USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MÜTEAHHİTLER SUÇLU, ÜYELERİN GÜNAHI NE?

19-09-2020

Malum olduğu üzere ilimizde son günlerin en önemli sorunlarından biri de, artan kaçak binalara karşı başlatılan yıkım kararları…

Aslında bu konu yılların getirmiş olduğu imar sorunun çözülememesinden dolayı pik noktaya ulaşması olarak görüyorum.

Çünkü hızla büyüyen ve çok sayıda göç alan Batmanımız, maalesef uzun yıllardan beri dar bir alana sıktı, yeni imar alanlarının açılmaması ve bu sorununun çözülememesi de bu dar alanda kalan arsa ve daire fiyatlarının da fırlamasına vesile olmuştur.

Hal böyle olunca inşaat sektöründe bulunan çok sayıda müteahhitler arsa sahiplerine cazip teklifler sunmuş, kendileri de para kazanmak için 5 olan kat sayısını 7’ye, 7 olan kat sayısını 10’a çıkarma gibi yanlış bir yol izlemişler…

Çıkacak olan bir afla da bu kaçak yaptıkları dairelerin cezasını ödeyerek tapuların alınacağını düşünerek maalesef bu yola başvurmuşlar.

Yanlış mı yapmışlar? Evet, %100 yanlış yapmışlar…

Çünkü hiçbir kişi yada kurum yasaların üzerinde değil ve tahminler üzerinden ticaret yapmamalıdır.

Lakin böyle bir vaka varsa da buna çözüm bulmak, çözüm üretmek ve sorunun içerisinde bulunan ve bir ev sahibi olma hayaliyle yanıp tutuşan masum kişilerin de zarar görmemesi lazım gerektiğine inanıyorum.

Müteahhitlerin yaptığı bir suçu yada hatayı, o müteahhide para ödeyen kişilere kesilmemesi lazım…   

Zaman zaman bu konuyu hem inşaatları yapan bazı müteahhitlerle, hem de ilgili ve yetkili kurumlarla istişare ettim.

Müteahhitlerin büyük bir çoğunluğu yaptıkları bu hatanın cezasını neyse ödemeye hazır olduklarını, bu hatanın üyelerine kesilmemesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını samimimi ve pişmanlık içerisinde açık açık belirtiyorlar…

Ve bundan sonra bir daha asla aynı hatayı yapmayacaklarının sözünü açık yüreklilikle veriyorlar…

Şimdi burada valimiz ve aynı zamanda belediye başkan vekilimiz olan Sayın Hulusi Şahin ile Ak Partili siyasetçilerimizin devreye girerek bir çözüm üretmeleri gerekiyor. Birlikte hareket ederek ve güç birliği yaparak sayıları on binleri bulan mağdur vatandaşlarımızın bu mağduriyetlerinin giderilmesi için makul bir yol haritası belirlemeleri gerektiğini düşünüyorum.

Aksi takdirde Allah muhafaza intihar eden müteahhitler olabilir, yada müteahhitler ile üyeler arasında ciddi kavgalar yaşanabilir.

Ben sayın valimizin özellikle mağdur olan vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi için olağan üstü bir çaba ve arayış içerisinde olduğunu yakından biliyorum.

Umudum ve temennim o dur ki; Sayın Hulusi Şahin, binlerce vatandaşımızı ilgilendiren bu önemli sorunu en kısa sürede çözebilmesidir.

Sonuç olarak; müteahhidin yaptığı bir suçu yada hatayı üyelere kesmek doğru olmayacağı gibi, bundan sonra hiçbir müteahhitler asla imarı olmayan alanlara inşaat yapmayacak ve kat olarak belirlenen kuralların dışına çıkmayarak gerekli dersi kendilerine çıkarmış olacaklardır…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?