YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ BESİCİLERİ ZOR DURUMA SOKTU

Sason ilçesinde hayvancılıkla uğraşan besiciler, hızla artan yem fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor.

YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ BESİCİLERİ ZOR DURUMA SOKTU
Yayınlama: 30.09.2024
A+
A-

Zorlu kış şartlarının yaklaşmasıyla birlikte yem, kepek ve saman fiyatlarındaki yükseliş, besicilerin hayvanlarına bakmakta zorlanmalarına neden oluyor. Hayvancılık yapan üreticiler, alım güçlerinin düştüğünü ve bu durumun hayvancılığı sürdürülemez hale getirdiğini belirterek yetkililerden destek talep etti.

“YILDA 2-3 BİN TL ZARAR EDİYORUZ”

Sason’da besicilik yapan Nazmi Atalay, yem fiyatlarının sürekli artmasının hayvancılığı olumsuz etkilediğini ifade etti. Atalay “Yem fiyatları 640 TL’ye dayandı. Bir hayvanın aylık maliyeti 8 ile 10 bin TL arasında değişiyor. Beslediğimiz bir hayvanın 300 kilo ağırlığa ulaşması için yaklaşık bir ton yem harcamamız gerekiyor. Bu da yılda 12.800 TL’ye mal oluyor. Diğer giderlerle birlikte toplam maliyet 30 bin TL’yi aşıyor. Hayvancılıkta meraların azlığı da bizi zorluyor ve üretimi düşük seviyelerde tutuyor” dedi. Atalay, artan maliyetler nedeniyle birçok köylünün hayvancılıktan uzaklaştığını vurgulayarak, “Köylerde yaşayan vatandaşlarımızı hayvancılık ve tarıma teşvik etmek için kalıcı projeler üretilmeli” diye konuştu.

“YEM FİYATLARI SÜT ZAMMIYLA DENGEYİ BULMUYOR”

Yem fiyatlarının 2018 yılında 85 TL civarında olduğunu hatırlatan Atalay, bugün gelinen noktada fiyatların 640 TL’ye yükseldiğini belirterek “Yem pahalı oldukça, süt fiyatlarına yapılan zamlar bu maliyeti dengeleyemiyor. Hayvanlarımızda yemi azaltmak zorunda kaldık, bu da sağlık sorunlarına yol açıyor. Eğer böyle devam ederse, bu işi bırakmak zorunda kalacağız. Devletin, hayvan besicilerine yem konusunda acil destek sağlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.