USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BATMAN VALİLİĞİ VE BATMAN BELEDİYESİNE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR…

03-06-2021

Salgının başlamasıyla birlikte okullarından uzak kalan öğrencilerin bir kısmı imkânlar ölçüsünde EBA üzerinden eğitime katılırken, büyük bir çoğunluğu ise teknolojik altyapı yetersizliği nedeniyle çevrimiçi olarak sunulan uzaktan derslere katılamadılar.

İnterneti, tableti, bilgisayarı ve telefonu olmayan öğrenciler müfredat konularından geri kalarak teknolojik altyapısı olan öğrencilere göre dezavantajlı duruma düştüler.

Ortaya çıkan bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak için ihtiyaç sahibi öğrencilere MEB tarafından tablet dağıtılarak uzaktan eğitime katılımları sağlandı. İnternet bağlantısı ve kotası olmayan öğrenciler için ilimiz özelinde Batman Belediyesi tarafından internet kotaları sağlanarak öğrencilerin uzaktan eğitime ulaşabilmeleri için bütün imkânlar sarf edildi.

Sunulan bütün imkânlara rağmen hem öğrenme kayıpları arttı hem de öğrencilerimizin gelişimlerinde aksaklıklar yaşandı. Geçmişten bugüne nitelikli eğitim konusunda gelişmesi gereken ilimiz, yaşadığımız salgın nedeniyle ciddi hasarlara maruz kaldı.

Vali Hulusi Şahin’in ilimize atandığı günden bu yana öğrencilerin eşit koşullarda nitelikli eğitime erişebilmesi için büyük gayretler gösterdiğini biliyoruz. Ancak salgın nedeniyle hem iller arasında hem de ilimiz özelinde derinleşen eğitimdeki eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için önümüzdeki eğitim yılının süreç ve sorumluklarının acilen belirlenmesi gerekiyor. Buna ilaveten öğrencilerin öğrenme fırsatlarının artırılması için ilimizde okullar arası eğitim kaybı risk haritasının çıkarılması lazım.

Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında okullarımızın tam gün açık kalması için salgının sona ermesi gerekiyor. Salgının sona ermesi için her türlü çabayı ve özveriyi elbette ki bizlerde göstermeliyiz.

Çocuklarımızın nitelikli eğitime erişebilmesi için yöneticilerimizin iyi bir planlama yapacaklarına, eğitimde yaşanan kayıpların ve maruz kalınan hasarların ortaya konulacak güçlü bir motivasyon ve planlamayla telafi edilebileceğine hepimizin inanması gerekiyor.

Bu sorumluluğu sadece ilimiz yöneticilerinin sırtına yüklemek hakkaniyetli olmaz. Zira öğrencilerimizin eğitim kayıplarının telafi edilmesinde bizlerinde devam eden aşı uygulamasına destek vermesi, ortaya konulacak nitelikli eğitim hedefine yine onlarla ortak hareket ederek bu sorumluluğu hafifletmemiz gerekir.

Kapanan okullar nedeniyle arkadaşlarından uzaklaşan, aile içi sorunlar yaşayan, teknolojik bağımlılığa maruz kalan öğrencilerimizin yaşadığı duygusal kopuşları ortadan kaldırmak ve onları önümüzdeki eğitim ve öğretim yılına hazırlamak için Batman Valiliği ve Batman Belediyesine büyük görev düşüyor.

Bu minvalde çıkarılacak eğitim kaybı risk haritasına göre mahallelere psikolojik destek merkezleri kurulmalı, öğrencilerimizin duygusal gelişim sorunları kısmen de olsa ortadan kaldırılmalı, sosyal ve kültürel etkinliklerle moralleri artırılmalı ve MEB tarafından açıklanacak telafi programlarının uygulanması için başta mahalle muhtarları olmak üzere tüm kaynakların aktif olarak bu sürece destek vermesi sağlanmalıdır.

Batman önümüzdeki yıllarda nitelikli öğrenme düzeyinden daha fazla uzak kalmak istemiyorsa, salgınla birlikte artan eğitim kayıplarının derinleşmesini mutlaka ve acilen önlemelidir.

Yaşadığımız bütün olumsuzluklara rağmen Liselere Giriş Sınavı (LGS) 6 Haziran’da gerçekleşecek.

İlimizde ortaokuldan mezun olacak öğrencilerin yaklaşık  %10’u hayal ettiği liselerden birine girebilecek.

Şimdi yapılması gereken şey salgının bitmesi için daha fazla gayret göstermek, öğrencilerimizin önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında nitelikli eğitim alabilmesi için yöneticilerin ortaya koyacağı hedefe hep birlikte destek vermek ve hep birlikte yeni normalleşmeye merhaba demek olmalıdır.

LGS Sınavına girecek öğrencilerimize muvaffakiyetler dilerken dimağlarının açık, kalemlerinin kuvvetli olmasını diliyorum.

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?