USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

20 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULDU

Batman Valisi ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp, Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsünde düzenlenen fidan dikim törenine katıldı.

20 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULDU
12-11-2022 12:37
12-11-2022 12:39
BATMAN
Google News

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle her yıl 11 Kasım günü icra edilen Milli Ağaçlandırma Günü’nde bu yıl “Türkiye Yüzyılına Nefes” temasıyla yapılacak Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında ilimizde 20 bin adet fidan toprakla buluşturulacak.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara hitap eden Vali Canalp “Küresel anlamda gündem teşkil eden ilk üç madde nedir derseniz son on yılın gündem maddeleri içerisinde iklim değişikliği mutlaka her yıl ilk üç maddesi içerisinde bir defa yer almaktadır. İnsanoğlunun bu gezegendeki serüveni boyunca değişik zamanlarda, biyolojik zamanlar içerisinde değişik iklimler yaşandı ve ağaçlandırma dahil olmak üzere içerisinde yer alan bütün bitkiler dahil olmak üzere bitki örtüsünü temel olarak belirleyen en önemli etken iklimdir. Eğer bir yerde yıllık yağış miktarı belli bir miktarın üstünde ise ve yayılım uygunsa o yerlerde her zaman için hiç müdahalede bulunmasanız dahi insan emeği hiç olmasa dahi belli bir şekilde yeşil bir bitki örtüsü ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

On binlerce dönümlük alanımız şu anda fıstık bahçelerine dönüştürülüyor bu bir yönden sevindiricidir çünkü fıstığın hububata göre getirisi on kat, on iki kat, on üç kat fazladır bireysel anlamda düşündüğümüz zaman, çiftçinin bakış açısıyla düşündüğümüz zaman karlı olan alan neresi ise oraya kayıyor. Elbette ki fıstığa yönelik öyle bir talep var. Tarlalarımız fıstık bahçeleri’ne dönüşüyor ama aynı zamanda fıstık bahçesine dönüştürdüğümüz o tarlalardan hububat tarımını da yapmak artık mümkün değildir. Şu anda Batman’da Orman İşletme Müdürlüğümüzle beraber İl Tarım Müdürlüğümüz ile birlikte, Kaymakamlıklarımızla birlikte, Köy Muhtarlıklarımızla birlikte el ele gönül Gönül’e vermek suretiyle özel ağaçlandırma projesini, fıstık ormanları projesini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu proje bize neyi sağlayacak, bu proje bize düzensiz orman alanı olan, tescili olarak orman olan ya da hazinenin mülkiyetinde olan araziler. Bunlar 100 binlerce dönümlük arazi kullanım dışı. Biz fıstık ekimi için, fıstık ormanları için, fıstık bahçeleri için bu şekildeki arazileri kullanmamız gerekiyor çünkü eğimli olan arazilerde fıstık çok daha güzel yetişiyor çok daha verimli yetişiyor ve aynı zamanda da bu şekilde ekim yaptığın zaman 30 dönüme kadar ekim yaptığın zaman %70 Devlet desteği var.

Aynı zamanda dönüme de çok cüzi bir miktarda yani 7 TL gibi cüzi bir kiralama bedeli var,  yani dönümünü 7 TL’ye kiralamış olacaksınız. Biz burada 20 bin fidanı toprakla buluşturduğumuz için kendimizi mutlu hissedebiliriz. Ama böyle bir projeyi de hayata geçirdiğimiz zaman bu şekildeki özel ağaçlandırma çerçevesinde bu proje hayata geçirdiğimiz zaman her yıl emin olabilirsiniz milyonlarca fıstık ağacını, milyonlarca ceviz ağacını, milyonlarca badem ağacını toprakla buluşturmak mümkün hale gelecektir. Buraya dikeceğimiz ağaç çam ağacıdır, orman ağacıdır, olmalıdır, bu çeşitliliğin içerisinde diğer orman ağaçları da olmalıdır ama bu çeşitlilik içerisinde aynı zamanda meyve veren ağaçların da bulunması bizi hem ağaçlandırma anlamında çok mutlu bahtiyar hissettirecek, hem de aynı zamanda yüksek katma değeri olan ve ilimizin ekonomisine memleketin ekonomisine hizmet edecek olan ağaç dikmemize de vesile olacaktır.

Büyük çaplı bir ağaçlandırma faaliyeti, inşallah bu projenin ilk çıktılarını önümüzdeki sene almaya başlayacağız. Bazen bir başlangıç, iyi bir başlangıç arkasını da getirmek suretiyle bu proje her geçen yıl bu projeyi büyütmek suretiyle inşallah önümüzdeki yıllarda Batman’da fıstık ormanlarından, ceviz ormanlarından, badem ormanlarından bahsedilir hale geleceğiz. Hepinize çok teşekkür ederim bu etkinliğin Batmanımız için memleketimiz için hayırlara vesile teşkil etmesini diliyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Canalp, katılımcılarla birlikte fidanları toprakla buluşturarak, can suyu verdi. Dikilen ağaçlara Bartın maden kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın isimlerinin yazıldığı plakalar yapıştırıldı.

Batman Üniversitesi Batıraman Kampüsü yeşil kuşak alanında düzenlenen fidan dikme törenine; Valimiz Ekrem Canalp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İhsan Kaplan, Vali Yardımcısı Murtaza Ersöz, İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Adem Taşkın, Balpınar Belediye Başkanı Hüseyin Geylani, Siyasi partilerin il başkanları, kamu kurum yöneticileri, STK temsilcileri, oda başkanları, basın mensupları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Kim Kazanır?
E-GAZETE TÜMÜ
22 ARALIK 2023 CUMA
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Çorum FK3679+41
2Şanlıurfaspor3675+50
3Esenler Erokspor3662+42
4Amed Sportif3660+27
524Erzincanspor3658+16
6Ankaraspor3658+16
7Somaspor3657+19
8Düzcespor3652+9
9Menemenspor3651+13
10Hes İlaç Afyonspor3647+1
11İnegölspor3647-13
12Isparta 32 Spor3646+1
13Arnavutköy Belediye3646-1
14Bursaspor3646-6
15Nazilli Belediyespor36460
16Batman Petrolspor3645-4
17Tarsus İdman Yurdu3621-99
18Bayburt Özel İdare Spor3619-43
19Sivas Belediyespor3615-69