USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ADAYLAR AÇIKLANDIKTAN SONRA BATMAN’DA PARTİLERİN SON DURUMU

13-04-2023

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin siyasi fotoğrafına bakıldığında halen iki partinin açık ara farkla önde gittiği görülüyor.

2002 seçimlerinden bu yana HDP siyaseti ile güç mücadelesi yapan AK Parti dışında elbette ki zayıfta olsa diğer siyasi partiler Güneydoğu Anadolu Bölgesinde oy oranlarını yükseltmeye çalışıyor.

Genel olarak seçime girecek olan bütün partiler, hangi şehirde kaçıncı sıraya kadar vekil çıkarabileceklerini hem toplumun sosyolojisinden hem önceki seçimlerden hem de güncel ve yüz yüze yapılan anketlerden tahmin edebiliyorlar.

Bu bağlamda bütün partiler seçilmesini arzu ettiği ve seçmen nezdinde karşılığı bulunduğuna inandığı adayları, listenin seçilecek sırasına yerleştirdiler.

BATMAN’DA YEŞİL SOL PARTİ

Geçmiş seçimlerde HDP tabanının bir kısmında rahatsızlık oluşturan ithal aday sorunu bu kez ilk üç sıraya iki Sason’lu ve bir Gercüşlü adayın konulmasıyla aşılmış görünüyor.

Yeşil Sol Parti Batman’da birinci sıradan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ı aday göstermek suretiyle psikolojik üstünlük kurmanın ve seçimin mutlak favorisi olduğunun hesabını yapıyor.

2014 yılındaki yerel seçimlerde AK Parti Bingöl Belediye Meclis Üyeliği görevinde bulunan Nurten Ertuğrul ile aslen Diyarbakır Bismil doğumlu olan ve geçmişte DİAYDER başkanlığı görevinde bulunan Ekrem Baran, listenin son iki sırasında bulunuyor.

Dördüncü sıra adayının daha önce AK Parti’den Bingöl Belediye Meclis Üyeliğine seçilmiş olması, HDP Batman tabanında kısa süreliğine bir şaşkınlık oluşturmuş olsa bile şimdilik bu şaşkınlığın dağıldığını söylemek mümkün.

Şimdiye kadar Batman’ın dört mahallesinde seçim bürosu açan Yeşil Sol Parti, tabanını pekiştirmek ve seçimden en iyi sonucu alabilmek için her türlü gayreti gösterecek.

Yeşil Sol Parti slogan olarak 5-0’a angaje olmuş durumda.

CHP’nin 1 milletvekili çıkarmasını Yeşil Sol Parti kendi hanesinde görüyor.

BATMAN’DA AK PARTİ

Yıllarca partiye sadakat göstermiş olan ancak bir vesileyle küskün, kırgın, kafası karışık ve kararsız kalan seçmenleri tekrardan kazanabilmek, sandığa gitmelerini motive edebilmek, tercihlerini tekrar AK Parti’den yana kullanabilmelerini sağlayabilmek ve bölgedeki gücünü koruyabilmek için AK Parti’nin toplum nezdinde karşılığı bulunan güçlü isimleri listenin ilk iki sırasından aday göstermesi gerekiyordu.

Şayet listenin ilk iki sırasına kararsız seçmenin ilgisini çekebilecek, ılımlı ve muhafazakâr Kürt seçmenden oy alabilecek ve toplumla temaslarını doğru bir şekilde sürdürebilecek isimler AK Parti’den aday gösterilmeseydi ve HÜDA PAR ile ittifak yapılmasaydı, Batman’da Yeşil Sol Parti’nin 4, CHP’nin ise 1 milletvekili kazanması yüksek bir olasılıktı.

AK Parti Batman’da listenin ilk iki sırasına toplum nezdinde karşılığı bulunan iki ismi aday göstererek bu olasılığı şimdilik ortadan kaldırmış oldu.

Başka bir ifadeyle anlatmak gerekirse, AK Parti Batman il teşkilatından istifa edenleri, kararsız kesimde kalanları, kendine bir çıkış kapısı bulmak istediği halde halen bulamayanları, tekrar toparlayabilmenin, bir araya getirebilmenin ilk adımı, listenin ilk iki sırasına yazılan güçlü isimlerle kısmen giderilmiş oldu.

Kısmen giderilmiş oldu diyorum çünkü teşkilat içinde yaşanan uyum sorunu giderilmediği sürece, tembelliğe müsamaha gösterildiği müddetçe, her ev, her mezra, her köy ve her mahalle ziyaret edilmediği takdirde, ilk iki adayın yükünün çok daha ağır olacağını hatırlatmak gerekir.

Yukarıda bu olasılık şimdilik ortadan kaldırılmış oldu ifadesini özellikle kullandım. Çünkü AK Partinin Batman’da ilk sırayı rahatlıkla kazanabileceğini iddia edenler, seçimi hafife alanlar, ya muhalefetin estirdiği güçlü rüzgârı görmüyor, ya bu şehirde Yeşil Sol Parti’nin stratejisini okuyamıyor, ya bu şehrin dengelerini bilmiyor veya partiden iştahı azaldığı için ayrılan ve kararsız bölgede bulunan seçmenden bihaber yaşıyor.

Dolayısıyla AK Parti Batman il teşkilatının bugünden tezi yok sokakta, caddede, esnaf ve ev ziyaretleri gerçekleştirmesi, küskün, kırgın ve kafası karışık olan parti üyelerinin gönlüne tekrardan girmesi ve özellikle sandık odaklı çalışmalara ağırlık vermesi gerekiyor.

Peki, seçimlere bir aylık bir süre varken bunları gerçekleştirmek mümkün mü?

Doğrusunu isterseniz bunları yapmaktan başka hiçbir şansları yok.

Bunlar gerçekleşmediği takdirde Ferhat Nasıroğlu ve Serkan Ramanlı’nın işinin çok zor olduğunu söylemek gerekiyor.

MİLLET İTTİFAKI BATMANDA ÇÖKTÜ MÜ?

Millet ittifakı ortak liste konusunda Batman’da tercihini CHP’den yana koydu.

Hâlbuki DEVA Partisi Milletvekilliği aday adaylığını açıklayan Melik Müjdeci, bağımsız kuruluşlar tarafından yüz yüze ve iki doğrulamalı SMS yönetimiyle yapılan birçok ankette önde gidiyordu.

DEVA Partisinden görüşme yaptığım bazı teşkilat üyeleri bana kafalarının karışık olduğunu, Müjdecinin aday gösterilmemesinin kendilerini kırdığını ancak Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı oldukları için listeye destek vereceklerini söylediler.

Buna karşı görüş bildiren diğer bazı üyeler ise AK Parti’den ayrılırken muhafazakâr olduğu için DEVA Partisini tercih ettiklerini ancak mevcut durumda sandığa gitmemeyi tercih edebileceklerini ifade ettiler.

GELECEK Partisinde ise görüştüğüm bazı teşkilat üyeleri, ittifaka desteklerinin tam olduğunu, CHP Milletvekili Hüseyin Yaşar’ın seçilmesi için katkı sunacaklarını belirtirken, bazı üyeler ise muhafazakâr kimlikleri sebebiyle sandığı protesto edeceklerini belirtiyorlar.

Millet ittifakının CHP çatısı altında Batman’da seçime girecek olması, muhafazakâr seçmen olan DEVA, Gelecek ve Saadet partisi üyelerinin ve tabanının bir kısmından veto yemiş gibi görünüyor.

Buna rağmen Millet İttifakı Batman’da tamamen çöktü diyenlere karşı mesafeli yaklaşmak gerekiyor.

Her şeye rağmen CHP Batman Milletvekili adayı Hüseyin Yaşar, ev gezmelerini, mahalle buluşmalarını ve Ramazan etkinliklerini devam ettirerek kararsız seçmenlere özel önem gösteriyor.

D'hondt Sistemine Göre Batman’da Olası Milletvekili Sayısı

Sandığa etki edecek sonuçlara göre Batman’da milletvekili paylaşımında şimdilik iki senaryo ön plana çıkıyor.

Birinci senaryoya göre Yeşil Sol parti 3, AK Parti 2 Milletvekilliği kazanıyor.

İkinci senaryoya göre ise Yeşil Sol parti 3, AK Parti 1 ve CHP 1 Milletvekilliği kazanıyor.

Nasıl mı?

Gelin hep birlikte D'hondt Sistemine Göre Batman’da Olası Milletvekili Paylaşımını hesaplayalım.

Batman’da hangi partinin kaç milletvekilinin çıkaracağını merak edenlere hem 2019 yılı il genel meclisi sonuçlarına göre hem de Batman’da yapılan son anket sonuçlarına göre iki ayrı hesap yapacağız.

BİRİNCİ HESAP

2019 yılı Batman İl Genel Meclisi Seçimlerinde partilerin oy oranı dağılımının, 14 Mayıs 2023 seçimlerine uyarlanmış haline göre:

Toplam Seçmen Sayısı 399921

Seçime Katılım Oranı %85

Seçime Katılım Sayısı 340000

2019 İL GENEL MECLİSİ SEÇİMİ SONUCU OY ORANLARI

HDP %58.80

AK Parti %32.03

CHP %2,80

İKİNCİ HESAP

Toplam Seçmen Sayısı 399921

Seçime Katılım Oranı %85

Seçime Katılım Sayısı 340000

Batman için yapılan son seçim anket sonuçlarına göre

HDP %61.18

AK Parti - HÜDAPAR %17.01

CHP-Deva-İP-Gelecek-Saadet %18.70

Önümüzdeki günlerde partilerin Batman’da seçim çalışmasına ve güncel anket sonuçlarına göre yukarıdaki sonuçlar değişebilir.

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?