BATMAN’DA TAZİYE YEMEKLERİ KALDIRILIYOR: RESMİ VE SİVİL KURULUŞLARDAN ORTAK DEKLARASYON

Son günlerde gündeme gelen “taziye yemeği” ile ilgili olarak içinde Batman Belediye’si ile Batman’da bulunan resmi ve sivil toplum kuruluşları, sendikalar, siyasi partiler, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşlarında bulunduğu çok sayıda kurum ve kuruluş ortak bir deklarasyon yayınlandı.

BATMAN’DA TAZİYE YEMEKLERİ KALDIRILIYOR: RESMİ VE SİVİL KURULUŞLARDAN ORTAK DEKLARASYON
Yayınlama: 30.08.2024
Düzenleme: 31.08.2024 14:27
A+
A-

Yayınlanan deklarasyon şu şekilde;

Değerli Batman Halkı,

Bizler, Batman’da bulunan resmi ve sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları olarak özelde Batman Belediyesi’nin aldığı taziye evlerinde verilen yemek uygulaması kararına ilişkin, genelde ise Batman’da taziye yemekleri geleneğine dair vardığımız önemli bir kararı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Toplumumuzun köklü geleneklerinden biri olan taziye ziyaretleri, acıyı paylaşma ve dayanışmayı güçlendirme amacıyla ortaya çıkmış olup, zamanla bu güzel gelenek yas evinde taziye sahibini taziye yemeği vermesine zorlayan ve acılı aileyi maddi ve manevi anlamda büyük bir yük altında bırakan bir geleneğe dönüştüğü gözlemlenmiştir. Özellikle zor zamanlardan geçen aileler için, bu yükün altına girmek, yas sürecini daha da zorlaştırmaktadır.

Bu sebeple:

  1. Dayanışma ve paylaşmayı güçlendirmek amacıyla genel olarak Batman genelinde taziye yemeklerinin kaldırılmasının doğru olacağını düşünüyor, bu çerçevede Batman Belediyesi’nin aldığı ve kendisine bağlı bağlı taziye evlerinde taziye yemeği uygulamasına son veren kararını destekliyoruz. Bu kararın, yas sürecindeki ailelere maddi bir külfet yüklememek ve acılarını daha rahat yaşamalarını sağlamak amacıyla alındığını teyit ediyoruz. Taziye yemekleri yerine, acıyı paylaşmanın en önemli yolu olan ziyaretler sırasında mümkünse ziyaretçileri, tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi gücü oranında yas tutan aileye destek olmaları yönünde teşvik edilmesinin daha doğru olacağına inanıyoruz.
  2. Bu kararın halkımızın manevi birliğini güçlendireceğine inanıyoruz. Taziye yemeklerinin kaldırılması, geleneklerimize ve inançlarımıza saygı çerçevesinde yapılmış bir düzenlemedir. Amacımız, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu koruyarak, yükümlülükleri hafifletmektir.
  3. Batman halkından bu kararın uygulanmasında azami hassasiyet göstermelerini, yas tutan ailelerin duygularına saygı duyarak, geleneksel taziye ziyaretleriyle dayanışmayı sürdürmelerini rica ediyoruz. Toplumsal bilincimizi artırmak ve bu kararı benimsemek, daha güçlü bir Batman için atılmış önemli bir adımdır.
  4. Taziye yemekleri için ayrılan kaynakların, ihtiyaç sahibi ailelere ve hayır işlerine yönlendirilmesini tavsiye ediyoruz. Bu şekilde, toplum olarak birbirimize olan desteğimizi daha da güçlendirebiliriz.

Sonuç olarak, bizler aşağıda adı geçen kurumlar olarak, bu yeni düzenlemeyi kabul ediyor ve uygulamayı hayata geçirmekte kararlıyız. Acılı günlerde yükü hafifletmek, birlik ve beraberlik içinde olabilmek adına bu kararın hayırlı olmasını, Batman’da başlattığımız bu uygulamanın giderek tüm ülkede örnek olmasını temenni ediyor, daha güçlü ve dayanışma içinde olan bir Batman için tüm halkımızın desteğini bekliyoruz.

Saygılarımızla…

 

Batman Belediyesi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Batman İl Örgütü

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Batman İl Örgütü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Batman İl Örgütü

Yeniden Refah Partisi (YRP) Batman İl Örgütü

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Batman İl Örgütü

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER)

Barış Anneleri İnisiyatifi

Tevgera Jinên Azad (TJA)

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi

Eğitim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Batman Şubesi

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES)

Genel İş Sendikası Batman Şubesi

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO)

Batman Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi

Batman Odalar Birliği

Makina Mühendisleri Odası (TMMOB)

Batman Din Alimleri

Batman Muhtarlar Derneği

Bahar Kültür Merkezi

Ari Dil Derneği

Batman Burada Platformu

Türkiye Emekliler Derneği Batman Şubesi

Hasankeyf Yolu Küçük Sanayi Sitesi

Petrol iş Sendikası Batman Şubesi

Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER)

Ehmedê Xanî Derneği Batman Şubesi

Marangozcular Sitesi

Recebanlılar Derneği

Midyatlılar Derneği

Alikanlılar Derneği

Bekira Derneği

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.