Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından arıcılarımıza yönelik eğitim projesi kapsamında hazırlanan ve Asya Verimlilik Teşkilatı Türkiye Ofisine sunulan ‘Arıcılıkta Dijital Dönüşümler ve İnovativ Yöntemler’ konulu eğitim projesi kabul görüldü.
Güney Kore ve Nepal’den gelen konu uzmanları il ve ilçelere 100 arıcıya 5 günlük uygulamalı eğitim verildi. Eğitimler 2 gün Merkez 2 gün Sason ve 1 gün Kozluk ilçelerinde yapıldı. Güney Kore’den Prof Dr. Jung Chuleuımr ve Nepal’den Dr.Kedar Devkota tarafından eğitim verecek.
Projenin amacı hakkında açıklama yayımlayan Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Asya Verimlilik Örgütü’nün desteğiyle, bu projenin modern teknikler kullanarak bölgenin bal üretimini sürdürülebilir bir şekilde önemli ölçüde artırma potansiyeline sahip olduğuna inanılmaktadır. Verimliliği artırarak ve yenilikçi uygulamaları benimseyerek, bölgenin mevcut bal üretimi ile ülke ortalaması arasındaki boşluğu kapatmayı ve sonuçta Batman ilinde arıcılık sektörünün genel olarak gelişmesine ve büyümesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Batman ilindeki arıcılara 5 günlük bir süre boyunca kovan yönetimi, bal çıkarma, hastalık kontrolü ve kovan bakımı dahil olmak üzere modern arıcılık teknikleri hakkında kapsamlı eğitim vermek, Batman ilinde arıcılık faaliyetlerinin verimliliğini ve verimliliğini artırmak için eğitim programı süresince yenilikçi ve sürdürülebilir uygulamalar hakkında bilgi vermektir.
Arıcıları uygun bal hasat yöntemleri, kalite kontrol ve paketleme teknikleri konusunda eğiterek yüksek kaliteli bal üretimini teşvik etmek, Batman ilindeki arıcıların bal üretim ve pazarlama stratejilerini optimize etmek için gerekli bilgi ve becerilerle donatarak gelir ve geçim kaynaklarını iyileştirmek, Arıcıların kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmalarını ve maliyetleri optimize etmelerini sağlayan yöntem ve stratejiler sunmak, Yerel arıcıların pazarlama becerilerini geliştirmek ve onları şekillendirecek pazarlama stratejileri geliştirmek Ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet, Arıcılar arasında işbirliğini teşvik etmek ve arıcılık topluluğu içinde bilgi paylaşımını kolaylaştırmak. Bu hedefler, Batman ilindeki arıcıların arıcılık uygulamalarını geliştirmek, bal üretimini ve kalitesini iyileştirmek ve pazarda rekabet güçlerini artırmak için gerekli bilgi ve becerilerle güçlendirilmesini amaçlamaktadır” denildi.