FISTIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA DESTEKLİ DÖNEM

Batman Üniversitesi öğretim üyeleri, TÜBİTAK TEYDEB-1507 Destek Programı kapsamında geliştirilen proje ile fıstık yetiştiriciliğinde yapay zeka destekli bir dönemi başlatıyor.

FISTIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAPAY ZEKA DESTEKLİ DÖNEM
Yayınlama: 01.10.2024
A+
A-

Tarımsal Verilerin Takibi, Toplanması ve Yönetimi İçin Nesnelerin İnterneti (IOT) Tabanlı Platform projesiyle, fıstık ağaçları sensörler ve kameralar aracılığıyla izleniyor. Bu sistem, fıstık bahçelerinin her dönemini kayıt altına alarak hastalıkların önüne geçmeyi ve verimi artırmayı amaçlıyor.

VERİM ARTIŞI VE GÜVENLİK SAĞLIYOR

Projede, toprak ve hava koşulları gibi tarımsal veriler sensörler aracılığıyla toplanıyor. Bu veriler yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarıyla analiz edilerek; sulama, gübreleme ve hasat gibi kritik süreçler hakkında çiftçiye ayrıntılı bilgiler sağlanıyor. Topraktaki ısı, azot, nem oranı gibi bilgilerden hava koşullarına kadar geniş bir veri seti işleniyor.

TARLAYA GİTMEDEN KONTROL İMKANI

Projenin en büyük avantajı, çiftçilerin tarlaya gitmeden fıstık ağaçlarını kontrol edebilmesi. Proje araştırmacılarından Prof. Dr. Ömer Ertuğrul, bu yeniliğin fıstık verimini önemli ölçüde artıracağını belirtti. Rektör Prof. Dr. Demir, projenin gelecekte diğer tarım ürünlerini de kapsayacağını belirterek, “Üniversite-kamu ve sanayi iş birliğiyle çiftçilerimizi geleceğin teknolojisine hazırlıyoruz” dedi. Projede, Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul, Dr. Öğr. Üyesi Yasin Sönmez ve Dr. Öğr. Üyesi Sadullah Özel görev alıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.