ÜRETİCİLERE ÜZÜM SIKMA MAKİNASI DAĞITILDI

Batman Valisi Ekrem Canalp’in himayelerinde hayata geçirilen İl Özel İdaresi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin destekleriyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Batman’da ‘Üretim ve İstihdam için Bağcılığın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında; son üç yılda ilimiz merkez ve ilçelerinde 111 adet üzüm sıkma makinası çiftçilere dağıtıldı.

ÜRETİCİLERE ÜZÜM SIKMA MAKİNASI DAĞITILDI
Yayınlama: 14.09.2024
Düzenleme: 14.09.2024 16:08
A+
A-

Bu yıl da Gercüş’te GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile uygulanan proje kapsamında Vali Ekrem Canalp’in, katılımı ile % 70 hibeli ve % 30 çiftçi katkı paylı, toplam 64 adet üzüm sıkma makinası çiftçilere dağıtıldı.

Gercüş ilçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen üzüm sıkma makinası dağıtım töreninde bir konuşma yapan Vali Canalp, Batman’ın 293 köyün tamamını, ilçe kaymakamları ve tüm kamu kurum yöneticileri ile birlikte ziyaret ederek, sorunları sahada ve vatandaşlarla bire bir görüşerek tespit ettiklerinin altını çizerek, oturduğumuz yerde olup biteni görmenin mümkün olmadığını ve geleceği inşa etmenin mümkün olmadığını ifade etti.

“GELENEKSEL ÜZÜM SIKMASI YÖNTEMLERİ HİJYENİK KOŞULLARA UYGUN DEĞİL”

Köy ziyaretlerinde tespit edilen sorun ve taleplerin il genelinde yüzde 75’ini karşılandığını belirten Vali Canalp “Ayrıca bu ziyaretler sırasında Batman’ın yanı sıra bölgenin de sorunlarını tespit etme imkanımız oldu. Bugün dağıtmış olduğumuz bu üzüm sıkma makinaları köy ziyaretleri sırasında tespit etmiş olduğumuz ihtiyaçlardan bir tanesiydi. Bir taraftan geleneksel yöntemlerle üzümün sıkması yapılıyor. Ama bu hijyenik ve gıdaların üretim metotlarına uygun değil. Hijyeni sağlayamadığınız gibi, üretim süreçleri de zahmetli ve sıkıntılıydı. Buna bir çare üretmek gerekiyordu. Yapılan çalışmalar neticesinde 2022 yılında bu makinalardan 4 adet üretim yapıldı. Bizim için bu bir denemeydi. İlk verileri bu dört makinadan elde ettikten sonra, bir sonra ki yıl İl Özel İdaresi’nin destekleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 43 adet üzüm sıkma makinası daha yoğunluk Gercüş ilçesi olmak üzere üreticilerimize dağıttık. Bugün de bu projenin devamı olarak 64 adet üzüm sıkma makinasını üreticilerimize dağıtıyoruz.  Üç yıllık bir periyot; 2022’de 4 adet, 2023’de 43 adet dağıttık, bugün de 64 adet dağıtıyoruz, bu bir çan eğrisi gibidir, önümüzdeki yıllarda da ihtiyaçlar hasıl olursa, yine bu projeyi devreye koyarak bu ihtiyacın giderilmesini memnuniyeti içerisinde oluruz” dedi.

ÖZEL AĞAÇLANDIRMA PROJESİ

Vali Canalp “Yine köy ziyaretleri sırasında bir gerçeklik gördük. Bizim köylerimizde yoğun şekilde fıstık üretimi var. Bu daha çok verimli arazilerde yapılıyor. Fıstık dikildiği zaman bu araziler tarla olmaktan çıkıyor. Bu süreci nasıl yönetiriz diye baktığımız zaman, dedi ki; bizim orman arazilerimiz var. Üzerinde ağaç olmayan orman araziler. Bu şekildeki arazileri nasıl daha verimli kullanabiliriz diye bunun yolunu ve yönetimini aradık. Bu kapsamda özel ağaçlandırma projesini hayata geçirdik. Özel ağaçlandırma projesiyle orman arazisini vatandaşımıza çok cüzi bir bedel karşılığında fıstık ekme karşılığında kiralıyoruz. Ayrıca bu kapsamda çiftçinin yapmış olduğu harcamalar karşılığında devlet yüzde 70 hibe desteği veriyor. Vatandaşlarımız kullanım dışı olana arazileri fıstık bahçelerine dönüştürüyor. Verimli arazileri heba etmeden, kullanım dışı olan arazileri kullanıma sokuyoruz.  Bu kapsamda Batman’da projeye başvuru sayısı 1100’ü geçti. Batman geçen yıl itibarıyla Türkiye’de birinci sırada.

Bu köy ziyaretleri sırasında tespit ettiğimiz başka bir gerçeklik, hayvansal ve tarımsal anlamda çok sayıda ürün üretiyoruz. Ama bunu ham madde olarak yapıyoruz. Yani biz ham madde üretimi yapan bir il konumdayız. Esas katma değer nerededir? Esas katma değer üretim süreçlerini tamamlayıp nihai ürün üretebilmektir. Bu gidişatı değiştirebilmek için şu anda Batman’da, Oymataş Köyünde Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bu ay itibarıyla artık fabrikaların parsellerini yatırımcılara dağıtmaya başlıyoruz.  Sadece ham madde üreticisi olarak kalmayacağız, katma değer de kendi ilimizde ve bölgemizde kalacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardında Vali Canalp, üreticilere sertifika ve üsüm sıkma makinası dağıttı.

Programa; Gercüş Kaymakamı Muhammed Öztaş, Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın, İl Jandarma Komutanı Vekili Albay Burhan Gökçen, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, kamu kurum yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

GERCÜŞ AİLE DESTEK MERKEZİ AÇILDI

Vali Canalp, üzüm sıkma makinası dağıtım törenin ardından, Gercüş kaymakamlığı tarafından yapılan Aile Destek Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışın ardından kadınlara yönelik, dikiş-nakış, kuaförlük, kuran kursu gibi eğitimlerinin yanı sıra kreş hizmetinin verileceği merkezde incelemelerde bulunan Vali Canalp, kursiyerlerle bir araya gelerek, yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

VALİ CANALP, SEYİT BİLAL TÜRBESİNİ ZİYARET ETTİ

Vali Canalp daha sonra Gercüş ilçesine Becirman köyünde bulunan Seyit Bilal Türbesi’nde gerçekleştirilen anma etkinliğine katılarak, vatandaşlarla bir araya geldi.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.