Saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve Vali Ekrem Canalp’in açılış konuşmaları ile devam etti.
Konuşmasında Batman ilinin tarihsel süreç içerisinde ekonomi ve çalışma hayatındaki, sosyal, kültürel, tarihi ve turizm dinamiklerinde yaşanan temel sorunlara değinen Vali Canalp “Eğer yapmamız gereken bir tespit varsa, başlangıç noktasının da mutlaka bu tespitler üzerinden kurarak başlamak gerektiğine inanırım. Eğer stratejik bir plan yapacaksanız, doğru tespitler yapmakla başlamak gerekir. Yapacağınız projeksiyonu da bu doğru tespitler üzerine inşa etmek gerekir. Bu sempozyumun temel amaçlarından bir tanesi de Batman’ın stratejik planına temel oluşturmaktır” diye konuştu.
Batman’ın sanayi altyapısına ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Canalp, var olan organize sanayi bölgesinin kentin ihtiyaçlarına cevap vermediğinin altını çizerek “Batman’ın şu anda kendi cüssesiyle orantılı bir sanayi kapasitesine ulaşması gerekiyor. Güçlü, dinamik ve rekabetçi bir ekonomiyi neyle sağlayacağız? Türkiye’nin ve Batman’ın üzerinde durması gereken ana konulardan bir tanesi budur, kanaatimce. Valilik olarak, var olan sanayi alanımızın dışında dört yeni sanayi alanı ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Süreç içerisinde bu çalışmayı kamuoyunun takdirine sunacağız. Bu sanayi alanlarını kurarken de bir şeye çok dikkat edeceğiz; gezegenimizi, ülkemizi ve Batman’ı korumaya. Bir tarafından dört yeni sanayiyi kuracağız, ama hiçbir fabrikanın bacasından duman yükselmeyecek, bacalı ve kimya sanayiye izin vermeyeceğiz. Bu kuracağımız sanayi alanlarının hiçbirinden atıkların dışarıya bırakılmasına müsaade etmeyeceğiz. Çevresel duyarlılık söz konusu olduğu zaman son nesil teknolojik gereklilik neyse onun gereğini yapacağız. Var olan organize sanayi bölgesine de arıtma tesisi kurarak, Batman Çayı’na arıtılmamış bir damla attığın bırakılmasına müsaade etmeyeceğiz. Sanayi kurarken kentimize zarar verilmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü bizim temel perspektifiz, insani gelişmişliktir. Bunu temel alarak Batman’ın gelecek perspektifini inşa edeceğiz. Bunu yaparken de sadece bugünün rakamlarını baz alarak değil, en az önümüzdeki on yılı hesaba katarak planlamamız gerekiyor. Şu anda kentimizin imar planını yapıyoruz. Bunu yaparken, bir milyon nüfusa sahip olacak bir kentin imarını yapıyoruz. Bu kentin planlı bir kent olarak büyümesini, insan refahını en üst seviyede tutacak bir kent olarak büyümesini, sosyal donatı alanlarının maksimum düzeyde planlandığı bir kent olarak büyümesini öngörüyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş’in “Cumhuriyet’in Güneydoğuya Bakışı” konulu sunumunun ardında plaketlerin sunumu ile program sona erdi.
Batman’ın dününü, bugününü ve yarını bilimsel olarak ele alınarak, Batman’a ait köklü tarihi, coğrafi, sanatsal, bölgesel, ekonomik, dini, sosyal, kültürel ve folklorik değerlerinin gün yüzüne çıkarılmasının hedeflendiği iki gün sürecek sempozyumda; arkeoloji, coğrafya, dil ve edebiyat, folklor, dini ve kültürel hayat, ekonomi, eğitim, kültür-sanat, politika, meşhur şahsiyetler, tarih, toplumsal yapı, güncel sorunlar, demografi ve turizm, spor, sağlık, şehir ve mimari, biyoçeşitlilik, çevre, doğal zenginlikler, enerji, madencilik, mühendislik, sanayi, tarım ve hayvancılık ana temaları ele alınarak oturumlar gerçekleştirilecek.