USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BATMAN NORMALLEŞMEYE HAZIR…

23-02-2021

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın il bazındaki ‘normalleşme’ adımlarına yönelik açıklamalarının ardından Batman olarak heyecanlandık.

Heyecanlandık çünkü il olarak tedbir ve kısıtlamalara gösterdiğimiz hassasiyet, vaka sayılarında ki düşüş, normalleşme hızında bizi diğer illere göre daha avantajlı hale getirmiştir.

1 Mart’tan itibaren başlayacak olan ‘yerinde karar’ sistemiyle birlikte mevcut vaka sayısındaki düşüşümüzü muhafaza edersek, Batman il hıfzıssıhha kurulu kararıyla birlikte kademeli olarak normalleşme sürecine başlayabileceğiz.

Buna mukabil, 1 Mart’tan itibaren bazı kısıtlamaların azalmasıyla birlikte insan hareketliliği artmaya başlayacaktır. Özellikle okullarda bazı sınıfların seyreltilmiş bir sistemle eğitime başlayacak olması vaka sayılarında bir nebzede olsa yükselmeye sebep olabilir.

Bu anlamda vaka sayılarında yükselme ihtimalini ortadan kaldıracak kararlarla Batman il hıfzıssıhha kurulu, bilimsel verileri dayanak yaparak tedbir mekanizmasını başarılı bir şekilde sürdürmeye devam edecek.

Bugün vaka sayılarında yaşadığımız düşüşün mimarı olan Batman halkı bir taraftan maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyarak, diğer taraftan hafta sonu sokağa çıkma yasaklarına riayet ederek, uyumlu ve bilinçli bir şehir olduğunu göstermiş ve bunu verilerle kanıtlamıştır.

Koronavirüs salgınının ilimizde görüldüğü günden bu yana yayılımın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riskleri doğru bir şekilde yöneterek salgın hızını kontrol altında tutmayı başaran Batman Valiliği, büyük bir teşekkürü hak ediyor.

Aşılama çalışmalarının bir program dâhilinde devam ettiği Batman’da kurduğumuz dengeyi koruyabilirsek, Batman il hıfzıssıhha kurulunun kararlarına aynı disiplinle uyabilirsek, olası kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte aynı uyumu göstermeye devam edersek, hayatın tekrar normale dönmesini, esnafımızın ekonomik olarak güçlenmesini, bütün öğrencilerin ise okullarda ders başı yapmasını sağlayabiliriz.

Yaklaşık bir yıldır devam eden bu zorlu süreçte dünyanın tüm ülkelerinde olduğu gibi, kökeni salgın olan psikolojik hasarlara maruz kaldık. Bugün için salgına karşı en büyük gücümüz aşı olarak gözükebilir. Ancak aşıyla birlikte yüksek moral, uyum ve disiplin, gücümüze güç katacaktır.

Salgının ne zaman biteceği konusunda hiç kimse bir tarih veremiyor. Ancak devam eden tedbirler sayesinde önümüzdeki Ramazan ayını, bir önceki Ramazan ayına göre daha olumlu geçirebileceğimizi söylemek mümkün.

Batman halkı vaka sayısındaki mevcut pozisyonunu korumaya devam ederse, salgın kökenli yaşanılan psikolojik hasarın farkında olan il hıfzıssıhha kurulu, bilimsel veriler ışığında vereceği kararla belki sosyal etkinliklerin yapılmasına izin verebilir. Ve bu sayede yaşadığımız psikolojik hasar, kısmen de olsa ortadan kaldırılabilir.

Yine salgın nedeniyle geçen yıl buruk olarak geçirmek zorunda kaldığımız Ramazan ayını bu yıl Belediyenin düzenleyeceği iftar ve sahur programlarıyla, semazen gösterileriyle ve tasavvufi konserlerle belki tekrar yaşayabilir, seyreltilmiş programlar sayesinde yeni normale merhaba diyebiliriz.

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?