KAS VE İSKELET SAĞLIĞI İÇİN ARTRİT HASTALIĞINA DİKKAT!

Batman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Semih Canpolat, dünya genelinde 1.7 milyar insanı etkileyen artrit hastalığına dikkat çekti.

KAS VE İSKELET SAĞLIĞI İÇİN ARTRİT HASTALIĞINA DİKKAT!
Yayınlama: 13.10.2024
A+
A-

Eklemlerde iltihaplanma ile karakterize olan artrit, ağrı, kızarıklık, şişlik ve hareket kısıtlılığı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çoğu birey, doğru tanı almadan belirtilerle mücadele etmeye çalışırken, erken teşhis ve etkin tedavi ile aktif bir hayat sürdürmenin mümkün olduğunu vurguladı.

600 MİLYON KİŞİYİ ETKİLİYOR

Osteoartrit’in en yaygın tür olarak olduğunu vurgulayan Dr. Canpolat “Osteoartrit, en yaygın artrit türüdür ve Küresel Hastalık Yükü Çalışması’na göre yaklaşık 600 milyon kişiyi etkilemektedir. Bu sayının 2050 yılında 1 milyara ulaşması beklenmektedir. Osteoartrit, kadınlarda daha sık görülmekte ve genetik yatkınlık, eklem travmaları, obezite ve diyabet gibi risk faktörleri ile ilişkilidir. En çok etkilenen bölgeler arasında dirsek, kalça, omurga ve elin küçük eklemleri yer almaktadır” ifadeleri kullandı.

OSTEOARTRİTİ ÖNLEMEK MÜMKÜN

Osteoartriti önlemek mümkün olduğunu açıklayan Müdür Canpolat “Osteoartritin önlenmesi ve mevcut hastalığın ilerlemesinin durdurulması, sağlıklı yaşam tarzı benimsemekle mümkündür. Bu bağlamda şu önerilere dikkat edilmelidir. Sağlıklı yaşam tarzı benimseyin: Sağlıklı beslenin. Düzenli fiziksel aktivite yapın. Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun. Eklemlerinize aşırı yük binmesini engelleyin: Büyük eklemlerinizi kaldıraç olarak kullanın. Ağırlığı birden fazla ekleme yayın. Eşyaları sıkı kavramaktan kaçının. Uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçının. Danışmanlık alın: Aile hekiminizden ve sağlıklı yaşam merkezlerinden destek alın. Doktorunuzun önerilerine uyun ve reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanın” ifadeleri kullandı.

Müdür Canpolat son olarak “Dünya Artrit Günü, artrit ve osteoartrit hakkında farkındalığı artırarak bireylerin sağlıklarını korumalarına yardımcı olmayı hedeflemektedir. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, bu hastalıklara karşı önemli bir önlem olarak öne çıkmaktadır” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.