Kamu ve sivil toplumda Batman’ı temsil eden önemli isimlerle bir araya gelen Vali Şahin, Batman Belediyesi’nin son 2 yılda hayata geçirdiği proje, hizmet ve yatırımları anlattı.
Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin, “Değişime İnandık, Birlikte Başardık” mottosuyla gerçekleştirilen “Batman’da Proje, Hizmet ve Yatırımlarla Geçen 2’nci Yıl” programında Batman Belediyesi’nin son 2 yılda hayata geçirdiği ve yapımı süren projeleri tanıttı.
Şehrin kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, meslek odaları, kooperatif ve özel sektör temsilcileri ile Batman’ın tanınmış simalarını Güngör Palas Düğün ve Davet Salonu’nda bir araya getiren organizasyon, ulusal gazete ve televizyonlardan çok sayıda haberci ve yerel medya temsilcileri tarafından da takip edildi.
“TÜM KAYNAKLAR TÜKETİLMİŞTİ”
Yemek sonrası gösterilen ‘Birlikte Başardık’ tanıtım filminin ardından kürsüye çıkan Vali Şahin, “Bugün burada göreve gelişimizin 2. yılında Batman’da hayata geçirdiğimiz ve yapımı devam eden proje, hizmet ve yatırımlarla birlikte Batman için hayalini kurduğumuz, planladığımız çalışmaları siz değerli dostlarımızla paylaşmak için bir araya geldik. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da birçok belediyede yöneticilerin terörle irtibatı tespit edilince hukuki süreç başlatılmış ve söz konusu yöneticiler görevden alınmıştı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sıkça vurguladığı terörle her alanda mücadele kapsamında, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatıyla hali hazırda yürüttüğümüz Batman Valiliği görevine ek olarak Batman Belediyesi’nin yönetimini de üstlendik. Tanıtım filminde bizden önceki dönemi hatırlama fırsatımız oldu. Göreve başladığımızda Belediyenin tüm kaynaklarının tüketildiğini ve elle tutulur tek bir somut proje, hizmet ya da yatırımın olmadığını gördük” dedi.
“BÜYÜK SORUNLARA NEŞTER VURDUK”
Daha sempatik ve kolay, siyasi rantı daha yüksek işleri yapma seçeneği mevcutken bunu tercih etmediklerinin altını çizen Şahin, “Bizden önceki yönetimlerin yanaşmadığı zor, zahmetli ve maliyetli büyük problemlere odaklandık. Kronikleşen sorunlara neşter vurduk ve vurmaya devam ediyoruz. Keşke bizden önceki yönetimler ucuz popülizm yapmak yerine şehrin gerçek sorunlarına eğilebilseydi. Şehrin problemleri bugüne kadar çözülmüş olurdu. Eleştiri alacağımızı bile bile büyük sorunların üzerine gittik. Bugün burada kimseye sitem etmiyoruz. Kentsel dönüşümden imara, altyapıdan çevre düzenlemeleri, park ve bahçelere, içme suyu hattı ve deposuna kadar Batman’ın en önemli sorunlarını çözdük ve çözmeye devam edeceğiz. Terörün finansmanına aktarılan kamu kaynakları artık millete hizmet için kullanılıyor” diye konuştu.
“DEVLETLE ARADAKİ DUVAR YIKILDI”
“Batman’ın her kuruşu Batman için harcanıyor” diyen Şahin şöyle konuştu: “Ve artık kentin kronikleşen problemleri bir bir çözülüyor. Bu proje, hizmet ve yatırım yolculuğunda Batman halkı da yanımızda oldu. Değişime inandık ve birlikte başardık… Mahalle Buluşmaları, çalışmalarımızı halkla birlikte yaptığımızın en somut kanıtıdır. Sorunları yerinde görmek, yerinde dinlemek ve yerinde çözüm üretmek için Mahalle Buluşmaları’nı başlattık. Bu buluşmalara yalnız gidebilirdim. Ancak şehirdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileriyle birlikte gittik. Mahalle sakinlerini birlikte dinledik ve bu buluşmalarda adeta devletle millet arasına örülen duvarlar yıkıldı. Halkın şikâyet, öneri ve taleplerini dinledik yüz yüze iletişimin kurduk. Hemen orada gerekli talimatları vererek hızlı çözüm ürettik. 45 mahallenin 25’ine ulaştık. Şehrin sorunlarının giderilmesinde ve yeni projeler konusunda vatandaş söz sahibi oldu. Mahalle Buluşmaları ile yetinmedik farklı sektörlerle ayrı ayrı buluşup taleplerini dinledik. Üreticiden, iş insanı ve esnafa hepsiyle yüz yüze görüştük ve sorunların çözümü için adımlar attık.”
İMAR VE DÖNÜŞÜMDE DEVRİM
Batman’da yıllarca ihmal edilen imar sorununu 1 yıl içinde çözdüklerini belirten Şahin, “İlk etapta bin 50 ikinci etapta bin 189 hektar alanın imar planlarını yaptık. Bu toplamda Batman büyüklüğünde bir alana tekabül ediyor. Bu alanı; depreme dayanıklı, 800 bin nüfus için yeterli, 6 kattan fazlasına izin vermeyen yatay mimari anlayışıyla, sosyal donatı ve yeşil alanları belirlenmiş biçimde planladık. Körik ve Tilmerç’te plan değişikliğiyle bölgeyi 140 bin kişinin yaşayabileceği hale getirdik. Burada kentin bütün ihtiyacını karşılaması için kuzey ve güneyi birbirine bağlayacak mevcut yollardaki trafik yoğunluğunu azaltacak, 40 metre genişlikte kuşak yolu için trafik aksı belirlendi. Bu yol imar alanının kuzeydoğusundan geçerek güneyde TPAO Bulvarı ile Batman-Siirt karayolu kavşağına kadar ulaşacak. Demokrasi, Turgut Özal ve TPAO bulvarlarına alternatif olacak. İmar ve kentsel dönüşümde devrim niteliğinde adımlar attık.
İluh’u Batman’ın cazibe ve çekim merkezi haline getirmek için kolları sıvadık. İluh Deresi’nin Islahı ve Kentsel Dönüşüm Projesi’ni başlattık. Kaderine terk edilen ve yaydığı kötü kokular ile çöp yığınları ile şikayet konusu olan İluh, başlattığımız değişim ve kararlılığın marka projelerinden olacak. Artık sel taşkınlarında can kayıpları yaşanmasına da geçit vermeyeceğiz. Islah çalışması başlattığımız İluh’ta dönüşüm projesinin birinci etabı için ilk kazma vuruldu. Bu projede şehir merkeziyle 500 yataklı Devlet Hastanesi arasında yeni bulvarlar, parklar, sosyal yaşam alanları ve spor tesisleri yükselecek. Lansmanı yaptık. Dönüşüm kapsamında anlaşma sağlanan hak sahiplerine ödemeleri yapıldı ve binaların yıkımına başlandı” dedi.
YEŞİL ALANLAR KATLANARAK BÜYÜYOR
Kişi başına düşen yeşil alanı 2,4 metrekareden 5,1 metrekareye çıkardıklarını ve 23 yeni park yaptıklarını ifade eden Vali Şahin, “Batman Çayı Rekreasyon projesi kapsamında İstiklal Parkıyla birlikte kent merkezindeki tüm parkların toplamından daha büyük bir yeşil alana kavuşacağız. Bu alanı havaalanıyla birleştiren güzergahta 100-150 metre genişliğe sahip bir yeşil vadiye dönüştürmeyi hayal ediyoruz. Atatürk Parkı’nı 4’te 1 oranında genişletiyoruz. Burada yeşil alanlar ve çocuklar için su oyun parkı yer alacak. 16 bin metrekare Sağlıklı Yaşam Parkı, her yaştan insanımıza spor yapma imkanı sunan, kaykay pisti, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla şehrin yeni buluşma noktalarından biri haline geldi. 18 bin metrekare Karabağ Parkı, tematik parklarımızın sonuncusu. Gültepe Mahallesi’nde Ercan Gün, Çamlıtepe’de Ferit Özdemir ve Salih Gök, Çamlıca’da Mehmet Teymur, Güneykent’de Mahmut Ortaboy, Tilmerç’te Mustafa Ramanlı, Kuyubaşı TOKİ girişinde Süleyman Nazif, Seyitler’de Molla Gürani, Petrolkent’te Şehit Ahmet Can, Karşıyaka’da Karşıyaka ve Cudi Mahallesi’nde Mehmet Yamaç parklarının yapımı tamamlandı. Tilmerç ve Çamlıtepe arasında yapılan Yürüyüş ve Bisiklet Yolu bölgede yaşayan insanlara nefes aldıracak ve sulama kanalında yaşanan can kayıplarının önüne geçecek. Ayrıca, 15 park ve ortak kullanım alanlarında ücretsiz internet hizmeti verdik” diye konuştu.
ASFALT VE KALDIRIMDA TARİHİ REKOR
2020'de 143 bin ton asfalt serimiyle rekor kırdıklarını hatırlatan Şahin, şöyle devam etti: “2021'de 160 bin ton asfalt serimiyle kendi rekorumuzu kırdık. 2021’de 19 km uzunluğunda 112 yeni imar yolu açtık. 40 km uzunluğunda 174 yolu yeniledik. Son 1 yılda 200 bin metrekare kaldırım hedefiyle çalıştık. 2020’de 450 bin metrekare kilitli parke taşı serimi gerçekleştirdik. 2021’de üstüne 350 bin metrekare ekledik. 800 bin metrekare kilitli parke taşı Batman tarihi boyunca yapılan çalışmayı geride bıraktı. Teknoloji ve estetiği bir araya getiren bulvarlar, çekim merkezi sokaklar için çalışıyoruz. 3 bin 700 metrelik 25 metre genişliğe sahip alanda yol, kaldırım, trafik düzenlemesi, ışıklandırma ve peyzajla Ahmet Arif Bulvarı 4. Etap Vizyon Projesi Batman’da kent estetiğine değer katıyor. Sanatseverlerin yeni adresi Sanat Sokağı oldu. Peyzaj ve ışıklandırmalarla baştan aşağı değişen sokak adının hakkını veren bir yapıya kavuştu. Estetik kent mobilyaları, sokak konserleri için sahneler, sanat dernekleri ve kulüpler için ayrılan mekanlarıyla Sanat Sokağı bugün artık gerçekten Sanat Sokağı haline geldi. Araç trafiğine tamamen kapatılan Kekik, Susam ve Lavanta sokakları, toplam 4 bin 500 metrekare alan; oturma bankları, ağaçlandırma ve aydınlatma çalışmalarıyla Batman’ın yeni buluşma noktalarından olacak. Bir başka örnek Şemsiyeli sokak. Telefoncular Sokağı yenilenen yüzüyle hizmete hazır hale getirildi. Kent girişindeki tagımızla misafirlerimizi, ‘Kadim toprakların modern şehri Batman’ sözleriyle karşılıyoruz.”
AKILLI ŞEHİRLER KATEGORİSİNE GİRDİK
Numarataj sisteminin sokak tabelaları ve ev numaralarının değişiminden ibaret olmadığını vurgulayan Vali Şahin, “Batman artık akıllı şehirler kategorisinde. Kapı numaraları üzerindeki kare kodu taratıp Belediye hizmetlerine ulaşmak artık mümkün. Yapılan yeni çalışmayla birlikte elektrik, doğalgaz, internet ve DASK poliçesi için sadece dış kapı levhasının fotoğrafıyla başvuruda bulunabilecek. İçme suyu, kanalizasyon, sosyal yardımlar gibi birçok belediye hizmetinde bu altyapıyı kullanabiliriz. Benzer çalışmalarla kurumsal kültürü oturtmaya çalışıyoruz” dedi.
SU HATTI ASBESTLİ DEPOSU YETERSİZDİ
Atık suların arıtılması için kullanılan sistemin Batman’ın ihtiyacını karşılamadığını belirten Şahin, “Şehrin tüm altyapısını planlamaya başladık. 35 milyon euroluk Atık Su Arıtma Tesisi, Kanalizasyon ve Yağmur Suyu projemizin onaylanan ÇED raporu, 23 milyon euro maliyeti bulunan İleri Seviye Biyolojik Arıtma Tesisi projemizin de önünü açtı. Başlarken söylemiştim. Ucuz popülizm yerine şehrin büyük sorunlarını çözmeye odaklandık, içme suyu deposu bunlardan biri. Aynı şekilde 130 kilometre asbestli boru var. İnsanlarımız maalesef bu kanserojen borulardan içme suyu kullanıyor. Bir buçuk sene içerisinde 30 ki
Eğitim