BATMANLILAR HASANKEYF FESTİVALİNE AKIN ETTİ

Batman Valiliği himayesinde düzenlenen 4. Hasankeyf Su, Doğa Sporları ve Turizm Festivali, yoğun katılımla gerçekleşti.

BATMANLILAR HASANKEYF FESTİVALİNE AKIN ETTİ
Yayınlama: 08.09.2024
A+
A-

Festivalin açılışında konuşan Vali Ekrem Canalp, Batman’ı ‘festivaller şehri’ yapma hedeflerini vurguladı. İlçelerde yapılan festivallerin bölge tanıtımına, ticaretine ve kültürüne katkı sağladığını belirten Vali Canalp, Hasankeyf’te turizmi geliştirmek için kaya otel projesi, mağaraların turizme kazandırılması ve su sporları gibi projeleri anlattı. Festivalde flyboard, jet ski gösterileri ve tekne turları yapıldı, Türk Halk Müziği sanatçısı Oğuz Aksaç konser verdi.

BATMANLILAR FESTİVALE AKIN ETTİ

Batman Valiliği himayelerinde, Hasankeyf Kaymakamlığı, Hasankeyf Belediyesi, Batman İl Özel İdaresi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün destek ve koordinasyonunda bu yıl dördüncüsü düzenlenen, Hasankeyf Su, Doğa Sporları ve Turizm Festivali’ne Batmanlılar akın etti.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festival; halkoyunları gösterisinin ardından açılış konuşmalarıyla devam etti.

“FESTİVALLER ŞEHRİ BATMAN’I HEP BERABER İNŞA EDECEĞİZ”

Festivalin açılışında bir konuşma yapan Vali Ekrem Canalp “Bizim bir hedefimiz vardı; dedik ki, Festivaller şehri Batman’ı hep beraber inşa edeceğiz. Festivallerimizin açılışını geçen hafta Sason’da yaptık. 2024 yılı içerisinde ilçelerimizde gerçekleştireceğimiz festivallerden ikincisini Hasankeyf’te gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki haftalarda Kozluk’ta, Beşiri’de ve Gercüş’te festivallerimiz olacak. Geçen yıl net bir şekilde şunu gördük; her bir ilçemizde yapmış olduğumuz her bir festival, o ilçemizin tanıtımına net bir katkı sağladı. Her ilçede yapmış olduğumuz her bir festival, o ilçenin ticaretine ve ekonomisine net bir katkı sağladı. Her ilçede yapılan festival köylülerimizin üretmiş olduğu ürünlerin satışına ve tanıtımına net bir katkı sağladı. Yapmış olduğumuz her bir festival; kültürümüzün, geleneklerimizin ve törelerimizin gelecek nesillere aktarılmasına harikulade bir imkan sağladı. Bu sene de yapacağımız her bir festival, gene bu dört amacı gerçekleştirecek. İlçelerimizdeki bu festivaller de her birimizin aynı zamanda bir ve bütün olarak eğlenebilmesine imkan sağlaması açısından fevkalade güzel bir ortam teşkil etmektedir” dedi.

VALİ CANALP “HASANKEYF’TE KAYA OTEL YAPACAĞIZ”

Hasankeyf ilçemizde turizmin geliştirilmesine ilişkin yürütülen çalışmalara değinen Vali Canalp, Hasankeyf’in turizm açısında en önemli sorunun konaklama olduğunu altını çizerek “Hasankeyf’te Türkiye’de eşi emsali az bulunan otel türlerinden bir tanesini yapacağız. Bu da kayaları oyarak, içerisinde odaların olacağı kaya oteli projesini hayat geçireceğiz. Kaya otelinin yapılacağı alan ile ilgili sorunları giderdik, iki hafta önce alanın tapusunu kaymakamımıza teslim ettik. Bu da Hasankeyf için ilerleyen zamanlar içerisinde burada yapacağımız konaklama tesisleri içerisinde Türkiye’ye örnek teşkil edecek güzel bir konaklamanın önünü açmış olacağız. Hasankeyf mağaralarıyla ünlü bir ilçemizdir, turizmin de asıl tetikleyici ve besleyici unsuru mağaralardır. Bu kapsamda geçen yıl yapmış olduğumuz bir proje çerçevesinde finansmanı İl Özel İdaresi’nde karşılanmak üzere 21 adet mağaranın iç bakımını ve temizliğini yapmak suretiyle tekrar turizme kazandırılmasıyla ilgili bir projeyi de yürütüyoruz.  Aynı zamanda, yüzde 80 seviyelerine gelmiş olan Şap Vadisi projesi devam etmektedir. Bu projeyi bitirip, açılışını yaptığımız zaman da göreceksiniz, Hasankeyf’e gelen turist sayısı iki katına çıkacaktır. Çünkü Devlet Su İşleri (DSİ) tarafında yapılan projelerin içerisinde en esaslı projelerden bir tanesi Şap Vadisi Projesi’dir.

Ele Cezeri Bilim Merkezi yakın zamanda açılışa hazır hale gelmiş olacak, kale ışıklandırma projesi de yakın zamanda turizmin hizmete sunmuş olacağız. Kültür yolu Hasankeyf’in ekonomisine katkıyı sağlayacak olan önemli projelerden bir tanesi olacaktır. Barajı yaptık, aynı şekilde barajı da bir nimet olarak Hasankeyf turizminin hizmetine sunuyoruz. Barajın üzerine yapacağımız su sporları aktiviteleri ve gezi turları bunlar da aynı zamanda Hasankeyf turizmine net katkı sağlayacak unsurlardan bir tanesi olacaktır. Gençlik Merkezi hizmete açıldı, ilerleyen zaman içerisinde bunu gençlik kampı ile ekleme yaptığımız zaman, gelecek olan her gençlik kafilesi ile buradaki turizm daha da canlanacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Canalp ve protokol üyeleri ile birlikte, festival alanında kurulan yöresel el sanatları ve yemeklerin sergilendiği stantları ziyaret ederek, vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Daha sonra festival kapsamında flyboard ve jet ski gösterimi yapıldı, düzenlenen tekne turlarıyla vatandaşlar Ilısu Baraj Gölü’nü gezdi.

Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği festival, akşam saatlerinde Türk Halk Müziği Sanatçısı Oğuz Aksaç’ın konseri ile sona erdi. Festival programına; Vali Ekrem Canalp, eşi Dr. Ayten Canalp, Hasankeyf Kaymakamı Mehmet Ali İmrak, Vali Yardımcıları Murtaza Ersöz ve Mustafa Caner Culukar, Kozluk Kaymakamı Ekrem Güngör, Gercüş Kaymakamı Muhammed Öztaş, Sason Kaymakamı Furkan Başar, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba, İl Jandarma Komutanı Vekili Albay Burhan Gökçen, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, İl Kültür ve Turizm Müdürü İhsan Aslanlı, siyasi partilerin il başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.