ODUNCU, ENGELLİ HAKLARINI MECLİSTE DİLE GETİRDİ

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, 2024 yılı TBMM bütçe görüşmeleri Genel Kurul konuşmasında engelli bireylerin sorunlarına değindi.

ODUNCU, ENGELLİ HAKLARINI MECLİSTE DİLE GETİRDİ
Yayınlama: 25.12.2023
A+
A-

Engelli bireylerin kamu bütçesinden nüfusları oranında pay almaları gerektiğini vurgulayan Oduncu,  AKP iktidarının politikasını eleştirerek “Engelliler AKP iktidarının arka bahçesi değildir. Engellilere kamu bütçesinden nüfusları oranında pay ayrılmalıdır. Engelliler nüfus içerisinde yüzde 12’den fazlasını oluşturuyorsa bütçede de, sınıfta da, işyerinde de, sokakta da, sinema salonun da ve bu genel kurulda da aynı oranda olabilmelidir. Engellilerin bütçesi sadece Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinde olmamalıdır. Yerel yönetimlerin, üniversitelerin, tüm bakanlıkların görev alanındaki erişilebilirlik, istihdam, ulaşım, işe alım bütçeleri içinde engelli yurttaşların haklarının gözetileceği engelli bütçelerini yapmalıyız” dedi.

AYRIMCI POLİTİKALAR SON BULUNSUN

Engellilere bireylere yönelik ayrımcı politikalarının son bulması gerektiğini dile getiren Oduncu, “Engelliyi, hakları olan eşit bir yurttaş gibi gören yaklaşım için birlikte bir mücadele vermemiz gerekiyor. Engelliler vardır ve hakları temel insan hakları bağlamında ele alınmalıdır. Örneğin anadilinde kamu hizmetleri bağlamında işaret dili bir anadil olarak tanınmalı ve tüm kamu hizmetlerine işaret dili ile erişim seçenekleri kısa sürede çoğaltılmalıdır. Türkiye’de engellilerin yüzde 99’u yoksuldur ve sürekli derin bir yoksulluğun kısır döngüsünde kalacakları bir sosyal yardım ve istihdamsızlık politikası uygulanmaktadır. Türkiye’de 10 milyon engelli vardır ama istihdamdaki engelli sayısı 250 bin kişi bile yoktur. Bu sayıya kamudaki 68 bin kişi de dahildir. 2024 bütçesinde 2024 yılında ilave engelli istihdamı planlanmamıştır. EKPSS’ye giren 125 bin engelli iş beklerken , AKP bu bütçe teklifinde 2026 yılı sonuna kadar sadece 2000 kişilik bir alım yapacağını ifade ediyor. Ayrıca Türkiye’de mevcut durumda üniversite okuyan engelli kişi sayısı 60 bin iken iktidarın 3 yıl içinde 2000 atama hedefi ciddiyetsizliktir. Engelli istihdam hedefi her yıl en az 35 bin kişi olmalıdır. İstihdam her engel grubundan yapılmalıdır burada da ayrımcılık yapılmamalıdır.

SMA’LI HASTALAR İLAÇ BULAMIYOR

SMA’lı hastaların da durumuna dikkat çeken Oduncu “Batmanlı DMD hastası Munzur Aslan’ın ailesinin çocuklarının tedavisi ilaç temini konusunda sıkıntı yaşadığını ifade ederek, “Bu aileler ithal ilaç alabilmek için sokak sokak dolanmaktadır. SSPE’li aileler evlatları ölmeden bir deva bulunsun diye uğraşmaktadır. Yardımcı teknolojilerin dünyada geldiği aşamadan 10-15 yıl geridedir bu ülke. Üstün milli teknolojinizi biraz da akülü sandalye, koltuk değneği, işitme cihazı yapmaya, yerli ve etkili ilaç üretmeye yöneltin! Halkımızı, engellileri, yaşlıları ilaç tekellerinin, uluslararası sermaye tekellerinin insafına mahkum bırakmayın” diye belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.