USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SİYASETTE HAREKETLİLİK VE ADAYLARIN ÖNEMİ…

18-01-2023

Büyük bir olasılıkla bu yılın Mayıs ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için siyasi hareketlilik başlamış durumda…

Batmanda 5 milletvekilinin belirleneceği ve Cumhurbaşkanı adayının oylanacağı bu seçim gerçekten de son derece kritik bir öneme sahip olduğu kadar partiler arasında da çekişmeli geçeceğine benziyor…

HDP’nin her ne kadar kesin olarak cumhurbaşkanlığı için aday gösterip göstermeyeceği net belli değilken, buna rağmen seçmenini kontrol altında tuttuğunu da çok rahatlıkla söyleyebiliriz.

Elbette ki sadece Batman olarak değil, ülkenin bu kritik seçimini belirleyecek olan en önemli kesim, şüphesiz HDP seçmenidir.

24 Haziran 2018 yılında yapılan genel seçimlerinde Batman’da %62 oy oranına ulaşan HDP, 4 Milletvekilliğini kazanırken, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de hemen hemen aynı oranda Selahattin Demirtaş’ı desteklemişti.

O süreçten bugüne elbette siyasi arenada çok şey değişti…   

HDP’nin 2018 yılındaki oy oranını önümüzdeki seçim içinde baz olarak alacak olursak eğer, bu sefer seçimdeki oy oranını artırarak 5-0 yapmak için çabalayacağını şimdiden söylemek mümkün. 

Tabi bunu başarabilmesi için de Ak Partinin milletvekilliği için ilk sırada göstereceği aday isminin de büyük bir önem kazandığını da göz ardı etmemek lazım…

Burada Ak Partinin ve Millet İttifakının göstereceği ilk aday sıralaması, bence seçimin yönünü de, kaderini de belirleyecektir.

Ak Partide 1. Sırayı almak için bazı eski ve yeni birçok ismin genel merkezde üst düzey girişimlerde bulunduğunu biliyorum. 

Keza Millet ittifakının da güçlerini birleştirmesi halinde Ak Partinin alacağı oy oranını da geçmesi durumunda 1 vekil çıkarabilme ihtimali de var…

Bu seçimin bana göre kapalı kutusu olan ve ilk kez seçime girecek olan Deva Partisi ile Gelecek Partisinin hem ilimizde, hem de ülke genelinde alacakları oy oranı da belirleyici olacaktır.

Yeniden Refah Partisinin ülke genelinde oy oranını arttırdığı bilinen bir gerçek. Batmanda bu oranın ne kadar olacağı da en çok merak ettiğim partilerin arasında yer aldığını söylemem lazım.

Yine Batmanda Hüda Par’ın da bu seçimde son derece kilit rol oynayacağını şimdiden kestirmek mümkün.

Aldığım kulis bilgilerine göre Hüda Par, büyük bir olasılıkla Cumhur ittifakında yer alarak bu seçimlerde kesinlikle parlamentoda olmak istiyor…  

Tabi ihtimaller ancak genel başkanların alacakları kararlar ve belirleyecekleri listelere göre daha da netleşecek ve o işte o zaman çok daha açık yorumlar yapmamıza vesile olacaklardır.

Bu arada ilimizde;

Seçime katılım oranı,

Partilerin alacağı oy yüzdeleri,

Dong sistem hesaplaması,

Ve yurt dışından gelen oyları da düşünürsek eğer, seçimin ne kadar çekişmeli geçeceğini ve her bir oyun ne kadar kıymetli olduğu gerçeğini de bir kez daha ortaya çıkarmış oluyor.   

Sonuç itibariyle başta da belirttiğim gibi bana göre Mayıs ayında yapılması güçlü bir ihtimal olan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için siyasi parti genel başkanların alacağı kararlar ve gösterecekleri isimler, seçimin de sonucunu da büyük bir ihtimalle belirlemiş olacaklardır…  

İşte o zaman Batmanda milletvekili dağılımının;

5-0 mı?

4-1’mi? 

3+1+1 mi? olacak o zaman net olarak tahminlerimizi çok daha güçlendirecektir...

İşte tamda bu noktada seçim tarihi belli olduktan ve milletvekili isimleri açıklandıktan sonra, her seçim öncesi yaptığım gibi iddiaları ve bahis tahtasını açacağım…!

Gel seçim gel…))

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?