USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BATMAN’DA AŞI FARKINDALIĞI ESNEKLİĞE YOL AÇMAMALI…

16-08-2021

Ülke genelindeki COVİD19 vaka sayılarının artışına paralel olarak ilimizde de vaka sayılarındaki artış kendini iyice göstermeye başladı.

Batman’da yapılan bütün uyarılara rağmen maske ve mesafe tedbirlerine dikkat edilmemesi vaka sayısını hızla artırırken, 3.dalganın hızlı yayılması ve aşı olma yüzdesinin halen beklenenin altında seyretmesi moralleri bozuyor.

Covid19 salgınıyla yapılan mücadelede bizleri başarıya götürecek en önemli etken hiç şüphesiz maske, mesafe ve temizliğe ilaveten, aşılanma oranında aşı olma yüzdesinin yukarıya doğru tırmanmasıdır.

Halen aşı yaptırmamış olanlar bilmelidir ki; Bilim insanları aşının koruyuculuğunun yüksek olduğunu, iki doz aşı olmuş insanların virüse yakalandıklarında bile hastalık sürecini çok hafif atlattıklarını bilimsel verilerle açıklıyorlar.

Kontrolsüz açılma ve aşı yüzdesinin düşüklüğü nedeniyle son iki haftadır ilimizde artan vaka artışları hiç şüphesiz bu şehirde yaşayan insanların endişesini yükseltmiştir.

Yapılan bütün uyarılara rağmen ilimizde aşı olma yüzdesinin istenilen seviyeye halen yükselmemesi, haklı olarak yöneticilerimizi farkındalık çalışmalarına yönlendirmiştir. Batman Belediyesinin 21-22 Ağustos tarihlerinde Gençlik Aşısı Festivali düzenleyerek aşıda farkındalık oluşturma çalışması bunlardan bir tanesidir.

Vaka sayılarının hızla yükseldiği ilimizde, virüsün kalabalık ortamlarda daha çabuk bulaştığı gerçeğini hatırlamak ve böyle bir festivalin yapılmasının zamanlama açısından tekrar gözden geçirilmesinde büyük bir fayda var.

Zira aynı niyetle Erikli ’de 4-8 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan Trakya Müzik festivali, Keşan İlçe Hıfzıssıhha Meclisi tarafından Keşan ve Erikli bölgesinde meydana gelen vaka sayılarındaki artış gerekçe gösterilerek ertelenmişti.

Son günlerde ilimizde artan vaka sayılarındaki artışa paralel olarak hastanelerde ve yoğun bakım ünitelerinde doluluk oranı artarken, böyle bir süreçte konser tertiplenmesinin genel bir esnekliğe yol açabileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

İlimizin hasretle beklediği festival günlerine dönebilmesinin aşılama sürecinin istikrarlı bir şekilde ilerlemesi, aşıda beklenen bilimsel yüzdeye ulaşılması ve salgına karşı önlemlerin sıkı bir şekilde uygulanmasıyla mümkün olabileceğini her gencimiz bilmelidir.

Dolayısıyla yaklaşık iki yıldır bu tür festivallerden mahrum kalan gençlerimiz, ilimizde aşılama yüzdesinin bilimsel seviyeye ulaştığı bir dönemde ancak böyle bir etkinlikle buluşturulabileceği bilincini ve kanaatini taşımalıdır.

Batman Belediyesinin tertiplemeyi planladığı aşı şartlı konser şayet ertelenmeyecekse, katılımcıların etkinliğe katılmadan önce test yaptırması, negatif sonucuna göre festival alanına alınması ve etkinlikten bir süre sonra tekrar test yaptırılması zorunluluğu getirilmelidir.

Böyle bir zorunluluk olmadığı takdirde başta sağlıkçıların, emniyet mensuplarının, hıfzıssıhha kurulunun ve sahada emek veren tüm insanların virüse karşı özveriyle ortaya koyduğu mücadelede büyük bir sarsılma yaşanabilir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramından önce Batman, Kurban Bayramı öncesi günlük vaka sayısına düşer ve aşılamada bilimsel seviyeye ulaşırsa, sadece gençlerin değil, bütün Batmanlıların katılabileceği bir müzik festivali, bayram halinde kutlanmalıdır.

Sizce de Cumhuriyetimizin kurulduğu bir günde iki bayram yaşamak daha doğru olmaz mı?

Kalın Sağlıcakla,

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?