USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

AK PARTİ BATMAN İL BAŞKANI KİM OLACAK?

08-01-2023

5 Ocak 2023 tarihinde Partisinin genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Mevsim şartlarını dikkate alarak seçim tarihini biraz öne çekebiliriz’ açıklamasından sonra siyasi partilerde mevcut yöneticilerin istifa etme süresi netleşmeye başladı.

Partisinin genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra dikkatlerin bir kısmı, geçtiğimiz ay aday adaylığı başvurusu için istifalarını sunan il başkanlarına yöneldi.

Her seçim öncesinde AK Parti il başkanlarının ismi doğal milletvekili aday adayı olarak ön plana çıkar. Ancak bu isimlerin aday olabilmesi için Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın izin vermesi gerekiyor.

AK Parti Teşkilat Başkanlığının 2023 seçimleri hazırlıkları çerçevesinde milletvekili adayı olarak göstermek istediği il başkanlarını 2022 Aralık ayı başlarında genel merkeze davet etmesi, bu davete icabet eden 40 il başkanı arasında AK Parti Batman il başkanı Akif Gür’ün isminin bulunması, il teşkilatında büyük bir hareketliliğe sebep olmuştu.

AK Partinin yerel siyasetçilerinden edindiğimiz bilgiye göre milletvekilliğine aday olacak yöneticilerin son istifa etme tarihi 29 Ocak 2023 olarak belirlenmiş.

AK Parti genel merkezinin 2023 seçimlerine giderken aday olarak göstereceği il başkanlarının yerine teşkilatı yakından tanıyan, teşkilat içinde görev yapan güçlü isimleri yeni il başkanı olarak atayabileceği ve bu minvalde çalışımalar yapıldığını söylemek mümkün.

AK Parti Batman il başkanı Akif Gür’ün milletvekili adaylığı için niyetini ortaya koyması ve genel merkez düzeyinde temaslarda bulunması, yine il teşkilatından bir ismin yüksek olasılıkla il başkanı olarak tercih edilebilecek olması, teşkilat içinde bazı isimleri ön plana çıkardı.

Bununla birlikte alternatif isimler üzerinde ikinci bir çalışma yapan AK Parti Genel Merkez’inde, siyasi yöneticilik tecrübesine sahip olan ve parti teşkilatlarında görev yapmış bazı sivil toplum kuruluşu başkanları ile iş insanlarının il başkanlığı görevine atanabileceği konuşuluyor.

AK Parti teşkilatını tanımayan, parti içinde görev almamış ancak il başkanlığı görevine talip olan veya yerel siyasetçiler tarafından önerilen bazı isimlerin ise işinin zor olduğunu söylemek gerekiyor.

Zira 2023 seçimlerine büyük önem veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, özellikle siyasi tecrübeye sahip olan, teşkilatı tanıyan, seçim çalışmalarında aktif olarak görev almış isimlerin il başkanı olarak atanması konusunda verdiği talimat doğrultusunda çalışma yapan Genel Merkez, bu kriterlere sahip olan isimlerden birini uygun görürse il başkanı olarak atayacak.

AK Parti Batman İl Teşkilatında İsmi Geçenler

AK Parti Batman İl Başkanı Akif Gür’ün istifasının kabul edilmesi durumunda, AK Parti Batman İl Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Burhanettin Ceylan, AK Parti Batman Merkez İlçe Başkanı Sabahattin Tural gibi bazı önemli isimlerin değerlendirmeye alındığı konuşuluyor.

Akif Gür’ün istifası kabul edilirse, yönetimde boşluk oluşmaması, teşkilat yapısının korunması, küskünlüklerin önüne geçilmesi için AK Parti Batman il teşkilatı içinden olan bir ismin il başkanı olarak atanması fikrine Genel Merkez’in sıcak baktığı, siyasi tecrübe ve deneyime sahip olan bu iki ismin gündeme alındığı belirtiliyor.

Teşkilat Başkanı Burhanettin Ceylan’ın toplum nezdinde sevilmesi, ilçeler üzerinde hâkimiyeti, etkili siyaseti ve ağabey rolüyle gündeme geldiği konuşulurken, Merkez İlçe Başkanı Sabahattin Tural’ın ise gidilmeyen yerlere gitmesi, üyeler üzerindeki etkisi, siyasi mutfağı çok iyi bilmesi, teşkilattaki ve sahadaki başarılı çalışmaları ile dikkatleri üzerinde topladığı belirtiliyor.

Her ne kadar yönetimde boşluk oluşmaması, teşkilat yapısının korunması, küskünlüklerin önüne geçilmesi için böyle bir geçiş üzerinde çalışılıyor olsa bile, yerel siyasi kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre il başkanlığına gelecek ismin, mevcut koşulları düzeltmesinin ve teşkilatı toparlamasının büyük zorluklar taşıdığını belirtmek gerekiyor.

AK Parti Batman İl Teşkilatı Dışında İsmi Geçenler

Bazı iş insanlarının ve faklı partilerde görev yapmış bazı isimlerin AK Parti Batman il Başkanlığı için ismi gündeme gelirken, özellikle AK Parti il teşkilatında önceki dönemlerde görev yapmış olan ve ilimizde önemli eğitim yatırımları bulunan Uzman Eğitimci ve İş İnsanı Cuma Dişikırık’ın, Cuma Hoca formülüyle değerlendirmeye alınabileceği konuşuluyor.

33 yıla aşkın bir süredir Batman’da eğitim faaliyetlerine devam eden Cuma Dişikırık’ın, Cuma Hoca formülü; Z kuşağı üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle ve birleştirici anlayışa sahip özelliğiyle, teşkilat dışı adaylar arasında en güçlü formül olarak görülüyor.

Sivil Toplum Kuruluşları

Bunlara ilaveten bazı sivil toplum kuruluşu başkanlarının yerel siyasiler tarafından isimlerinin genel merkeze önerildiği, iş dünyasından gelen bir ismin teşkilata katkısının olabileceği düşüncesiyle tercih edilmesi gerektiği fikri pazarlansa bile, böyle bir tercihin teşkilat içinde küskünlüğe sebep olacağı yine teşkilat içinde konuştuğum yöneticilerden geliyor.

Yerel siyasi kulislerden edindiğimiz bilgilere göre, AK Parti Batman İl Başkanlığı için tahminlerin ötesinde ve çok sayıda başvuru bulunuyor. İl Başkanlığında aday adayı sayısının beklentinin ötesinde olması, partiye ilginin devam ettiğini ve Milletvekili aday adaylığı sürecinin başlamasıyla birlikte önceki seçimlere göre 2023 seçimlerine çok daha fazla sayıda başvuru olacağı öngörülüyor.

AK Parti Batman il başkanlığıyla ilgili sürecin önümüzdeki haftalarda netleşmesi bekleniyor.

Kalın sağlıcakla. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?