Batman'daki eğitim çalışmaları ile ilgili TRT GAP Diyarbakır Radyosunun ‘Yöremizden’ adlı programına konuk olan İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, program sunucusu Aslı Hocaoğlu'nun ‘Dijital Sektörde Ben de Varım’ projesi ile ilgili sorularını yanıtladı.
Müdür Kurtaran, dijital eğitim alanında büyük öneme sahip olan ‘Dijital Sektörde Ben de Varım’ projesi hakkında bilgi verdi.
Dijital Sektörde Ben de Varım projeniz nedir, neyi amaçlıyor sorusuna İl Milli Eğitim Müdürü Kurtaran "Dijital Sektörde Ben de Varım projemiz çok güzel ve hayati önem sahip bir proje. Projemizin kapsamında, güzel sanatlar liselerinde dijital tasarım ve dijital sanat ile meslek liselerinin bilişim bölümlerinde yazılım ve kodlama eğitimlerini bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje, tasarım ve modellemeyi yazılım ve kodlama ile birleştirerek öğrencilerimizin dijital yetkinliklerini arttırmayı hedeflemektedir.
Güzel sanatlar liselerindeki öğrencilerimizin yaratıcı tasarım ve modelleme çalışmalarını, mesleki ve teknik anadolu liselerindeki bilişim bölümündeki öğrencilerimizin yazılım ve kodlama çalışmalarıyla birleştirerek katma değeri yüksek olan ürünlerin üretilmesine ve gençlerimizin istihdamına da katkı sağlayacak bir proje geliştirdik.
Bu projemiz, tasarım ve yazılım alanlarında uzmanlaşmak isteyen gençlerimiz için önemli bir fırsat sunacak. Böylece, dijital dünyanın gerektirdiği becerilere sahip olan ve bu alanlarda yeteneklerini geliştiren gençlerimizin iş dünyasında başarıya ulaşmalarını desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu projeyi Dicle Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle hayata geçirdik. Bu desteklerinden dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ve DİKA Genel Sekreterliğine teşekkür ediyorum.
Projemizin maliyeti yaklaşık 3 milyon TL tutarındadır. Şu an itibarıyla projenin atölyeleri hazırlanmış olup tasarım ve modelleme laboratuvarı ile yazılım ve kodlama laboratuvarı, greenbox stüdyo gibi teknik çalışmalar tamamlanmıştır. Bu teknik çalışmalar, eğitim için gerekli altyapıyı hazırlamaya yönelik yapılmıştır.
Ağustos ayının ikinci yarısı itibarıyla, öğretmen eğitimlerimizi gerçekleştireceğiz. Toplamda 30 öğretmenimiz eğitim alacak; bunlardan 15'i tasarım alanında uzmanlaşacak, diğer 15'i ise yazılım alanında uzmanlaşacak. Bu öğretmenlerimiz, tasarım ve yazılım konusunda uzman kişilerden eğitim alacaklar. Bu öğretmenlerimizin seçimi, tasarım ve yazılıma ilgi duyan veya branş olarak ilgili olan öğretmenler arasından yapılacaktır. Projemizin asıl yararlanıcıları olan öğrencilerimizin eğitimi, öğretmenlerimizin aldığı teknik eğitim sonrasında başlayacaktır. Ayrıca, 5 öğretmenimizi ses kayıt alanında ve 5 öğretmenimizi greenbox alanında teknik eğitime almayı da planlamaktayız. Bu şekilde, projemizin temel aşamaları tamamlanmış olacak ve öğretmenlerimizin uzmanlaştığı alanlarda çocuklarımıza kaliteli bir eğitim sunacaklar. Amacımız, öğrencilerimizin potansiyellerini geliştirerek onları geleceğe hazırlamak ve teknoloji alanındaki yeteneklerini artırmaktır."
Proje 2023-2024 yılı içerisinde önce öğretmen eğitimlerinden sonra öğrencilerle buluşturulacak diyebilir miyiz sorusuna İl Müdürü Kurtaran “2023 yılı ağustos ayında öğretmen eğitimleriniz başlayacak ve Eylül ayının başında eğitim öğretim faaliyetleri de başlamış olacak. Sanata, tasarıma, kodlamaya ve yazılıma ilgi duyan öğrencileri, rehberlik ve araştırma merkezinizin desteği ile belirledik. Tasarım ve modellemede 30 öğrenci ve yazılım ile kodlama alanında da 30 öğrenci olmak üzere toplamda 60 öğrencimiz eğitim alacak. Öğretmenleriniz eğitimlerini tamamladıktan sonra, bu öğrenci grubuyla eğitim faaliyetlerine başlayacaklar. Amacımız; öğrencilere sanatsal ve teknik beceriler kazandırmak, yazılım alanında yetkinliklerini geliştirmek ve ilgi alanları doğrultusunda onları destekleyerek yeteneklerini en üst düzeye çıkarmaktır. Bu projenin gerçekleştirilmesi, öğrencilere gelecekteki önemli alanlarda güçlü bir altyapı sunmayı ve onların potansiyellerini en iyi şekilde kullanmalarına yardımcı olmayı hedeflemektedir. Öğretmenlerin ve öğrencilerin bir araya gelerek bu değerli eğitim sürecine başlamasını sabırsızlıkla bekliyoruz.
"Özellikle son dönemlerde teknik liselerde okuyan öğrencilerde kalifiye eleman yetiştirme konusunda milli eğitim bakanlığının projeleri ve çalışmaları var. Bu projelerde sonuç vermeye başlıyor ama ne yazık ki son dönemlerle öğrencilerin teknolojiye olan bağımlılıkları verimli bir hale dönüştürülemedi bu durum bir nevi onların kendilerini yetiştirmeleri ve verimli bir hale dönüştürülmesi açısından da bir adım olacak diyebilir miyiz?" sorusuna İl Müdürümüz KURTARAN: "Maalesef, günümüzde teknoloji bağımlılığı gibi bir durumla karşı karşıyayız. Hem çocuklarımızın hem de yetişkinlerimizin bu sorunla maruz kaldığına tanık oluyoruz. Ancak biz, teknolojiyi toplumun ve ülkemizin hizmetine sunmak için çeşitli projelerle bağımlılıkla mücadele kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız çocuklarımızın ve gençlerimizin teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanmasını sağlamak. Teknolojinin onların zamanını ve verimli dönemlerini çalmamasını, tam tersine ülkemiz ve kendileri için yararlı bir şekilde kullanmalarını hedefliyoruz. Projemizin bir diğer önemli yönü de istihdam oluşturmasıdır. Son dönemde dijital tasarım ve yazılım gibi alanlarda özellikle reklam ve film sektörlerinde büyük bir talep gözlenmektedir. Bu alanda çocuklarımıza vereceğimiz eğitimle onların yeteneklerini geliştirerek, bu sektörlere katkı sağlamalarını ve istihdam olanaklarına ulaşmalarını amaçlıyoruz.Bu çalışmalar sonucunda, çocuklarımızın yetenekleri doğrultusunda iş imkanlarının artmasına ve ülkemizde bir katma değer oluşmasına katkıda bulunmayı umuyoruz. Teknolojinin bilinçli ve verimli bir şekilde kullanıldığı bir toplum hedefiyle, bağımlılıkla mücadelede önemli bir adım atmış olacağız.
Oyun sektörü, dijital tasarım ve yazılımın birleşimiyle oluşturulan önemli bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Dünya genelinde 2022 yılında 90 milyar dolarlık bir kâr payına ulaşması, bu sektörün büyüklüğünü ve potansiyelini gösteriyor. Ülkemizde de son yıllarda bu alanda yapılan çalışmalar artmakla birlikte, hala dünya ölçeğindeki rakamlara ulaşmak için yol alınması gerekiyor ve mevcut rakamlar henüz 1 milyar dolar civarında. Projemizle, oyun sektörünün ülkemizde yaygınlaşmasını desteklemeyi ve bu alanda çalışmaları teşvik etmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda güzel sanatlar liselerimize dijital tasarım desteği sağlamak gibi bir örneksel bir modelleme düşüncemiz bulunuyor. Aynı şekilde meslek liselerimizin bilişim bölümlerine de yazılım ve kodlama eğitimine ağırlık vererek öğrencilerimizi bu alanda yetkin hale getirmeyi amaçlıyoruz. Eğitim ve istihdam ilişkisi açısından projemizin temel amacından biri, mesleki eğitimdeki öğrencilerimizin üretken bir hale gelmesini sağlamak ve ülkemize bu alanda katkı sunmaktır. Meslek liselerinden yetişecek nitelikli bilişim ve dijital tasarım uzmanları, sektördeki istihdam olanaklarını artırarak ülke ekonomisine katkıda bulunacaklardır” ifadelerini kullandı
"Projede eğitim alacak öğretmenlerin seçimi nasıl yapıldı, nelere dikkat edildi?" sorusuna İl Milli Eğitim Müdürü Kurtaran "Tasarım ve modelleme alanında 15, yazılım ve kodlama alanında 15, ses kayıt alanında 5 ve greenbox alanında da 5 olmak üzere toplamda 40 öğretmenimiz proje kapsamında eğitim alacak. Bu seçimde öğretmenlerin istekliliği, konuyla ilgili eğitim geçmişleri ve bilgi birikimleri önemli kriterler olarak değerlendirildi. Öğretmenlerin, eğitim alacakları alanda ön müktesebata sahip olmaları ve sahip oldukları bilgi birikimini daha ileri düzeyde teknik bilgilerle inşa edecek olmaları öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu öğretmenlerimiz ileri düzeyde bir eğitim sürecinden geçirilecekler. Bu süreçte TRT'den de destek alınması planlanıyor. Bu sayede öğretmenlerimizin alacakları eğitim kalitesi en üst seviyede olacak ve projenin başarısı için güçlü bir temel oluşturulmuş olacak.
Ayrıca, tasarım ve modelleme alanında 30 öğrenci ile yazılım ve kodlama alanında 30 öğrenci olmak üzere toplamda 60 öğrenci de eğitim alacak. Eğitim sürecinde öğrenciler, üretecekleri tasarım ve modellemeler ile yazılım ve kodlama ürünleri ve programlarını okulların döner sermayesi üzerinden pazarlayacaklar ve böylece bu süreçte gelir elde edecekler. Bu uygulama, öğrencilerin iş dünyası ile daha erken yaşta etkileşime geçmelerini ve eğitimleri sonrasında üretken bir şekilde katkı sağlamalarını amaçlamaktadır. Bu proje sayesinde, eğitim alanında ileri düzeydeki öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz geleceğin teknoloji ve tasarım dünyasına hazırlanacaklar ve ülke ekonomisine de katkı sağlayacaklar” dedi.