Etkinlikte bir konuşma yapan Vali Canalp “Pamuğu sadece ham madde olarak üreten bir ülke ve Batman olmamalıyız. Aradaki katma değeri yüksek katmanları da değerlendiren bir Batman olmalıyız."
“BATMAN SADECE HAMMADDE ÜRETİCİSİ OLMAMALIDIR”
Konuşmasında dünyada en gelişmiş sektörlerden bir tanesinin tekstil sektörü olduğunun altını çizen Vali Canalp “Pamuk, ülkemizde uzun yıllardan beridir ekimi yapılan bir ürünümüzdür. Pamuk, endüstriyel bir üründür ve aynı zamanda yüksek katma değere sahiptir. Biz, çiftçimizi pamuk ekimine teşvik etmeliyiz ve devlet olarak desteklemeliyiz. Pamuğu hammadde olarak üreten bir Batman olmamalıyız. Aradaki katma değerlerin hepsini de kendi Batmanımızda kullanabilmeliyiz. Bunun için ihtiyacımız olan şey nedir? Tekstilkent’tir, Tekstil Organize Sanayisidir. Batman’da tarımının en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi sanayidir. Üretilmiş olan tarımsal ürünlerin yüksek katma değere dönüştürüldüğü bir gıda ihtisas organize sanayisi olmalıdır. Batman’ı hammadde üreticisi değil, aynı zamanda nihai ürüne kadar işleten ve dönüştüren bir Batman olarak hayal etmeliyiz. Bunun için de çaba ve gayret göstermek zorundayız” dedi.
ORMAN ARAZİLERİNE; FISTIK BAHÇESİ
Batman’ın verimli tarım topraklarında fıstık tarımı yapılmasının yanlış olduğunun altını çizen Valimiz, “Fıstık ekiminin yapıldığı tarlada; buğday, arpa ve mercimek ekimi yapmak imkansızdır. İlimizi; köy köy geziyoruz, gittiğimiz her köyde de ifade ediyoruz; yakın zamanda bütün Batmanlıların cep telefonlarına da kısa mesaj olarak da göndereceğiz. Bizim tarım topraklarının fıstık ekerek kullanım dışı bırakmak gibi bir lüksümüz olamaz, olmamalıdır. Biz tarlalarımızı yine ekmeğe, sürmeye ve ürün almaya devam edeceğiz. Ama biz aynı zamanda fıstık da ekeceğiz. Peki fıstık bahçelerini nereye yapmalıyız? Verimsiz orman arazilerine. Batman’daki bütün orman arazileri özel ağaçlandırma için büyük bir kısmı müsait ve eğer çiftçilerimiz köylülerimiz orman arazisini özel ağaçlandırma olarak talep ederlerse; dönüm başına 1 TL talep edeceğiz. Aynı zamanda 30 dönüme kadar %70 devlet desteği ile fıstık, badem ve ceviz meyve bahçeleri kurulabilecek. Bunu yaygınlaştırdığımız zaman; tarım topraklarını kullanım dışı bırakmaktan kurtarmış olacağız ve kullanmadığımız orman arazilerini de kullanır hale getireceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından pamuk hasadının gerçekleştirildiği tarlada incelemelerde bulunan Vali Canalp çiftçilere bol kazançlı bir hasat geçirmeleri temennisinde bulundu.
Etkinliğe; Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Çukobirlik Dicle Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kağba ve çok sayıda çiftçi katıldı.