Valilik yerleşkesi A blok ikinci katta açılan irtibat ofisinde incelemelerde bulunan Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, yürütülecek hizmetlere ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
1 Ocak tarihi itibariyle TKDK Batman ofisinin faaliyetlerine tam olarak başlanacağını Belirten Vali Canalp “Bu bölüm Batman’ın gelecekteki kırsal kalkınma alanında en büyük, en esaslı işlerinden projelerin yapıldığı bir yer haline gelecektir. TKDK Türkiye’de 42 ilde faaliyet gösteriyor. Batman da, 1 Ocak tarihi itibariyle bu kurumun Türkiye’de faaliyet gösterdiği illerden bir tanesi olacaktır.
Bu kurum 16 farklı sektörde hazırlanmış olan projelere %60 %70 nispetinde ivme desteği sağlayan bir kurumdur. Avrupa birliği fonlarından, özellikle de IPARD’tan elde edilmiş olan desteklerle çiftçilerimize ve kırsal kalkınmayla ilgili faaliyet gösteren paydaşlarımıza yoğun şekilde destek sağlamaktadır. 2024 yılından itibaren 7 yıllık bir perspektifte sadece IPARD 3'ten elde edilecek olan destek miktarı 555 milyon Euro’dur” dedi.
TKDK tarafından verilen desteklere ilişkin bilgi veren Vali Canalp “Hayvancılık sektörü bunlardan ana destek alanlarından bir tanesi; besicilik, süt inekçiliği, tavukçuluk alanında destek vermektedir. Tarım ve balıkçılık ürünleri işletmesi ve pazarlanması, süt, et, sebze, meyve, yumurta ve süt ürünlerinin işlenmesiyle ilgili tesislerin yapılması ve bunların işletmecisi gene aynı şekilde kurumun desteklediği alanlar içerisindedir. Bir başkası bitkisel üretim; Batman’da en yoğun şekilde yapılan faaliyet alanlarından bir tanesi bitkisel üretimdir. Bitkisel üretimi de destekleniyor. Bir başkası arıcılık; şuana kadar arıcılığa hep değişik kurumlardan, özellikle İl Özel İdaresi, Köylere Hizmet Götürme Birliği, kalkınma ajansı ve Gap İdaresi’nin yanı sıra pek çok kurum üzerinden destek verdik. Bundan sonra bu kurumumuz da arıcılığa da destek vermeye devam edecek.
Kırsal turizm bir başka başlığımız: kırsal turizmin gelişmesine yönelik projeler de gene destek kapsamındadır. Su ürünleri yetiştireceği makine parkları, yenilenebilir enerji konuları da kurumun destekleri içerisinde yer almaktadır. Durumuna göre 5 bin Euro ile 3 milyon Euro arasında değişen miktarlarda kurum tarafından proje karşılığı destekler verilmektedir. Bundan kimler faydalanıyor; bir, kişiler yani çiftçi olan bir şekilde hayvancılıkla, çiftçilikle uğraşan herkes kendisi buraya destek için müracaata bulunabilir. Bunların dışında firmalar ve şirketler gene aynı şekilde kapsam içerisindedir. Bunların dışında birlikler, kooperatifler yine aynı şekilde destekten faydalanıyorlar. Bir de tarımsal kalınma kooperatifleri, İl Özel İdareler, belediyeler bunlar da gene aynı şekilde bu kurumdan destek alabilmektedir. Yalnız kamu kurumlarının buradaki oranın %25’in üzerine çıkmaması gerekiyor. Eğer bir ortaklık söz konusuysa, kamundaki ortaklığındaki oran 25 üzerine çıkmayacak. Bu kurumun Batman için çok daha özel bir anlamı olacaktır” diye konuştu.
Vali Canalp konuşmasını şöyle sürdürdü “Batman’da Oymataş gıda ihtisas OSB şu anda Tarım Bakanlığı’ndan gerekli onayları da aldık ve şuanda jeolojik etütlerini de bitiriyoruz. Önümüzdeki dönemde inşallah da alt yapıya hızlı şekilde başlayıp bizim Oymataş Köyümüzün olduğu bölgede bir gıda ihtisas OSB kuracağız. Kuracağımız gıda ihtisas OSB içinde buradan elde edeceğimiz proje karşılığı destekler de son derece kıymetli olacaktır ve son derece değerli olacaktır.
Bir başka konu serakentler kurmak istiyoruz. Batmanımıza ilk başlangıçta bir, ama ilerleyen dönemde birden fazla serakent kurmak gibi bir düşüncemiz var. Aynı şekilde seralarla ilgili çalışmalarda da TKDK’dan destek alınacak. Kurumun memleketimize de Batmanımıza da hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Ziyaret sırasında TKDK Diyarbakır Koordinatörü ile Batman Ofisi yetkilileri hazır bulundu.