“SU KAYNAKLARI TEHDİT ALTINDA”

Batman Çevre Gönülleri öncülüğünde bir araya gelen Batman Çevre Platformu, Sason Kozluk kırsalındaki helkis dağında TPAO tarafından yapılmak istenen petrol arama çalışmalarına karşı duyarlı çağrısında bulundu.

“SU KAYNAKLARI TEHDİT ALTINDA”
Yayınlama: 26.08.2024
A+
A-

Batman Çevre Gönülleri Bileşenleri Batman Çevre Platformu Bileşenleri, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman Barosu, Batman Tabip Odası,  Batman TMMOB İl Temsilciliği, Batman-Siirt-Muş Eczacı Odası,  Batman Muhtarlar Derneği,  Batman Bir Kalp Bin Umut Derneği ve Batman Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası öncülüğünde Batman Gülistan caddesinde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi

Basın açıklamasını Batman Çevre Platformu dönem sözcüsü Hasan Argunağa okudu

Su kaynaklarının büyük tehdit altında olduğunu belirten Çevre Platformu dönem sözcüsü Hasan Argunağa “Batman’ın Sason ve Kozluk ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve rakımı 2 bin metre civarında olan Helkis Dağı, yöredeki pek çok köy için ‘Asil Su Kaynağı’ işlevi görmektedir.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan petrol arama çalışmaları için dağın zirvesine kadar büyük araçların geçebileceği yol yapılmıştır. Yaptığımız araştırmalarda Kozluk ilçemize bağlı Gümüşörgü (Tımok) köyü mevkiinde ‘Kayabaşı-1 Petrol Arama Sondajı’ yapılacağı bilgisine ulaşılmıştır. Söz konusu sondaj proje tanıtım dosyası tarafımızca incelenmiştir.

Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliğine aykırı hareketler için gerekli açıklamalar tarafımızdan yapılmış, söz konusu yetkililer TPAO Genel Müdürlüğü’ne gerekli bilgilerin verileceğini ve sonucun tarafımıza iletileceğini beyan etmişlerdir.

Batman’ın Sason ilçesine bağlı Heybeli (Tanze) köyünde iki yıl önce yapılan petrol arama çalışmaları sondajı sırasında 7 kilometre uzaklıktaki Sason Umurlu (Teraş) köyünün asil içme suyu büyük zarar görmüş, bir kısmı kaybolmuş, kalan suları ise kirlenmişti.

Bu gelişmeye istinaden Helkis Dağı’nda planlanan petrol aramaları çalışmaları sırasında dağın çevresinde bulunan Sason ve Kozluk ilçelerimiz ile bağlı çok sayıda köyün asil su kaynakları için endişe duymaktayız. Zira Helkis Dağı, Sason Heybeli Köyü’nden farklı olarak birçok köyün asil su kaynağı membasıdır.

Petrol arama çalışmaları son aşamaya gelmesine karşın, Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’ne göre çevre köylülerimizin bilgilendirilmesi gerekirken, köylülerimiz bilgilendirilmemişlerdir.

İlgili sondaj çalışmaları için Batman Valiliği’nce “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmış, DSİ’nin su kaynakları ile ilgili görüşü alınmamış, hiçbir hidrolojik etüt yapılmamış, hatta proje kapsamında ‘yakında su kaynağı yoktur’ denilerek, kentimizin yaz aylarında en önemli su kaynakları yok sayılmıştır.

Petrol arama çalışmaları yapılırken Helkis Dağı’nın rahmet pınarlarından yararlanan ve asil su kaynakları risk altında olan endişe duyduğumuz kırsaldaki en önemli organik sebze-meyve yetiştirilen yerleşim yerleri şöyledir: Kozluk, Sason, Kayabaş (Koram), Gümüşörgü (Tımok), Yedibölük (Mışrita), Geçitaltı (Gox), Danagözü (Daraguzi), Kelhasan (Kelhezna), Erdemli (Şexa), Apiyang, Tekevler (Gundenu), Armutlu (Xerbak), Hov, Sinemerg, Kayadibi(Manere), Mangik(Geyikli), Bölükkonak (Hergemo).

“TPAO YETKİLİLERİ, ‘UMURLU KÖYÜ GİBİ BİR RİSK YOKTUR’ DİYE RESMİ AÇIKLAMA YAPABİLİR Mİ?”

Batman Çevre Platformu olarak; yaptığımız toplantıda aldığımız karar ile Heybeli Köyü petrol arama çalışmalarından duyduğumuz endişeyi kamuoyu ile paylaşmaya karar verdik. Başta Valimiz, beş Milletvekilimiz, Sason ve Kozluk ilçe kaymakam ve belediye başkanlarımızı, Valilik İl Su Kurulu, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü yöneticilerini, halkımızın sağlığından sorumlu kamu kurum ve kuruluş ile sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerimizin değerli ve duyarlı yöneticilerini, muhtar derneklerimizi, duyarlı basınımız ile yukarıda isimlerini yazdığımız Helkis Dağı’nın pınarlarından beslenen su kaynaklarına sahip tüm köylerimizin muhtar, imam, öğretmen ve vatandaşlarımızı duyarlı olmaya ve su kaynaklarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Kentimizi ilgilendiren bu önemli sorun için dünyaya farklı pencerelerden bakan tüm STK temsilcilerinden özellikle duyarlılık ve destek bekliyoruz. Petrol su kadar değerli değildir. Su kaynaklarımızı hep birlikte koruyalım ve geleceğimize sahip çıkalım. Petrol arama çalışmaları için TPAO Genel Müdürlüğü’nü ilgili yasa ve mevzuatlara uymaya; Batman Valiliği’ni ise “ÇED Gerekli Değildir” kararından dönerek sondaja ilişkin ÇED sürecini başlatmaya davet ediyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.