USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BATMAN EĞİTİM – ARAŞTIRMA HASTANESİ VE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ…

01-02-2021

Eğitim ve Araştırma hastanesinin hizmete girmesiyle birlikte ilimiz sağlık alanında önemli bir yatırımı daha kazanmış oldu. 810 yatak kapasitesiyle kademeli olarak belli branşlarda hasta kabulüne başlayan Batman Eğitim ve Araştırma hastanesi, hem bölge halkına hem de bölge illerine hizmet verecek.

Bahse konu araştırma hastanesinin açılmasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde Batman basını ortak bir çağrıda bulunarak başka illerde görev yapan tıp doçenti ve profesörlerini hizmet etmek üzere doğdukları memleketlerine davet etti.

Şimdi ahde vefa vakti diyerek çağrıda bulunan Batman basını, aslında önemli bir noktaya dokunmuş oldu.

Hemen belirtmek gerekir ki; ahde vefa gönlün bitmeyen servetidir. Ancak, devlet kademesinde görmezden gelinen, nepotizme kurban edilen, liyakat sahibi olduğu halde adaletsizliğe maruz kalan, kısacası yetiştirdiğimiz beyinlerin büyük bir kısmını desteklemeyen ve önermeyen siyasilerin, öncelikle kırılan gönülleri tamir etmesi gerekir ki bu çağrı yerini bulsun.

Geçmişten bugüne kadar verimsiz ortamlarda ve sadece yandaş düşüncelerle kısıtlı istişarelerde bulunan siyasilerin artık bu tür yaklaşımlardan vazgeçerek işi ehline vermesi ve ilimizin aksayan yönlerini toparlayacak isimleri desteklemesi gereklidir.

Batman eğitim ve araştırma hastanesine akademisyenleri davet etmeden önce tüm tıp akademisyenleri için alt yapıyı oluşturacak, onları koordine edebilecek ve yeterlilik sözü verebilecek başhekimin atamasının yapılması gereklidir.

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 110. Maddesinde eğitim ve araştırma hastaneleri ile diğer hastanelere kimlerin baştabip olarak atanacağı belirtilmiştir. Buna göre;

Eğitim ve araştırma hastaneleri; servis ve laboratuar şefleri veya şef yardımcıları ile tıp alanında doçent veya profesör tabipler arasından, Sağlık Bakanlığınca atanacak baştabipler tarafından yönetilir.

Bu maddeye göre Batman Eğitim ve Araştırma hastanesine tıp alanından ya bir doçent veya bir profesör başhekim olarak atanacaktır.

Buna mukabil ilimizde tüm sağlık, kurum ve kuruluşlarının sevk ve idaresinden sorumlu ve bu konuda yetkili olan Batman il sağlık müdürü, doktorluk sıralamasında pratisyen olarak gözükmektedir.

Mevcut durumun korunması ve bu haliyle Batman eğitim ve araştırma hastanesine başhekim ataması yapılması, hiyerarşi de çarpık bir ilişki ağının oluşmasına sebep olur.

O zaman kişilerden bağımsız olarak sorgulanması ve aranması gereken bazı cevapları bulmak gerekir.

– Doktor sıralamasında pratisyen olan il sağlık müdürü, hocası konumunda bulunan bir doçent veya profesör başhekime karşı sorumluluklarını nasıl yerine getirecektir?

– Mevcut Batman il sağlık müdürüyle, atanması planlanan Batman Eğitim ve Araştırma hastanesi başhekimi arasında yetki kavgası çıkarsa sorumluluğu kim üstlenecektir?

– Güç kaybetme korkusuyla bürokrasinin siyaset karşısında güçlenmesini istemeyen yerel siyasiler, bu kurumun performans yönetimi ve hesap verebilirliğini denetleyerek hizmet kalitesinin arttırılmasını mı sağlayacak? Yoksa alternatif bürokrasiler oluşturma, âdem-i merkeziyetçilik veya nepotizmle bürokrasinin siyaset karşısındaki güç kaynaklarını zayıflatmaya mı çalışacak?

Bu ve buna benzer sorular çoğaltılabilir.

Madem ahde vefa diyoruz, madem ahde vefa gönlün bitmeyen servetidir diyoruz. O zaman, Batman il sağlık müdürlüğü bünyesinde köklü ve yeni bir planlamaya gidilmelidir.

Öncelikle mevcut sağlık müdürünün edindiği bilgi ve birikiminden istifade edilebilmesi için Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya bir daire başkanı veya üst bir makama terfi edilmesi teklif edilmeli ve ataması buna göre gerçekleştirilmelidir.

Batman il sağlık müdürlüğüne Batmanlı bir tıp profesörü, eğitim ve araştırma hastanesine diğer hastaneleri de takip edebilecek ve unvanı tıp profesörü olan koordinatör bir başhekim ve diğer hastanelere de doktor sıralamasında doçent olarak bilinen doktorların başhekim olarak ataması yapılmalıdır.

Zira şehrimize bir tıp fakültesi kazandırmak istiyorsak bugünden altyapıyı oluşturabilecek nitelikli isimlerin iş başına getirilmesi gereklidir.

Peki, böyle bir kadroyu oluşturabilir miyiz?

Bu şartlarda Batman il sağlık müdürlüğünde yeniden bir yapılanmanın ve eğitim araştırma hastanesinde yeni kadro teminin mevcut geleneksel siyasi ve bürokratik yaklaşımlarla hemen gerçekleşmesi mümkün gözükmüyor.

Ancak başta valilik, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, basın, kanaat önderleri, diğer şehirlerde bulunan hemşericilik dernekleri ve halkla oluşturulabilecek güç birliği sayesinde şartlar düzeltilirse, sağlanacak katılımcı fikirlerle hedeflenen güçlü bir sağlık alt yapısının oluşması sağlanabilir.

Kısacası ahde vefa için önce insana vefa gereklidir.

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?