KLİMA  HASTALIĞI VAR  MI?

Yayınlama: 29.08.2024
Düzenleme: 24.08.2024 20:08
A+
A-

Klimalar modern yaşam şartlarının getirdiği çok yaygın kullanılan adetlerdir. Evlerimizde, çalışma ortamlarımızda ısıtma ve soğutma amacıyla sıklıkla kullandığımız klimalar iklimlendirme cihazı olarak karşımıza çıkmaktadır. Son derece yararlı olmalarına rağmen sağlık sorunlarının nedeni olabilmektedir.

Sürekli klima ile havalandırılan otel, iş hanı, gökdelen, soğuk hava deposu gibi ortamlarda klima hastalığı olabilir. Klima filtrelerinde tutunan, biriken ve çoğalan mantar, polen ve bakteriler (hastalık yapıcı mikroorganizmalar) bir süre sonra ortamı kirletmeye başlayacaktır.

Ayrıca klimalar, çalışma prensipleri itibariyle içeride bulunan nemli havayı çektikleri için ortamın kurumasına, bu da o mekanda oksijen kaybına sebep olur. Ortamda oksijen miktarının azalması ile birlikte, her zaman belli bir oranda neme ihtiyacı olan insan bünyesi, boğaz ve burun kurumasıyla karşı karşıya kalır.

SICAKLIK FARKI HASTA EDER

İnsan vücudu, tabiatı gereği ani hava değişikliklerinden çabuk etkilenir. İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki fark 6 dereceyi geçmemelidir. Ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler kendinizi hasta hissetmenize neden olur.

Terleyen vücutta deri gözeneklerinin daha çok olması ile vücut, dışarıdan gelen her türlü etkiye açık hale gelmektedir. Filtresi sık sık temizlenmeyen klimalar, içerideki kötü havayı temizlemekte yetersiz kalır ve bünyesinde barınan bütün mikroorganizmaları ve kimyasal salınımları mekânın içine bırakır.

KLİMA ÇARPMASI MI OLDUNUZ? 

Hastane, banka, sınıf gibi insanların uzun süre oturduğu mekanlarda tavana monte edilen klimaların altında, insanların bekleme sandalyeleri ve çalışma masalarının konulmaması gerekmektedir.

Klima altında, yakınında veya karşısında özellikle terli olarak uzun süre kalınması klima çarpmasına sebep olabilir. Sabaha kadar klima altında uyumak, klimanın zararlarından en ileri derecede  etkilenmenize sebep olacaktır. Fakat klima çarpması hemen hissedilemez. Boyun tutulması, nezle, halk arasında kulunç denilen sırt kemiğinde batma hissi,  kısa süreli halsizlikler klima sebebiyle geçirilebileceğiniz rahatsızlıkların başında gelmektedir.

HASTA  BİNA  SENDROMU NEDİR? 

Günlük yaşantımızın yaklaşık yüzde  70-80’ini iş yerlerimizde veya evlerimizde, yani kapalı mekanlarda geçiriyoruz. Özellikle yaz aylarında düzenli olarak temizlik ve bakımı yapılmayan klimalar;  hem yaşadığımız mekanları kirleten toz, mantar sporları ve bakterilerin kaynağı olabilir. Hem de bunların tekrar tekrar ev içindeki havaya karışmasına neden olur.

Böyle bir kapalı mekanda kalmak ve zaman geçirmek solunum yolu rahatsızlıklarına neden olur. Belirtilen hasta binaya girdikten sonraki birkaç saat içinde başlar. Göz, burun ve boğazda tahriş hissi, nefes darlığı, öksürük, göğüste hırıltı, ciltte tahriş, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, baş ağrısı ve dönmesi, bulantı ve kusma sık görülen belirtiler arasındadır.

KLİMA  AKCİĞERİ DE VAR MIDIR? 

Hasta binalarda yaşayanlarda ortaya çıkmaktadır. Klima akciğeri hastalığının belirtileri, klima havasına maruz kalındıktan 4-8 saat sonra ortaya çıkar.

Belirtiler: Titreme, kırgınlık, halsizlik, öksürük, nefes darlığı, bazen de ateş, bulantı, kusma ve iştah kaybıdır. Belirtiler klimalı ortamdan uzaklaşıldığında azalır, ancak bir hafta kadar sürebilir.

BEBEĞİMİZ İÇİN KLİMA ZARARLI MI?

Yeni anne baba olanların en çok sorduğu soru ‘Bebeğimiz için klima zararlı mı?’ sorusudur.

Klimalı odada bebek uyuyorsa, bebeğin üzerini ince bir battaniye ile örtmekte fayda vardır. Bebeğin bulunduğu ortamda klima çok fazla açılmamalı ve direkt bebeğin üzerine gelmemesine dikkat edilmelidir.

Astımlı ve alerjik nezleli çocukların klima altında kalmamaları gerekir.

Ayrıca zatürre hastalığına eğilimli olan astımlı çocuklar ve sinüzite eğilimli olan alerjik nezleli çocuklar çok daha kolay zatürre ve sinüzite yakalanabilir. Klima içinde  Legionella pneumophila mikrobu olma eğilimi vardır. Bu sebepten klima temizliği önemlidir.

LEJYONER   HASTALIĞI  NEDİR? 

Klima hastalığı olarak da bilinen bu hastalık, tahmin edeceğiniz üzere klimada üreyen bakterilerden bulaşmaktadır. Bakteriler klimada kolayca barınabilir ve yayılan havayı insanların soluması sonucu vücuda nüfuz ediyor. Legionella bakterilerinin neden olduğu zatürre ve insanların klimalarla ve su ile temaslarının daha çok olduğu yaz aylarında daha sık görülmektedir.

Hastalığa sebep olan bakteriler özellikle büyük otellerin lobilerinde ve odalarında bulundurdukları klimalardan insanlara daha kolay ulaşabilmektedir.

Son olarak klimalar hakkında yanlış bilinenler arasında başta klimaların sağlık açısından zararlı olduğu inanışı yer almaktadır. Özellikle hasta kişilerin klimalı ortamlarda bulunmasının yanlış olduğu düşünülse de aslında yaşlılar, kalp hastaları, şeker hastaları, solunum yolu rahatsızlıkları ve astım hastalığı bulunan kişiler için klimalandırılmış ortamın daha sağlıklı olduğu görünmektedir.

23 derecede ve %45 nem oranında çalıştırılan klimaların insan sağlığına herhangi bir zararı olmayacaktır.

Filtresi sık sık temizlenmeyen klimalar, içerideki kötü havayı temizlemekte yetersiz kalır ve bünyesinde barınan bütün mikroorganizmaları ve kimyasal salınımları mekânın içine bırakır.

İnsan vücudu, tabiatı gereği ani hava değişikliklerinden çabuk etkilenir. İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki fark 6 dereceyi geçmemelidir. Ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler kendinizi hasta hissetmenize neden olur.

KLİMA KULLANMANIN PÜF NOKTALARI 

1-Klimaların yanlış bilinen bir özelliği dışarıdan hava aldığının zannedilmesidir. Oysa bir klima ortamdaki havayı alarak, ısıtıp ya da soğutup tekrar ortama verir. Yani klimanın üflediği hava dışarıdan değil içeriden aldığı havadır. İşte klimalar, bu özellikleri nazara alarak kullanılmalıdır.

2- Klima tamamen kapalı ortamda kullanılmamalıdır. Yaz aylarında özellikle cami gibi kalabalık ve kapalı ortamlarda dışarıdan oksijen girebilecek menfezler açık bırakılmalıdır. Burada hemen açık pencere gibi yerlerden soğutulan havanın kaçacağı ve klimanın çok elektrik yakacağı düşünenler olabilir. Bu doğru değildir. Çünkü sıcak hava yukarı doğru uçar, soğuk hava ise aşağı çöker. Bu yüzden mesela camilerde üst katlardan açılacak bir iki pencere ortamın havasının yenilenmesi için çok faydalı olur. Böylece soğuk hava kasmasın derken cemaat kaçırılmamış olur.

3- Klima havası ile ortamdaki havanın karışımı 25 derece oda sıcaklığına yakın olmalıdır.

4- Hastane, banka, okul ve market gibi yerlerde insanların uzun süre çalıştığı mekanlarda tavana monte edilen klimaların altında, insanların bekleme sandalyeleri ve çalışma masalarının konulması uygun değildir.

5- Hava çok sıcak değil ancak çok nemli ise klimanızı nem alma modunda çalıştırmanız daha uygun olur.

6- Klimaların filtreleri belli periyotlarda temizlenmelidir.

7-Ortamı soğutmak için çalıştırdığınızda, düşündüğünüz her bir derece, elektrik tüketiminizin %5 artmasına sebep olur. İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki fark 6 dereceyi geçmemelidir.

Süreli klima ile havalandırılan, otel, iş hanı, gökdelen, soğuk hava deposu gibi ortamlarda klima hastalığı olabilir. Klima filtrelerinde tutunan, biriken ve çoğalan mantar, polen ve bakteriler (hastalık yapıcı mikroorganizmalar) bir süre sonra ortamı kirletmeye başlayacaktır.

Klimalarınızı bu tavsiyelerde kullanmanız dilekleriyle…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.