihmal etmemesi, mesafeye dikkat etmesi ve bu haliyle duyarlılığını yükseltmesi, SARI kategoriye doğru giden yolun önünü kesmesi için büyük önem arz ediyor.

Yeni normalleşme kapsamında Sağlık Bakanlığının açıkladığı renk kategorisinde Mavi’de bulunan Batman’ın rehavete kapılmadan uyarılara ve tedbirlere sadık kalması gerekiyor.

‘DİNAMİK DENETİM MODELİ’

MAVİ renkte kalmak, toplumsal farkındalığı artırmak ve yereldeki tüm dinamikleri işin içine katmak için başlatılan ve iki bin kişinin yer aldığı ‘Dinamik Denetim Modeli’ kapsamında, Batman’ın sokaklarına dökülen dinamik denetim ekiplerine bu süreçte her kesimin destek olması gerekiyor.

Şimdilik haftada bir gerçekleşen dinamik denetim modelinin haftanın belirli günlerine yayılarak artırılması ve Batman’ın mavide kalması için denetim ekiplerinin sürekli sahada bulunması gerekiyor.

Bu minvalde ilimizde bulunan bütün sivil toplum örgütlerinin mevcut tabloya daha fazla duyarlılık göstermesi, dinamik denetim ekiplerine katkı sunması ve iki bin kişilik ekibin artırılması için insan kaynağı desteğinde bulunarak haftada en az iki kez toplumsal farkındalık çalışmalarına katılması haklı bir beklentidir.

Bunlara ilaveten esnaf tekrar kapanmak istemiyorsa, vatandaş mavi rengin sunduğu konfordan istifade etmek istiyorsa, küçük – büyük demeden herkesin kendini denetim ekiplerinin bir gönüllü üyesi olarak görmesi, kurallara uymayanları ise uyarması gereklidir.

İlaveten, Covid19 hastalığı ile mücadele ile mavi kategoride kalma kapsamında her Batmanlı vatandaşımız, bütün haberleşme platformları üzerinden bir birini uyarmalı, kuralları uygulamalı ve sürece sahip çıkmalıdır.

TABLO NE DURUMDA?

Sağlık Bakanlığı’nın ‘İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı’ tablosuna göre Batman’da vaka oranı 27 Şubat – 5 Mart arasında 100 binde 8,87 olarak belirlendi. Önceki hafta bu oran 100 binde 8,71’di.

Kademeli olarak ilk normalleşen illerin arasında bulunan Batman, mevcut tabloyu korumak için daha fazla gayret göstermelidir. Kahvehanelerde, lokantalarda, pazarlarda, AVM’lerde ve sokakta dolaşan Batmanlıların hastalığın etkisini yitirmediğini bilmesi, MAVİ renkte kalabilmek için maskeyi, mesafeyi, temizliği önemsemeye devam etmesi ve kurallara riayet etmesi gerekiyor.

İl hıfzıssıhha kurulu ise şehrin dört bir tarafına afişler asarak, sosyal mecralardan vatandaşa ulaşarak, Cuma hutbelerinde cemaate hatırlatmalarda bulunarak ve diğer etkin yöntemleri kullanmaya devam ederek normalleşmenin devamını sağlamalıdır.

Covid-19 ile mücadele kapsamında salgınla ilgili alınan tedbir ve kuralların çok önemli olduğunun toplumun tüm kesimlerine hissettirilmesi amacıyla ‘BATMAN MAVİDE KAL’ veya ‘HAYDİ BATMAN MAVİ KAL’ sloganları şehrin dört bir tarafına yayılmalı, güncel tablolar ise afişler halinde ilimizin her yerine asılmalı ve farkındalık çalışmaları daha fazla zenginleştirilmelidir.

Haydi Batman, Mavi Kal…

Haydi Batman, Mavide Kal…

Haydi Batman, Sağlıcakla Kal…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?