TAMP SAHA TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Batman Valisi Ekrem Canalp’ın katılımıyla Batman il Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Kozluk ilçesini etkileyen ilçeye bağlı Yedibölük Köyü merkezli 5.5 büyüklüğünde deprem senaryosu tatbikatı; 11 kurum, 2 vakıf, 3 STK, 261 personel ve 42 araçla gerçekleştirildi.

TAMP SAHA TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yayınlama: 26.10.2024
A+
A-

Batman İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Karaaslan tarafından açıklanan senaryoda; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Batman ili Kozluk ilçesinde saat 10:10’da merkez üssü Kozluk ilçesi Yedibölük Köyünde 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini, alınan ilk bilgiler ışığında İl düzeyinde tüm afet çalışma gruplarının Seviye 1’ den afete müdahale çalışmalarına başlama çağrısı yapmıştır.

Tatbikatta; enkazda arama kurtarma, sanayi yangını, tahliye, trafik kazası, beslenme, hasar tespiti, zarar tespiti, altyapı çalışmaları, enerji ve haberleşme çalışmaları, ayni bağış depo çalışmaları, psiko-sosyal destek çalışmaları icra edildi.  Ayrıca masa başı çalışmaları da Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) üzerinden icra edildi.

Tatbikat sonrası Valiliğin imkanlarıyla afetlerde kullanılmak üzere dizayn edilen ve Türkiye’de sadece Batman’da bulunan Afet TIR’ında incelemelerde bulunan Vali Ekrem Canalp “Şu anda Batman Valiliği Afet Koordinasyon tırımızın içerisindeyiz. Bu tır Türkiye’de valilikler tarafından hayata geçirilmiş olan ilk koordinasyon tırıdır. Bu tırın bir benzeri şu anda AFAD Başkanlığı tarafından aynı şekilde opere ediliyor ve yönetiliyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde şunu net şekilde gördük ki bu şekildeki afet yönetim mobil afet yönetim merkezlerine şiddetle ihtiyaç duyacak. Çünkü afette kamu binaları da özellikle valilik binaları daha kaymakamlık binaları da yıkılıyor veya hasar alabiliyor, ya hasar aldığı zaman da bu binalar kullanılamıyor. Bu binaları kullanamadığımız zaman da afetin de en iyi şekilde yürütebilmesi için bu şekildeki afet tırları o zaman bizim imdadımıza yetişiyor. Bu afet tırının içerisinde şu anda ihtiyaç duymuş olduğumuz her türlü donanım var. Bir defa iletişim için uydu üzerinden her türlü iletişim imkânı sağladığını biliyoruz. İkincisi elektrik üretimini kendisi de sağlayabiliyor dış hatlardan elektrik alması da mümkün.

Başka şey buradaki bütün bilgisayarlar ekranlarda afetle ilgili her türlü bilgi buradaki ekranlara yükleniyor ve bu ekranlar üzerinden de yönetilmesi gereken lojistikle ilgili, sağlıkla ilgili, suyla ilgili, altyapıyla ilgili ya da barınmayla ilgili ya da gıda ile ilgili ne tür ihtiyaç var ise bu bilgisayar ekranlarına anlık olarak gelen bilgiler kaydediliyor ve burada görevli olan arkadaşlarımız da diğer birimlerle koordinasyon halinde afetin net bir şekilde ve güçlü bir şekilde yönetimini sağlamış oluyoruz. Aynı zamanda burası bir toplantı salonu mahiyetinde de dizayn edilmiştir. Bu toplantı salonunda da önümüzdeki ekran üzerinden gelen her türlü bilginin ilgili kurumlar tarafından koordineli şekilde anlık olarak yönetilmesine imkân sağlayan bir donanıma da sahiptir.

Bu tatbikatımızda Kozluk ilçe merkezimiz merkezli 5,7 şiddetinde olan bir depremin tatbikatını yaptık. Böylesi bir durumda hangi kurumun neler yapması gerektiğine ilişkin sahada gerçekçi şekilde herkes üzerine düşen görevi yaptı. Depremin meydana geldiği ilk etapta ortaya çıkan şey belli. Binalarda ilk yapılması gereken şey de o binalardaki yıkıntıların bir an önce tespiti ve tespitine göre de kurtarma ekiplerinin sevkiydi. Kurtarma ekiplerimiz geldi 2 parça halinde beton bloklar parçalandı, beton blokların içindeki yaralı vatandaşlarımız kurtarıldı, bekleyen ambulansa ekiplerimiz vatandaşlarımızı gerektiği şekilde kendileri hastaneye nakletti. Ama bunun dışında bir de yangın çıkmıştı yangını da yine aynı şekilde itfaiye ekiplerimiz gerekli müdahalelerde bulundu. Bunun dışında bir de kimyasal riski kimyasal madde riski olan riskli alanlar için de Diyarbakır’dan gelmiş olan mobil kimyasal olaylara müdahale ekibi de gene kendi müdahalesinde gerçekleştirmiş oldu. Kimyasal olaylara müdahale Batman’da da özellikle petrol ve petrole dayalı sanayi tesislerinin varlığından dolayı bizim açımızdan da ehemmiyet arz ediyor. Burada bunun da tatbikatını yapmış olduk. Bütün arkadaşlarımız çok da güzel bir performans sergilediler emeği geçen herkesi de tebrik ediyorum, kutluyorum.

Bu tatbikatı burada toplam 261 personelimizle ve 42 araçla yaptık. Kahramanmaraş merkezli şubat depremlerinde Batman çok hızlı müdahale etmişti bu anlamda Batman kurumları ve personelin kondisyonu ve performansı gurur vericidir. Yani şunu söyleyeyim Batman’da biz Şubat depreminin ilk gününde buradan harekete geçtik ve depremin birinci günü akşamı bizim Batman’dan deprem bölgesine giden ekipler arama kurtarma faaliyetlerine başladılar. Yani birinci günün akşamından Batman’ın ekipleri arama kurtarma yaptılar ve sonrasında bir deprem bölgesine giderken buradan mobil mutfakla da gittik. Aynı zamanda deprem bölgesine bütün iş makinalarıyla beraber gittik. Bizim bütün sağlık ekiplerimizle beraber gittik. Şunu da gururla söyleyebiliriz ki deprem bölgesindeki ilk mobil mutfağı biz kurmuştuk. Kamuoyunda şöyle bir yanlış algı var. Yani deprem olduğu zaman yapılması gereken şey arama kurtarma faaliyetleridir. Doğru önemlidir, hayatidir yani insanların hayatını kurtarabilmek çok önemlidir. Ama olay bundan ibaret değildir. Hayatın kendi akışı içerisinde ortaya çıkan her türlü ihtiyaç depremin ilerleyen günler içerisinde çok net bir şekilde kendini hissettiriyor.

Tuvalet ihtiyacı o kadar kıymetli ve önemli bir ihtiyaç ki insanların özellikle de hanımlarımız belli bir şeyin içerisinde o tuvaletlerin belli sayıda seyyar tuvaletin olması gerekir. Banyo ihtiyacı yani özellikle de ocak, şubat aylarında eğer deprem meydana geldiyse suların donmadan yüksek rakımlı yerlerde insanların banyo ihtiyacını karşılıyor ve o kadar kıymetli ve değerli hale geliyor ki birinci haftadan itibaren mobil banyolarının olması gerekiyor. Biz Batman’da bunun için ne yaptık değerli arkadaşlar, bu deprem afet tırının dışında törenle valilik önünde il özel idaresi kaynaklarını kullanmak suretiyle mobil karavanlar aldık ve hizmete koyduk. Mobil karavanlarımız normal olağan zamanlarda bizim il özel idaresinin ihtiyaçları için yani arazideki şantiyelerdeki ihtiyaçlar için kullanıyoruz ama yarın deprem olduğu zaman bizim o mobil karavanlarımız vatandaşlarımızın ifade etmiş olduğum bu türden her türlü ihtiyaçları için kullanılacaktır. Bunu şunun için söylüyorum, yani her vilayette olmayabilir ama en azından belli sayıdaki vilayette bu şekilde bir kapasite ortaya çıktığı zaman büyük depremler büyük afetler bile olsa depremlere afetlere yönelik müdahalede biz daha güçlü, daha seri ve daha efektif hale gelebiliyoruz” diye konuştu.
Daha sonra Vali Canalp, tatbikata katılan ekiplerle tek tek hatıra fotoğrafı çektirerek, kendilerine teşekkür etti.

Tatbikata; Vali Ekrem Canalp’ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Mustafa Caner Culukar, kamu kurum müdürleri ile TAMP kapsamındaki STK temsilcileri katıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.