USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KURBANI ANLAMAK VE YAŞAMAK…

17-07-2021

Kurban bayramına yaklaştığımız şu kutsal günlerde, iman edenler büyük bir heyecanla dini (kurban kesmek) vecibelerini yapmak üzere hazırlıklarını sürdürüyor.

Aslında kurban bir manasıyla adanmak anlamına gelir, İbrahim (as) yüce yaratana kendini adamasaydı oğlunu adayacak cesareti kendinde bulamazdı. Hal böyleyken ve öz evladını kurban etmeye çalışan İsmail (as) kıssası zihinlerimizde iken, bu yüce manayı anlamak için biraz daha çaba sarf etmemiz gerekmektedir.

Evet, İbrahim ve İsmail (as) kıssalarında bizlere verilmek istenen mesaj sadece kurban kesmek değildir, kurbanla birlikte uğruna harcamamız gereken değerlerimizi hayatımızla korumamızı ve yaratana adanmak için önce ona sevdalanmamız gerektiğini hatırlatmaktadır.

Bayram bizi bekliyor ancak adamak, adanmak, sevdalanmak ve yüce yaratana karşı sorumluluk bilinciyle hareket etmemizi sembolize eden Kurban’ı anlamadığımız müddetçe, bayramı buruk ve noksan olarak yaşamaya devam edeceğiz.

İbrahim’in (as) yaratana aşkını bilmeyenler için Kurban’ı anlamak ve yaşamak gerçekten çok zordur.

Bildiğiniz gibi bayram hatırlamaktır, hatırlanmaktır.

Şayet bayram süresince zengin dost, komşu ve akrabaları ziyaret ederek fakirleri unutursak, kurbanlarımızı kavurma yapıp dul, yetim ve öksüzlere dağıtmaktan imtina edersek, on dört asırdır yaşanan bir süreci anlamından uzaklaştırmış olacağız.

Bu bayramı pandemi kurallarını ihmal etmeden anlamına uygun bir şekilde yaşamak, önceliğimiz olmalıdır.

Unutmamak gerekir ki, küskünleri barıştırmak, kardeşlik hukukunun gereği gibi yaşanmasını sağlamak, istismar kokan dini davranışlardan uzaklaşmak/uzaklaştırmak bizlere hoşnutluğun müjdesi olacaktır.

O zaman geliniz yüreklerimizle birlikte, kutsal topraklarda hep bir ağızdan söylenen sana geldik Allah’ım sözüne bizlerde yaşadığımız yerlerden iştirak ederek kâinatta dalgalanan bu ses seline ortak olalım.

Fakirlerimizi, yetimlerimizi, öksüzlerimizi, dul ve yaşlı insanlarımızı ziyaret ederek İbrahim ve İsmail (as) aşkını onlarla birlikte yaşayalım/yaşatalım.

Sevgili okur,

Kurbanlık hayvanlar Belediyenin belirlediği kesim yerlerinde ehil kişiler tarafından kesilmeli, kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir.

Belediye Kurban Hizmetleri Birimi ise kurban kesim yerlerini kontrol ederek, kurban kesiminin işkence ve vahşete dönüşmemesi için gerekli tedbirleri almalıdır.

Kurbanlarınızın amacına ulaşması dileğiyle bayramınız kutlu olsun.

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?