FIRSAT EŞİTLİĞİ VE ADALET NASIL SAĞLANACAK?
Ekmen, öğretim programının önemini anlatırken “Öğretim programları eğitim-öğretim faaliyetleri sürecinde öğretmene yol göstermesi, ders kitaplarının muhtevasını belirlemesi ve öğretim planının ana çerçevesini oluşturması bakımından oldukça önemlidir. Dijital dünyaya entegre olduğumuz 21. yüzyılda yenilemeyi planladığınız öğretim programının bu çağın gerektirdiği iletişim, iş birliği, eleştirel düşünme ve yaratıcılık gibi becerileri kazandıracak standartta olması oldukça önemlidir.
Yeni öğretim programı ile 21. yy. becerileri çocuklarımıza hangi aşamada verilmeye başlanacak ve bunun ötesinde eğitimcilerin eğitimi ve eğitim araç ve gereçlerinin yaygınlaştırılması nasıl olacak? Yeni öğretim programı ile çocuklarımızın erken yaşta kodlama becerisi kazanması için hangi aşamada başlanacak ve bunun için online eğitim araçları kullanılacak mı?
Yeni öğretim programı ile ChatGPT tarzı üretken yapay zekâ ve benzeri ya da gelişmişleri eğitim sürecinin bir parçası yapılacak mı ve ölçme ve değerlendirme sistemi buna göre değişecek mi? Yeni öğretim programı ile cep telefonları, bilgisayar ve tabletler hala sınıflarda yasaklı mı olacak yoksa yeni müfredatın ve öğrenme süreçlerinin bir parçası yapılacak mı? Fırsat eşitliği ve adalet nasıl sağlanacak, okul ve dışında internet hizmeti sağlanacak mı? Yeni öğretim programı ile ilköğretim ve yüksek öğretim nasıl yakınsayacak? Yeni müfredatın oluşmasında endüstri/akademi iş birliği ile başlanacak mı, yoksa bu birimlerin kendini adapte etmesi mi beklenecek? Yeni öğretim programı öğrencilerimizi ülkemizdeki ve dünyadaki istihdam piyasasına nasıl hazırlayacak?” dedi.