VALİ, KOZLUKLU MUHTARLARI DİNLEDİ

Batman Valisi Ekrem Canalp, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi sonucu Kozluk ilçemizde seçilen muhtarlarla bir araya geldi.

VALİ, KOZLUKLU MUHTARLARI DİNLEDİ
Yayınlama: 20.07.2024
A+
A-

Valilik Toplantı Salonunda Kozluk Kaymakamı Ekrem Güngör ile birlikte muhtarları kabul eden Vali Ekrem Canalp, muhtarlara hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Toplantıda muhtarların sorun ve taleplerini de dinleyen Vali Canalp, muhtarlara karşı bir konuşma yaptı.

Vali Canalp, Kozluk’taki tüm köyleri ziyaret ettiğini belirterek “Hatta ikinci turlara başladık. Ama bir gerçek var. En fazla muhtarımız da Kozluk’ta.  Rekor Kozluk’ta. Yapılan yerel seçimler sonucunda bir analiz yaptık, il merkezi ve ilçeler dahil en fazla muhtarlıkta değişiklik olan ilçe Kozluk. Bu da demokrasinin ne güzel işlediğini gösteriyor” dedi

Köy ziyaretlerinde not edilen işlerin dörtte üçünün tamamlandığını anlatan Vali Canalp “İkinci tur köy ziyaretlerimizde bu kez yeni talepler geliyor. Muhtarlarımız yenilendi. Dolayısıyla muhtarlarımızın talepleri olacak. Bizler de yeni ihtiyaçların planlamasını yapacağız. İhtiyaçlarımızı öncelikle ilgili kurumlara iletiyoruz ve talimat olarak ilettiğimiz konuların aşama aşama kaymakamlarımız ile birlikte takibini yapıyoruz. Sizler de seçildiğiniz köylerde vatandaşlarımızın taleplerini alacak, bizlerde sizlerle beraber bu talepleri çözmeye gayret edeceğiz” dedi.

Kaymakam Ekrem Güngör’ün su sorunu ile ilgili bir talebine Vali Canalp “Su hem Batman için hem ilçeler için hem beldeler, hem de köyler için çok zorlu bir süreç. Bunu belirleyen faktör bölgenin genel sistematiğinden kaynaklanıyor. Suyu belirleyen temel neden yağmur rejimidir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz yağmurun en az yağdığı bölgelerdir. Dolayısıyla bu bölgede bitmek tükenmek bilmeyen bir su ihtiyacı vardır, sıkıntısı vardır. Bunun bir tarafı suyu bulmakla ilgili, bir tarafı da maliyet sıkıntısıdır. Pek çok belediyemiz Batman Belediyesi dahil olmak üzere, ilçe, belde belediyeleri dahil olmak üzere köylerimizde dahil olmak üzere elektrikle su ihtiyacını giderme çok maliyetli. Belediyenin en büyük gideri elektrik gideri. Neden ?  Hep yeraltı su kaynaklarından elektrikle su alındığı için kaynaklanıyor. Kozluk’ta su ihtiyacını pompayla karşıladığı için elektrik faturası belediyenin belini büküyor.

Su sorununu çözmeğe yönelik projelerle ilgili bilgi veren Vali Canalp “Bu sorunu çözmek için iki tane projemiz var. Biri Silvan Barajından su alınması. Bu projemiz de DSİ’nin 2023 yatırım programına proje ihalesi girdi. Şu anda proje çalışmaları bitmek üzere. Proje bittiğinde arkasından yatırım programına girecek. Yapacağımız şu olacak Batman’ın kuzeyinde bir arıtma tesisi kuracağız Silvan barajından devasa borularla arıtma tesisine su gelecek. Arıtma tesisinden Batman merkeze ve güzergahta bulunan Samanyolu ve tüm köylerin su ihtiyacı karşılanacak. Balpınar beldemize, sonra Hasankeyf güzergahındaki tüm köylere ve Hasankeyf ilçemizin su ihtiyacı karşılanacak. Aynı zamanda Beşiri’ye, ikiköprü Beldesine tabii cazibeyle su ihtiyacını karşılayacağız. ikinci projemiz de Garzan barajı projesi. Yine aynı şekilde Garzan Çayının sularından o güzergah üzerindeki kodun altında kalan tüm yerleşimlere Kozluk merkez de dahil olmak üzere su ihtiyacını karşılayacak” dedi.

Silvan projesinin hızlı bir şekilde ilerlediğini, Garzan projesinin de adım adım devam ettiğini belirten Vali Canalp “Bunu size anlatıyorum. Çünkü siz bu projeye sahip çıkarsanız, Batman için gerekli olan her şey Kozluk havzası içinde olur. Bu şekilde cazibeli olarak elektrik bedeli ödeme olmadan bol su arzına sahip olursunuz Buda kıymetli değerli bir proje olacak. Devlette bazı işler bir yılda biter, bazı işler birkaç yılda biter, bazen işler daha uzun sürer. Daha uzun süren işlerde kamuoyunun takibi kamuoyunun direnci önemlidir. Sizler de muhtarlar olarak, belediye başkanlarımızla birlikte, İl Genel Meclisi üyeleri birlikte, Belediye meclis üyeleri ile birlikten projeyi takibi etmeniz lazım. İstemeye devam edilmesi lazım. Bu istek olduğu sürece bu proje er veya geç gerçekleşecektir” şeklinde konuştu.

Kabul ziyaretinde Vali Ekrem Canalp’in yanı sıra Kozluk Kaymakamı Ekrem Güngör, İdare ve Denetim Müdürü Süleyman Genç ile Kozluk’tan gelen muhtarlar hazır bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.