USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

14 MAYIS SEÇİMLERİNE GİDERKEN BATMAN TABLOSU…

25-03-2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağını duyurmasıyla birlikte yerel siyasette başlaması beklenen hareketlilik, asrın felaketi olarak kabul edilen ve büyük yıkıma sebep olan iki depremden sonra bir süreliğine duraksamıştı.

Sadece Türkiye’nin değil, insanlık tarihinin en büyük afetlerinden biri olarak kabul edilen depremin yıkıcı sonuçlarıyla birlikte hem enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor hem de devletimiz vatandaşların mağduriyetini gidermeye yönelik olarak bütün çalışmalara son hız devam ediyor.

Her ne kadar yüzde yüzlük bir normalleşme dönemine girmemiş olsak bile yine ülkemiz için önemli olan bir seçim sürecine girmiş bulunuyoruz.

Gelinen noktada öncelikle bölgemizle ilgili bir noktaya odaklanmanızı rica edeceğim.

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde HDP, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde 8 il, 43 ilçe ve 11 belde olmak üzere toplam 62 Belediye’yi kazanmıştı.

Kaybettiği yaklaşık 40 Belediye’yi ise AK Parti kazanmıştı.

2019 yerel seçimlerinde Bölgemizde  %40 civarında oy alan HDP ile %45 civarında oy oranına ulaşan AK Partinin tablosunu karşımıza aldığımızda, her iki partinin aday belirleme sürecinde ortaya koyacağı tavır, 2023 seçim sonucunu belirleyecek en önemli etken olarak görünüyor.

Zira HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, 2019 yerel seçimlerini partisi adına bbc.com haber sitesine yorumlarken (3 Nisan 2019): ‘Kayyumların başarı ya da başarısızlığından daha çok, kimi yerlerde aday belirleme, adaylar arası rekabetten dolayı da kayıplar var.’  ifadelerini kullanıyor.

Burada odaklanmanızı istediğim şey, bölgemizin demografik dengelerini görmezden gelmenin seçime katılacak olan tüm partilere vereceği kayıptır.

Zira 2019 seçimlerinde bölgemizde sandıktan çıkan sonuca dersini çalışmayan partilerin, 2023 seçimlerinde yine bölgemizde başarılı olmasını beklemek beyhudedir.

2007 seçimlerinde bölgesel siyasi güç konumuna gelen ancak ilerleyen süreç içinde kayıp yaşamaya başlayan AK Partinin, seçmen tarafından karşılık bulmamasının veya seçmenin AK Parti’den uzaklaşmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi hiç şüphesiz yerel teşkilatların ve yerelde siyaseti sürükleyenlerin halktan kopuk kalmasıdır.

Bir diğer etken ise halkla siyaset yapanların aday olarak gösterilmesi yerine, halktan kopuk olan adayları seçimlerde aday olarak göstermesidir.

Batman’ın özeline indiğimizde ise karşımızda çok farklı bir tablo var.

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP Millet ittifakının adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu lehine aday göstermeyeceklerini söyleyerek safını belli etmiştir.

Ancak milletvekili seçimlerinde Batman’da nasıl bir tabloyla karşılaşılacağına karar verecek olanlar, yerel teşkilatlar değil partilerin genel merkezleridir.

Şöyle ki:

  1. 2019 seçimlerinde Batman’da oy kullanması gereken seçmen sayısı 354.343
  2. 2019 seçimlerinde Batman’da kullanılan oy sayısı 283.283
  3. 2019 seçimlerinde Batman’da kullanılan geçerli oy sayısı 267.029
  4. 2019 seçimlerinde Batman’da seçime katılım oranı %79,95

2019 yılı Batman İl Genel Meclisi Sonuçlarına göre partilerin göre oy dağılımı:

HDP %58,80 oranıyla toplam 157.003 oy, AK Parti %32,03 oranıyla 85.525 oy, Saadet Partisi %2,99 oranıyla 7.976 oy, CHP %2,86 oranıyla 7,632 oy, İYİ Parti %0,95 oranıyla 2.531 oy ve MHP %0,92 oranıyla 2.450 oy almıştı.

14 Mayıs 2023 tarihinde sandığa gidecek seçmen sayısı 390.974

D'hondt sistemine ve sandığa gidecek seçmen sayısı göre ilimizde hâkim olan iki parti bir önceki seçimde elde ettikleri oy oranını korurlarsa, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Batman’da HDP 3, AK Parti ise 2 Milletvekili kazanır.

Ancak bu kez farklı bir durum var.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi 21.03.2023 tarihli ‘ HDP’nin 2 bakanlık ve 4 vekillik talebi oldu mu?’ başlıklı makalesinde, Batman, Van, Iğdır ve Hakkâri’de DEVA ve Gelecek listelerinden birer HDP’linin aday gösterilebileceği bilgisini paylaşmış. Şayet bu bilgi doğruysa, yukarıdaki senaryo neredeyse anlamsız hale geliyor.

Bu kulis bilgisini ciddiyetle dikkate alması gereken AK Parti’nin nasıl bir yol izleyeceğini hep birlikte takip edeceğiz.

Ancak AK Parti Batman’da en az bir milletvekili çıkarmak istiyorsa, seçmenin talebini bu kez gerçekten ve ciddiyetle dikkate alması gerekiyor.

Bu durumda AK Parti’den aday gösterilecek ismin yıpranmamış olması, toplum nezdinde karşılığının bulunması, küskün seçmenleri toparlaması, demografiler üzerinde etkin bulunması gibi özelliklere sahip olması büyük önem taşıyor.

Aksi durumda AK Parti’nin Batman’da bir milletvekili bile çıkaracağına birçok partili bile inanmıyor.

Bir an için Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi’nin 21.03.2023 tarihli kulis bilgisinin zayıf bir bilgi olduğunu ve Millet ittifakı bünyesinde seçime katılacak olan Saadet, DEVA ve Gelecek Parti’sinin Batman’da seçime herhangi bir ittifakta yer almaksızın kendi logosu ile katıldığını düşünelim.

Bu durumda bile AK Partinin güçlü ve toparlayıcı bir ismi aday gösterememesi halinde, özellikle DEVA ve Gelecek Parti’sinin AK Partinin küskün seçmenleri için bir kapı olabileceğini kimse göz ardı etmesin.

Batman’da seçime katılacak olan bütün partiler, şayet seçmenin taleplerini, dikkatlerini ve değerlerini görmezden gelir ve kimi aday gösterirsek gösterelim kazanırız mantığıyla hareket ederse, seçmen tepkisini bu kez daha sert bir şekilde yine sandıkta gösterdiğinde kimse bu sonuca şaşırmasın.

Ve bir önemli not daha,

Cumhur ittifakı bünyesinde ve AK Parti listesinde seçime katılacak olan HÜDAPAR, Sadece Batman’da değil bölgemizin birçok ilinde seçimin rengini ve dengelerini önemli ölçekte Cumhur ittifakı lehine değiştirebilir.

Burada önemli olan AK Parti teşkilatlarının HÜDA PAR ile seçim çalışmasını eşgüdüm ve büyük bir disiplin içinde yürütebilmesidir.

Sizlere HDP’li İpekyüz’ün 3 Nisan 2019 tarihinde bbc.com haber sitesinde ifade ettiği ‘adaylar arası rekabetten dolayı da kayıplar var’ sözünü bir kez daha hatırlatmam gerekiyor.

Gerçekten de bölgemizde adaylar arası rekabetten dolayı kıl payı seçim kazanan veya seçim kaybeden partiler var.

Dolayısıyla Batman’da seçime katılacak olan her siyasi partinin aday belirleme sürecinde hesabını, siyasi duruşunu ve aday gösterecekleri isimleri, yukarıda saydığımız durumlardan bağımsız olarak düşünmesi, en basit ifadeyle akıl tutulması olacaktır.

Kalın sağlıcakla…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?