USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

14 MAYIS SEÇİMLERİNE GİDERKEN BATMAN TABLOSU - 2

03-04-2023

Sosyolojik yapısı gün geçtikçe değişen ve gençlerin çoğunlukta olduğu bir şehir haline dönüşen Batman’da seçimlerin sonucunu büyük bir olasılıkla gençler ve kadınlar belirleyecek.

Özellikle sağ görüşe sahip olan gençler, yıllardır kendilerine dayatıldığını iddia ettikleri, ben merkezli olan ve kişisel ikballeri için çalışmalar ortaya koyan siyasetçileri Batman’da istemiyordu.

Dolayısıyla AK Parti ve diğer sağ görüşlü partiler, Batman’da genç seçmenden istediği oyu bir türlü alamıyordu.

Bu bağlamda başta AK Parti olmak üzere, HDP’nin ılımlı seçmeninden ve sağ görüşe sahip olan gençlerden oy almak isteyen bütün partiler, şayet bu kesimden gerçekten oy almak istiyorsa, genç seçmene hitap edebilecek yeni yüzler ve yeni isimlerle yola çıkmalıdırlar.

Geçmişte ilimizde aşiretler, cemaatler ve büyük aileler üzerinden oy toplayabilen partilerin, bu seçimde yeni nesli anlayabilen isimleri aday göstermemesi veya buna yönelik söylemler geliştirememesi durumunda, özellikle milletvekili seçiminde istedikleri başarıya ulaşmaları mümkün görünmemektedir.

Batman’da %60 üzeri bir oy potansiyeli bulunan ve toplumun en politik siyasi görüşüne sahip olan HDP seçmeni, aday isimleri üzerinde çekişme ve çatışmaya izin vermeden, parti tarafından belirlenen adayları olgunlukla karşılayıp sandıkta istenilen sonuca ulaşmak için var güçleriyle çalışırlar.

Dolayısıyla ilimizde HDP dışındaki partilerin, seçmenin endişe duymadığı, korkmadığı ve bu aday beni anlıyor diyebileceği isimleri aday göstermemesi durumunda, başta AK Parti olmak üzere diğer partilerin dezavantajlı olduğunu söyleyenlere katılmamak elde değil.

Tam da burada diğer illerde olduğu gibi aday adaylığı talepleri Mardin’de toplanan HDP Batman İl Teşkilatı, aday isimlerinden bağımsız olarak 14 Mayıs seçimlerine büyük bir gayret ve emekle devam ediyor.

HDP Batman İl Teşkilatı, %60 üzeri oy potansiyeli olduğu halde aday isimlerinden bağımsız olarak sahada tam baskı çalışırken, Bölge seçmenlerinin tercih ettiği iki partiden biri olan AK Parti cephesinde ise adeta kış uykusunun devam ettiğini görüyoruz.

AK Parti’de aday listesi açıklandıktan sonra yapılacak çalışmanın götürüsünün getirisinden daha fazla olacağını bildikleri halde, teşkilat mensuplarının yeteri kadar sahada bulunmayışları ve toplum içinde olmayışları seçmen nezdinde anlaşılabilir değildir.

Bundan dolayıdır ki, liste açıklandıktan sonra ‘teşkilatın çalışmak istemediği bir isim birinci sıradan aday gösterilirse, bu sessizlik devam edebilir’ ifadelerini kullanan teşkilat mensuplarının uyarısını tüm aday adaylarının ve özellikle birinci sıradan aday gösterilecek ismin dikkate alması gerekir. 

AK Parti’de Ferhat Nasıroğlu ismi dillendirildikten sonra Ankara’dan beni arayan kıymetli büyüğüm İbrahim Halil Kırşan, çok çalışkan, gayretli ve başarılı bir iş adamı olan Ferhat Nasıroğlu’nun siyaset kurumu tarafından Batman için değerlendirilmesinin çok kıymetli olduğunu vurgulamış ve Batman’ın ona sahip çıkması gerektiğini iletmişti.

Ferhat Nasıroğlu’nu yakinen tanımam ancak ismi AK Parti’de dillendirildikten sonra takip ettiğim kadarıyla neredeyse herkesin olumlu kanaat bildirdiği, saygı duyduğu, bildiği ve rahatlıkla ulaşabildiği bir iş insanı.

Başka bir ifadeyle Batman’dan ve Batmanlıdan hiç kopmamış bir memleket sevdalısı.

Rahmetli babalarının vasiyetini yerine getirmek için yıllarca siyasetten uzak kalan ve ülkemizin en kıymetli iş insanları arasında yer almayı başaran Ferhat Nasıroğlu’nun, saygın konumu, beşeri sermayesi ve vizyon sahibi kişiliğiyle şehrimize çok önemli hizmetleri olacağını hatırlatmakta fayda var.

Bugüne kadar yapmış olduğu bütün işlerde ülkesini ve memleketini düşünerek hareket eden Ferhat Nasıroğlu’nun siyasete atılmasında pek tabi aile üyelerinin ve siyasi büyüklerin desteği olmuştur.

Ve yine elbette ki Ferhat Nasıroğlu, siyasetle işin ayrı yapılması gerektiğini bizden çok daha iyi biliyor.

Ancak Batman gibi bir şehirde hem ülkenin en kıymetli şirketlerinden birini yönetmek hem de siyaseti yürütmek gerçekten çok zordur.

Ferhat Nasıroğlu seçimi kazandığı takdirde sadece Batmana ve Batmanlıya değil, neredeyse bütün bölgeye katkı sağlayacak bir isim olacak.

Peki ya kazanamazsa?

Ferhat Nasıroğlu, yine ülkesi ve memleketi için üretken olmaya devam edecek.

Kaybeden kim olacak ve bu vebalin sahibi kim olacak?

Onu da AK Parti adına yerel siyaseti yürütenler düşünecek!

Sokağın röntgenini çekmeye ve seçmenin nabzını ölçmeye çalışan bir yazar olarak, AK Parti teşkilatının kış uykusunda olduğu bu süreçte ölüsünün bile bir milletvekili çıkaracağını söyleyenlere şimdilik mesafeli yaklaşmam gerektiğine inanıyorum.

AK Parti’de aday listesi açıklandıktan sonra iyi bir isim, yeni bir yüz ve toplumda karşılığı bulunan adaylar ve gayretli bir çalışmayla toparlanma sağlanabilirse, AK Parti’nin bir milletvekili kazanmasına kimse engel olamaz.

İlaveten, HÜDA PAR için AK Parti Batman İl Teşkilatı içinde fayda maliyet hesabı yapanların ve kafa karıştırmaya çalışanların biraz geriye dönüp yönetiminde bulundukları AK Partiyi nasıl bir tabela partisine dönüştürdüklerini görmelerinde fayda var.

AK Parti’yi Batman’da tabela partisine dönüştürenler, DEVA Partisi Milletvekili aday adayı Melik Müjdeci’nin ortaya koyduğu performansı takip etmişlerse, uzun bir zamandan bu yana özellikle gençler üzerinden pozitif bir siyaset geliştirdiğine şahit olmuşlardır.

Teşkilatın başına geçtiği günden bu yana ilimize dair toplumsal sorunları gündeme taşıyan, genç, kadın ve yaşlı demeden her insanın kapısını çalan, Batman’ın her bir karışını dolaşarak ve her an seçim olacakmış gibi kampanyasını yürüten Melik Müjdeci aday adaylığını açıkladığı gün, parti mensupları bu kararı büyük bir coşkuyla alkışlamıştı.

Millet ittifakının Batman’da ortak aday için anket çalışması yaptığı şu günlerde, gençlerin Melik Müjdeci ’ye verdikleri destek anket sonuçlarına yansıyacak gibi görünüyor.

CHP’de ise Hüseyin Yaşar’ın bir önceki seçimden bu yana özellikle toplumun farklı kesimleri ile ortaya koyduğu bire bir iletişim, sahada canhıraş çalışan CHP’nin kadın ve gençlik kolları, AK Parti’nin kalesi olan Sason’da ortaya koyduğu güçlü birliktelik, özellikle AK Parti tarafından dikkatle takip edilmelidir.

Ramazan ayında bulunmamıza rağmen gece cami önlerinde ve şehrin farklı noktalarında stant açan CHP Batman İl Teşkilatı, bu seçim maratonunda çok farklı ve zengin bir propaganda yürütüyor.

8-9 Nisan tarihlerinde açıklanacak olan Milletvekili listelerinden sonra elbette ki daha sağlıklı yorumlar yapılabilir. Ancak aday kim olursa olsun ilimizde seçimin kaderini gençlerin ve kadınların belirleyeceğini tekrardan hatırlatmakta fayda var.

Kalın sağlıcakla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?