Merkez Kampüs Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Rektör Prof. Dr. İdris Demir, üniversite yöneticileri, ilgili akademik personel ve sektör temsilcileri katıldı.
REKTÖR DEMİR, SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE BATMAN ŞEHRİNE KATKI SUNMAK AMACIYLA ÜNİVERSİTEDE YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI
Toplantıya katılan sektör temsilcilerine, Batman Üniversitesinde sanayi, tekstil, eğitim, sağlık, tarım, turizm, enerji, kadın ve engelli istihdamı, girişimcilik ve start-up, genç istihdamı, müzik ve kültürel etkinlikler konularında gerçekleştirilen bilimsel ve akademik çalışmalara yönelik bilgilendirme yapan Rektör Prof. Dr. İdris Demir, Batman Üniversitesi olarak şehre katkı yapmayı öncelediklerini vurguladı. Göreve geldikleri günden itibaren şehre katkı sunmak amacıyla yaptıkları çalışmaları anlatan Rektör Demir, Batman Üniversitesi tarafından Batman Halk Kültürü kitabı, Vizyon 2030 kitabının yanı sıra birçok kongre, sempozyum, çalıştay, zirve düzenlendiğini, bu çalışmaların Şubat ayında gerçekleştirilecek olan Bilişim Festivali ile devam edeceğini söyledi. Üniversite ile sektör temsilcileri arasında şimdiye kadar 19 farklı konuda 15 toplantının gerçekleştirildiğini ifade eden Rektör Demir, üniversitede bu konularda hayata geçirilen projeler hakkında bilgiler verdi.
REKTÖR DEMİR, GÖREVE BAŞLADIĞI TARİHTEN İTİBAREN HAYATA GEÇİRİLEN PROJELER HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
Farklı sektörlerle geliştirilen iş birliklerini sektörler bazında örneklerle anlatan Rektör Demir, “Üniversitemiz akademisyenleri, sanayi sektöründe bir firma ile beraber Petrol Pompa Kuyularında Arıza Kestirim Projesi’ni başarıyla tamamladılar. Petrol sektöründe bir proje hala devam etmektedir. Ayrıca Teknoparkımızda yer alan bir firma, Yanmaz İzolasyon Malzemesi Projesi kapsamında yerli imkanlarla izolasyon malzemesi geliştirdi. “Nitelikli İşgücü Nitelikli İstihdam Projesi” ile tekstil atölyesi kuruldu. Kısa bir süre sonra açılışı yapılacak atölyede sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli personel eğitimleri verilecektir. Bu süreçte TEKSİAD ile beraber ilerlemekteyiz. Tekstil ile ilgili yeni bölüm/program önerileri yapıldı. Bu konuyu önemsiyoruz. Üniversitemiz bünyesinde bulunan topraksız sera, projelerde kullanılmaktadır. Tarım alanında özellikle sözleşmeli tarımın ilimiz tarımı için önemli olduğunu tekrar belirtmek isterim. Batman Üniversitesi de bir fıstık yetiştiricisi olma yolunda ilerlemektedir. Göreve başladığımız yıl, daha önce dikilmiş yaklaşık 750 adet fıstık fidanı aşılandı. Geçen yıl da bin adet fıstık fidanı dikildi. Yetiştirdiğimiz fıstıklarla öğrencilere burs vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca fıstık kabuklarının da ekonomiye daha fazla katkısı olsun diye proje çalışmalarına devam etmekteyiz. Hasankeyf uygulama otelimizle Hasankeyf’i ve Batman’ı tanıtmanın yanı sıra konaklama imkânı da sağlamaktayız. ATAM, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu gibi kurumların yöneticileri Batman’ı gördükten sonra şehrimizin gönüllü tanıtım elçileri oldular. Kadın ve engelli istihdamını artırmak için üniversitemiz tüm paydaşlarımızla çalışmakta ve yeni destekleyici projeler hazırlamaktadır. TÜPRAŞ’la beraber “Genç Beyinlerde İnovasyon ve Kadın Gücü” adlı projeyle öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.
REKTÖR DEMİR “KISA SÜRE İÇERİSİNDE BATMAN TEKNOKENT’İN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Tamamlanan Batman Teknokent’in kısa süre içerisinde açılışını yapmayı planladıklarını söyleyen Rektör Demir, Batman Üniversitesinde gerçekleştirilen çalışmalara şu örneklerle devam etti: “Teknokent’e şu ana kadar 25 civarında firmanın proje başvurusu bulunmakta, bu firmalardan 5 tanesi aktif olarak çalışma yürütmektedir. Ayrıca Siber Koza Laboratuvarı ve Borsa İstanbul Laboratuvarı gibi laboratuvarlarda yazılım alanında çalışmak isteyen gençlerimizin üniversitemiz müfredat eğitimi dışında tamamen sektör ihtiyaçları doğrultusunda eğitim görebilecekleri veya kendilerini geliştirebilecekleri ortamları oluşturmaktayız. Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde çeşitli eğitimler verilmektedir. Örneğin Kamu İhale Kurumu ile Kamu İhale Mevzuat eğitimi düzenledik. Bunun yanı sıra Yenilenebilir Enerji Kaynakları Eğitiminden tutun da çocuklarımıza Drama Etkinlikleri ile temel İngilizce öğrenimine kadar birçok eğitim düzenlendi, düzenlenmeye de devam edecek. İŞKUR öncülüğünde üniversitemizin de içerisinde yer aldığı Beyaz Yakalılar projesi ile birçok gencimiz eğitimlerinin ardından çalışma hayatına başladılar. Kültürel ve sanatsal etkinliklere önem veren bir üniversiteyiz. Yaptığımız etkinliklere artık müzik ile başlamaktayız çünkü Batman’ın müziğini de tanıtmak istiyoruz. Batman’ı tanıtan birçok sergi ve kültürel etkinlik düzenlendi. “Osmanlı Belgelerinde Batman” adlı sergimiz hala açık ve ziyaretler devam ediyor. Batman Halk Kültürü Belgeselimiz hazır. Öğrencilerimizin gelişimlerini ve kariyer hedeflerini önemsiyoruz. Bu nedenle belli aralıklarla düzenlendiğimiz Kantin Buluşmaları” sayesinde öğrencilerimizle birebir konuşmaya, onların hayatlarına dokunmaya çalışıyoruz. Gücümüz ölçüsünde onların daha rahat bilgiye ulaşmaları için önlerindeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. Ücretsiz yemek, ücretsiz otobüs bileti, kütüphanede ders çalışan öğrencilerimize çorba ikramı, onlar için yaptığımı desteklerden bazıları. Ayrıca Akademisyen-Öğrenci Buluşmaları ile akademisyenlerimiz ortaokul ve lise öğrencileri ile bir araya gelerek öğrencilerimizi bilgilendirmektedir. Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi projesi hazırlığımız başladı. Üniversitemize Tıp Fakültesi kazandırmak için girişimlerimiz sürmekte. Batman’a neden Tıp Fakültesi kurulmalıdır konulu bir kitapçık hazırladık. Bilindiği üzere üniversitemiz enerji alanında ihtisas alan bir üniversite. Bu kapsamda hazırlanan ihtisas projelerine ilaveten Enerji Zirvesinden, IEEE Global Enerji Konferansına kadar birçok etkinlik düzenliyoruz.”
Toplantı, sektör temsilcilerinin önerilerini sunmalarının ardından sona erdi.